Zprávy CEM (SZÚ, Praha) 2005; 14(12):570-571.

 

Závažné epidemie vyvolané shigatoxigenním kmenem E. coli O157 V Nizozemsku, Francii a Jižním Walesu

Serious outbreaks caused by shigatoxigenic E. coli O157 in the Netherlands, France and South Wales

Hana Lhotová, Monika Marejková

 

V krátkém časovém období září–říjen 2005 došlo k výskytu tří průjmových epidemií vyvolaných patogenním kmenem E. coli  O157. Společným jmenovatelem těchto epidemií byl kmen stejného sérotypu O157 a konzumace kontaminovaného hovězího masa.

 

1) Nizozemsko

 

V době od 11. 9. do 30. 9. 2005 došlo k rozsáhlé epidemii v několika menších městech a vesnicích v Nizozemsku. Bylo celkem potvrzeno 21 klinických případů průjmového onemocnění u pacientů ve věku 3-65 let. Ze stolic nemocných byly izolovány kmeny E.coli O157:H7 produkující shigatoxin typ 2. Molekulární typizací (PCR) byla u těchto kmenů zjištěna přítomnost genu stx2 – kódující produkci toxinu, genu eae – kódující adhezín intimin

a enhly – kódující produkci enterohemolyzinu. Metodou PFGE  byl  potvrzen stejný pulzotyp u 13 izolátů z celkových 21 použitím restrikčního enzymu Xba1 a Bln1. Tento epidemický pulzotyp byl v Nizozemsku poprvé nalezen v červnu 2005. Epidemiologickým šetřením bylo jako potenciální vehikulum infekce zjištěno kontaminované hovězí maso.

 

2)  Anglie - Jižní Wales

 

V Jižním Walesu od 10. 9. do 3. 10. 2005  onemocnělo 157 osob [1, 2], 67 mužů, 90 žen, 65% případů (102/157) byly děti školního věku, ze 40 školních zařízení. Jeden pětiletý chlapec zemřel. Ze stolic, často s příměsí krve, byly izolovány kmeny E. coli O157 (celkem 97 izolátů).  Kmeny produkovaly shigatoxin typ 2 a byla u nich provedena fagotypizace (PT). Výrazně převažoval fagotyp 21/28 VT2, jeden kmen měl PT 32 VT2, 3 kmeny měly PT 1 VT negativní, jeden izolát byl PT 8 VT1+VT2. Tyto kmeny s odlišným fagotypem nesouvisely s epidemií.  Nemocní konzumovali ve školní jídelně stravu připravenou z kontaminovaného hovězího masa.  Nejen fagotypizací, ale i metodou PFGE byla potvrzena identita kmenů E. coli O157 izolovaných ze stolic pacientů a ze vzorků masa. Měly stejný PFGE profil a potvrdila se spojitost konzumace infikovaného vařeného hovězího masa s postiženými osobami. Epidemiologickým šetřením byla zjištěna centrální distribuce kontaminovaného masa od jednoho dodavatele. Hygienici vydali opatření okamžitého zákazu distribuce vařených pokrmů do školních jídelen dotyčných škol [3].

 

3)  Francie

 

Ke třetí epidemii vyvolané kmeny E. coli O157 došlo v říjnu 2005 v jihozápadní Francii. Průjmem s příměsí krve ve stolici onemocnělo 18 osob. U 11 nemocných byla diagnóza hemolyticko-uremický syndrom (HUS), u sedmi gastroenteritida (GEA). Většina nemocných byly děti ve věku od 15 měsíců do 9 roků a pouze 2 dospělí. Patogenní kmeny E. coli O157:H7 byly zjištěny u 6 nemocných. Postižení konzumovali hovězí burgry připravené firmou Chantegrill a distribuované do supermarketů E. Leclerc. Hovězí burgry byly prodávány hluboce zamražené. Kmeny E. coli O157:H7 byly izolovány  i z  těchto vzorků potravin. PCR metoda potvrdila identitu kmenů E. coli O157:H7 izolovaných od lidí a z hovězích burgrů. Dne 29.10. markety E. Leclerc s okamžitou platností stáhly z prodeje všechny hovězí burgry značky Chantegrilll a informovaly zákazníky o možném nebezpečí konzumace těchto výrobků.  Inkriminované hovězí burgry, které byly distribuovány do prodeje ve Španělsku a v Portugalsku, byly na popud příslušných orgánů Ministerstva zemědělství také staženy z prodeje.

 

 

LITERATURA

1.         Health Protection Agency.Verotoxin-producing E.coli O157 (VTEC O157) at a school in the south Wales valleys.Commun Dis Rep CDR Wkly 2005; 15 (38): news. (http://www.hpa.org.uk/cdr/archives/archive05/News/news3805.htm)

2.         Health Protection Agency. Vero-cytotoxin producing E.coli O 157 (VTEC O 157) outbreak in the south Wales valleys: update. Commun Dis Rep CDR Wkly 2005; 15(40): news. (http://www.hpa.org.uk/cdr/)

3.         Food Standards Agency. Withdrawal of cooked meats produced by John Tudor & Son of Bridgend, Wales. Food Alert, 21 September 2005. (http://www.food.gov.uk/enforcement/alerts/2005/sep/tudormeats)

 

 

RNDr. Hana Lhotová, CSc.,

ing. Monika Marejková

OS střevní bakteriální infekce

SZÚ–CEM