Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2023
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Pracovní prostředí a zdraví
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
Doporučení KS COVID MZ k provádění očkování v průběhu pandemie onemocnění COVID-19
Doporučení klinické skupiny COVID Ministerstva zdravotnictví. 10.04.2020
Celý článek 13. duben 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Nová mezinárodní doporučení k bezpečnosti potravin ke koronavirům - u nás už aplikována
Postupně se na internetu objevuje řada nových doporučení k bezpečnosti potravin ve vztahu ke koronavirům způsobujících respirační onemocnění COVID-19. Jsou určena pro širší veřejnost. Z pohledu doporučení, která byla u nás formulována před několika týdny, nepřinášejí zásadní novinky. Pro veřejnost ale mohou být zajímavé. Uvádíme je v původním znění (EN). Dokument Evropské komise je cenný, protože na závěr uvádí seznam oficiálních adres COVID-19 v různých zemích EU.
Celý článek 13. duben 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Odborné stanovisko Společnosti pro lékařskou mikrobiologii vypracované ve spolupráci s Národní referenční laboratoří SZÚ pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění
Principy přímého průkazu SARS-CoV-2 metodou RT-PCR
Celý článek 11. duben 2020 | SLM+NRL
Onemocnění vyvolané novým koronavirem (COVID-19) v zemích EU/EEA a ve Velké Británii – osmá aktualizace rychlého hodnocení rizik (RRA) ECDC
Od 31. prosince 2019 do 7. dubna 2020 bylo hlášeno více než 1,3 milionu (1 316 988) případů onemocnění COVID-19 po celém světě a více než 74 tisíc (74 066) úmrtí. Polovina z těchto případů (608 500) byla hlášena v zemích EU / EEA a Velké Británii, více než 50 000 osob (51 059) z nich zemřelo.
Celý článek 9. duben 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Nutrivigilance - zpráva za rok 2019
Systém Nutrivigilance, jehož podstatou je sběr a analýza informací nežádoucích zdravotních účinků (primárně neinfekčního původu), po konzumaci vybraných druhů potravin, funguje v ČR pro širokou veřejnost prostřednictvím webového portálu (http://nutrivigilance.szu.cz/) od roku 2015. Zveřejňujeme zprávu za rok 2019. V loňském roce bylo nahlášeno 20 případů. Zpráva shrnuje také data za posledních 5 let.
Celý článek 9. duben 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
COVID-19 a bezpečnost potravin: WHO doporučuje pokyny pro potravinářské podniky
WHO vydal 7.4.2020 ilustrativní material pro potravinářské podniky z pohledu onemocnění COVID-19. Je to návod pro potravináře, ale I organizace kontrolující potraviny a současně jejich výrobu. Jistě ji využijí pro svou interní potřebu.
Celý článek 9. duben 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Stanovisko Národního referenčního centra pro hygienu půdy a odpadů
Stanovisko Národního referenčního centra pro hygienu půdy a odpadů k prevenci nákazy COVID-19 u vybraných pracovníků ve stavebnictví, přicházejících v rámci své činnosti do styku s odpadní vodou, odpadní vodou kontaminovanou zeminou nebo kontaminovanými odpady.
Celý článek 9. duben 2020 | Národní referenční centrum pro hygienu půdy a odpadů
Přehled situace v diagnostice COVID-19 rychlými diagnostickými testy
Podle doporučení EU je včasné a přesné laboratorní testování COVID-19 nezbytnou součástí způsobu řízení epidemie COVID-19. Dokument ECDC k 1.4.2020
Celý článek 8. duben 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ
Informace NRL pro chřipku SZÚ - výsledky
NRL pro chřipku SZÚ Praha obdržela v období 14.3.-29.3.2020 (tedy během 15 dní) cca 3400 vzorků na vyšetření původce COVID-19.
Celý článek 3. duben 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Koronavirus a bezdomovectví
Současná epidemie novým koronavirem ukázala, že bydlení a zdraví jsou úzce propojeny. Bydlení je sociální determinantou zdraví, ale ve zdravotních politikách je málokdy zvažováno. V době, kdy je doporučeno zůstat doma v karanténě nebo se izolovat, je zřejmé, že se jedná o důležitý zdravotní moment v našem životě a není možné si užívat svého práva na zdraví bez bezpečného domova.
Celý článek 2. duben 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Prevence a hygienická opatření proti šíření onemocnění, pokud jsou v domácí péči osoby s podezřením nebo potvrzeným onemocněním koronaviry (COVID-19)
Dokument ECDC stanoví pokyny pro opatření k prevenci a kontrole infekcí (IPC) u lidí s podezřením nebo potvrzeným onemocněním koronaviry (COVID-19), kteří mají mírné symptomy a nevyžadují hospitalizaci, proto jsou izolováni doma. 30.3.2020
Celý článek 1. duben 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Blanšírování zeleniny a ovoce je účinný způsob povrchové dekontaminace virů, bakterií i pesticidů
Množí se dotazy veřejnosti, jak nejlépe dekontaminovat zeleninu a ovoce v domácnostech. Aby to bylo bezpečné a nesnižovala se nutriční hodnota. Teplota 70ºC a vyšší, již po krátkou dobu (1-2 minuty), se např. podle WHO považuje za bezpečnou pro ničení nových koronavirů. Tato teplota platí také pro většinu bakterií (kromě termorezistentních). Odstraní se i většina pesticidů z povrchu zeleniny, případně ovoce. Metoda je použitelná i na bylinky a rostliny z přírody, teď před Velikonocemi. Je to stará známá metoda, běžně dostupná v domácnosti. Není potřeba používat chemické látky, jak začala doporučovat média. Snad kromě špetky soli, ale ani ta není potřeba. Vysvětlíme vám, jak na to. Vyzkoušeli jsme to.
Celý článek 31. březen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Péče o novorozence narozené matce s podezřením, nebo s laboratorně potvrzeným COVID-19
Doporučení Národní komise pro kojení (NKK) k 31.3.2020
Celý článek 31. březen 2020 | MUDr. Anna Mydlilová, Fakultní Thomayerova nemocnice, a kol.
Prevence a kontrola infekce COVID-19 v pobytových zařízeních pro seniory
Doporučený postup k 30.3.2020
Celý článek 31. březen 2020 | MUDr. Vlastimil Jindrák, MUDr. Dana Hedlová, Ph.D., MUDr. Zdeněk Kalvach, CSc., Doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D., MUDr. Lucie Bareková, Ph.D., MUDr. Jan Kubele,