Zprávy CEM (SZÚ, Praha) 2005; 14(8):

 

Epidemie salmonelózy spojená s konzumací předvařeného kuřecího masa způsobená Salmonella enterica sérotyp Hadar ve Španělsku, červenec-srpen 2005

Outbreak of salmonellosis in Spain associated with consumption of pre-cooked chicken, caused by Salmonella enterica serotype Hadar, July-August, 2005

 

Marta Príkazská, Čestmír Beneš

 

   K 8. srpnu 2005 zaznamenalo Centro Nacional de Epidemilogía (National Centre for Epidemiology, CNE) ve Španělsku 2138 případů salmonelové gastroenteritidy. Registrované případy byly v epidemiologické i mikrobiologické souvislosti s jednou šarží předvařeného, vakuově baleného pečeného kuřete (šarže A), která byla komerčně distribuována v celém Španělsku.

 

Dne 28. července 2005 obdrželo Centro Nacional de Epidemiología (CNE) hlášení ze samosprávního regionu Valencia o zachycení osmi rodinných výskytů gastroenteritidy, které zahrnovaly celkem 25 případů onemocnění s klinickou manifestací salmonelové infekce. V ten samý den hlásily podobné epidemické výskyty dva další samosprávné regiony a Agencia Espanola de Seguridad Alimentaria (Spanish Food Safety Agency, http://www.aesa.msc.es) začala vyšetřovat zdroj. Dne 29. července 2005 byla zaslána výstraha zdravotnickým institucím po celé Evropě cestou Early Warning and Response System (EWRS) a Enter-netu (http://hpa.org.uk/hpa/inter/enter-net_menu.htm).

 

 

Deskriptivní epidemiologie

 

Rodinné výskyty zahrnovaly celkem 1983 osob. Symptomy se vyvinuly u 74% osob v riziku (1011 případů z 1363 osob v riziku v klastrech a další jednotlivé případy, pro které byla dostupná informace o expozici). Z 19 samosprávních regionů bylo zasaženo touto epidemií 17, přičemž Valencia, Murcia, Andalucia a Castilla La Mancha evidovaly 60% z celkového počtu případů. Celkem 234 pacientů bylo hospitalizováno a byl zaznamenán 1 případ úmrtí (u muže ve věku 90 let). První příznaky onemocnění pro rodinné výskyty nebo sporadické případy se vyskytly v období mezi 21. červencem a 5. srpnem, se dvěma vrcholy, 25. a 29. července 2005. Nicméně, pokud prokázaná šarže A kuřecích produktů byla vakuově balená a měla minimální dobu spotřeby nejméně 3 týdny, dalo se předpokládat, že další hlášení případů budou přibývat ještě v průběhu srpna. CNE mělo (v době výstrahy – pozn. překladatelky) k dispozici informace o věkové distribuci a pohlaví u 253 případů (12% z celkového počtu případů). Z celkového počtu případů bylo 55% mužů a 45% žen. Nejvíce postiženou byla věková skupina 25-34letých (24% všech případů), následována věkovou skupinou 35-44letých (17%) a věkovou skupinou 45-54letých (13% všech případů). Ve věkových skupinách 0-4letých a více než 74letých bylo v tomto pořadí zaznamenáno 9 a 6 případů onemocnění. Retrospektivní case-control studie probíhá.

 

Mikrobiologické vyšetření a vyšetření životního prostředí

 

The National Reference Laboratory for Salmonella and Shigella (LNRSSE) obdržela 90 izolátů salmonel od pacientů a 6 izolátů z kuřecích vzorků. Výsledky z 35 až dosud vyšetřovaných kmenů (30 humánních, 5 kuřecích) potvrdily identifikaci Salmonella enterica, sérotyp Hadar a 34 kmenů bylo identifikováno jako fagotyp 2. Izoláty byly rezistentní k ampicilinu, cefalotinu, streptomycinu, kyselině nalidixové a tetracyklinu. Pulzní gelovou elektroforézou (PFGE) byly profily humánních a kuřecích vzorků identické.

 

Ke dni hlášení do CNE, místní zdravotnické instituce a inspekce životního prostředí prováděly inspekci v závodě produkujícím kuřata šarže A. Oficiální výsledky tohoto vyšetřování nebyly ke dni zveřejnění této předběžné zprávy k dispozici.

 

Protiepidemická opatření

28. a 29. července byly všechny kuřecí výrobky šarže A stáhnuty z obchodní sítě.

28. července proběhla ve sdělovacích prostředcích mediální kampaň s cílem zabránit konzumaci kuřat šarže A po celém Španělsku.

Denně bylo Ministerstvo zdravotnictví a všichni místní epidemiologové informováni o aktualizováném stavu s cílem vyhodnotit účinnost protiepidemických opatření.

 

Závěr

 

Salmonelóza je ve Španělsku nejčastější gastroenteritidou. Popsaná epidemie je největší popsanou epidemií salmonelózy v soudobém Španělsku. Epidemie byla spojená s prodejem kontaminované šarže kuřat. Protiepidemická opatření byla účinná, co se prokázalo v rychlém poklesu počtu případů po datu, kdy se zastavil prodej příslušné šarže kuřat.

 

V ČR byl zaznamenán nejvyšší výskyt sérotypu Salmonella Hadar v 80tých letech s vrcholy v letech 1982 a 1989. Po poklesu v 90tých letech jsou v současnosti hlášena pouze sporadická onemocnění (Graf 1).

 

Literatura

  1. Hernández-Pezzi GA, Torres P, Ordonez, Cevallos C. Brotes de enfermedades transmitidas por alimentos. Espana, 1993-2002 (excluye brotes hídricos). Boletín Epidemiológico Semanal 2004; 12(52): 289-291. (http://193.146.50.130/htdocs/bes/bes0452.pdf)

 

Zpracováno podle: E-alert 9 August: Over 2000 cases so far in Salmonella Hadar outbreak in Spain associated with consumption of pre-cooked chicken, July-August, 2005

 

Annick Lenglet (adanyelle@isciii.es), on behalf of the National Epidemiological Surveillance Network of Spain. European Programme for Intervention Epidemiology Training (EPIET) and Field Epidemiology Training Programme Spain (PEAC), Centro Nacional de Epidemiología, Instituto de Salud Carlos III, Madrid, Spain.

 

                                                                                       MUDr. Marta Príkazská

                                                                                       MUDr. Čestmír Beneš

                                                                                       OS epidemiologie SZÚ-CEM