Baron, P., Schweinsberg, F.: Eine Literaturstudie über Konzentrationen
von Arsen, Blei, Cadmium und Quecksilber in Körperflüssigkeiten und Geweben
zur Eingrenzung von Normalwerten und Erkennung von Belastungen. 2. Mitteilung:
Cadmium. Zbl. Bakt. Hyg., B 186, 1988, 387–427.
Bencko, V., Cikrt, M., Lener, J.: Toxické kovy v pracovním a životním
prostředí. Grada Praha 1995.
Brázdová, Z: Výživová doporučení pro Českou republiku, Rega Brno 1995,
str. 5–22.
Brázdová, Z., Ruprich, J., Hrubá, D., Petráková, A.: Dietary Guidelines
in the Czech Republic III.: Challege for the 3rd Millenium, Centr. Eur.
J. of Publ. Health, 9(1), 2001, str. 30–34.
Číselník obcí ČR 1994, edice – česká statistika, 5 – demografie. ČSÚ Praha 1994.
ČSN 75 71 11, Pitná voda. Vydavatelství norem Praha 1989.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD (ČSÚ): Statistický lexikon obcí ČR 1992. ČSÚ Praha 1994.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD (ČSÚ): Databáze o věkové struktuře obyvatelstva.
ČSÚ Praha 2000.
Elinder, C.-G., Friberg, L., Kjellström, Nordberg, G., Oberdoerster, G.:
Biological monitoring of metals. Chemical Safety Monographs. IPCS WHO Geneva 1994.
Environment Health Criteria 155: Biomarkers and Risk Assessment: Concepts
and Principles. WHO Geneva 1993.
Garrow, J. S., James, W. P.: Human Nutrition and Dietetics. Churchill
Livingstone London 1993.
GEOGRAFICKÝ ÚSTAV ČSAV: Atlas životního prostředí a zdraví obyvatelstva
ČSFR. FVŽP Praha 1992.
Greeley, A.: A pinch of controversy shakes up dietary salt. FDA Consumer,
Nov.–Dec. 1997, str. 24–29.
Katalog základních sídelních jednotek: Informační bulletin Státní veterinární
správy ČR, B6/1992. SVS Liberec 1992.
Komárek, L., Rážová, J., Klepetko, P.: Strava v prevenci nádorů. V: Doporučení
„Národního programu zdraví 1998“, Prevence nádorových onemocnění v ČR.
SZÚ Praha 1998, str. 6.
Kučera, J., Bencko, V., Sabbioni, E., van der Venne, M. T.: Review of
trace elements in blood, serum and urine for the Czech and Slovak populations
and critical evaluation of their possible use as reference values.
Sci. Total Environ., 166, 1995, 211–234.
MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ – NEHAP (MZ ČR): Akční plán zdraví a životního
prostředí České republiky. MZ ČR 1998 (Usnesení vlády ČR č. 810/1998).
Ralph, A.: Appendix 2: Dietary reference values., In: Garrow, J. S. & James,
W. P. T.: Human Nutrition and Dietetics. Churchil Livingstone, 9th
edition, Edinburgh, 1993, str. 792, 793.
Safe, S. H.: Polychlorinated Biphenyls (PCBs): Environmant impact, biochemical
and toxic responses, and implications for risk assessment. Crit. Rev. Toxicol.,
24 (2), 1994, 87–149.
Sbírka zákonů ČR: Vyhláška č. 293/1997 Sb., O způsobu výpočtu a uvádění
výživové hodnoty potravin a o značení údaje o možném nepříznivém ovlivnění
zdraví, částka 98 ze dne 12. 12. 1997, str. 5419–5427.
Směrnice EU:
česky: Směrnice Rady 98/83/ES o kvalitě vody určené pro lidskou spotřebu
anglicky: Council directive 98/83/EC on the quality of water intended
for human consumption.
Směrnice č. 43, Hygienické předpisy MZ ČSR, sv. 37, 1977.
Spotřební koš potravin pro ČR. SZÚ Praha 1993.
Spotřební koš potravin pro ČR, 1994. SZÚ Praha 1997.
Souhrnná zpráva, 1994 – Státní zdravotní ústav (SZÚ): Systém monitorování
zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Souhrnná
zpráva za rok 1994, SZÚ Praha 1995.
Souhrnná zpráva, 1995 – Státní zdravotní ústav (SZÚ): Systém monitorování
zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Souhrnná
zpráva za rok 1995, SZÚ Praha 1996.
Souhrnná zpráva, 1996 – Státní zdravotní ústav (SZÚ): Systém monitorování
zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Souhrnná
zpráva za rok 1996, SZÚ Praha 1997.
Souhrnná zpráva, 1997 – Státní zdravotní ústav (SZÚ): Systém monitorování
zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Souhrnná
zpráva za rok 1997, SZÚ Praha 1998.
Souhrnná zpráva, 1998 – Státní zdravotní ústav (SZÚ): Systém monitorování
zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Souhrnná
zpráva za rok 1998, SZÚ Praha 1999.
Stratil, P.: A B C zdravé výživy: Nikl. Pavel Stratil Brno 1993.
Tichotová, P.: Úplný přehled právních předpisů o ochraně životního prostředí.
ISV Praha 1995–1999.
Treshold Limit Values for Chemical Substances and Physical Agents, ACGIH 1991.
Vyhláška č. 13/1977 Sb.: O ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací.
Vyhláška č. 184/1997 Sb.: O požadavcích na zajištění radiační ochrany.
Vyhláška č. 293/1997 Sb.: O způsobu výpočtu a uvádění výživové hodnoty
potravin a o značení údaje o možném nepříznivém ovlivnění člověka.
Vyhláška č. 376/2000 Sb.: Požadavky na pitnou vodu a rozsah a četnost
její kontroly.
Vyhláška č. 89/2001 Sb.: Stanovení podmínek pro zařazení do kategorií,
limitních hodnot ukazatelů expozičních testů a náležitostí hlášení prací
s azbestem a biologickými činiteli.
World Health Organization (WHO): Guidelines for drinking water quality,
2. vydání, Volume 1, WHO Geneva 1993.
World Health Organization (WHO): Trace Elements in Human Nutrition and
Health. 2. Trace element requirements and safe ranges of population mean
intakes. WHO Geneva 1996.
World Health Organization (WHO): Trace elements in human nutrition and
health: A. Essential trace elements: 5. Zinc. WHO Geneva 1996, str. 72–101.
World Health Organization (WHO): Trace elements in human nutrition and
health: Essential trace elements: 7. Copper. WHO Geneva 1996, str. 123–139.
World Health Organization (WHO): Trace elements in human nutrition and
health: Essential trace elements: 6. Selenium. WHO Geneva 1996, str. 105–120.
World Health Organization (WHO): Trace elements in human nutrition and
health: Essential trace elements: 9. Chromium. WHO Geneva 1996, str. 155–159.
World Health Organization (WHO): Trace elements in human nutrition and
health: B. Trace elements that are probably essential: 10. Manganese. WHO
Geneva 1996, str. 163–166.
World Health Organization (WHO): Health for all, Statistical Database.
Regional Office Copenhagen 1998.