14. LITERATURA

Akční plán zdraví a životního prostředí České republiky, NEHAP (MZ ČR): MZ ČR 1998 (Usnesení vlády ČR č. 810/1998 Sb.).

Baron P., Schweinsberg F.: Eine Literaturstudie ber Konzentrationen von Arsen, Blei, Cadmium und Quecksilber in Körperflüssigkeiten und Geweben zur Eingrenzung von Normalwerten und Erkennung von Belastungen, 2. Mitteilung: Cadmium, Zbl. Bakt. Hyg., B 186, 1988, 387–427.

Bencko V., Cikrt M., Lener J.: Toxické kovy v pracovním a životním prostředí, Grada Praha, 1995.

Beneš B., Sladká J., Spěváčková V., Šmíd J.: Determination of normal concentration levels of Cd, Cr, Cu, Hg, Pb, Se, and Zn in hair of the child population in the Czech Republic. Centr. Eur. J. Publ. Health, 11, 2003, 4, s. 184–186.

Brázdová, Z: Výživová doporučení pro Českou republiku, Rega Brno, 1995, str. 5–22.

Brázdová, Z., Ruprich, J., Hrubá, D., Petráková, A.: Dietary Guidelines in the Czech Republic III.: Challege for the 3rd Millenium, Centr. Eur. J. of Publ. Health, 9(1), 2001, str. 30–34.

Číselník obcí ČR 1994, edice – česká statistika, 5 – demografie, ČSÚ Praha, 1994.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD (ČSÚ): Statistický lexikon obcí ČR 1992, ČSÚ Praha, 1994.

ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD (ČSÚ): Databáze o věkové struktuře obyvatelstva, ČSÚ Praha, 2000.

Černá M., Spěváčková V., Beneš B., Čejchanová M., Šmíd J.: Reference values for lead and kadmium in blood of Czech population. IJOMEH, 14(2), 2001, 189–192.

Černá M., Šmíd J., Svobodník J., Crhová Š., Kubínová R.: Monitoring of selected polyhalogenated hydrocarbons in breast milk: Czech Republic, 1994 to 2001. FEB, 12(2), 2003, 203–207.

Elinder, C.-G., Friberg, L., Kjellström, Nordberg, G., Oberdoerster, G.: Biological monitoring of metals, Chemical Safety Monographs, IPCS WHO Geneva, 1994.

Framingham heart study, National Heart, Lung and Blood Institute of Boston University, http://www.nhlbi.nih.gov/about/framingham/index.html

Garrow, J. S., James, W. P.: Human Nutrition and Dietetics, Churchill Livingstone London, 1993.

GEOGRAFICKÝ ÚSTAV ČSAV: Atlas životního prostředí a zdraví obyvatelstva ČSFR, FVŽP Praha, 1992.

Greeley, A.: A pinch of controversy shakes up dietary salt, FDA Consumer, Nov.–Dec. 1997, str. 24–29.

Katalog základních sídelních jednotek: Informační bulletin Státní veterinární správy ČR, B6/1992, SVS Liberec, 1992.

Komárek, L., Rážová, J., Klepetko, P.: Strava v prevenci nádorů. V: Doporučení „Národního programu zdraví 1998“, Prevence nádorových onemocnění v ČR, SZÚ Praha, 1998, str. 6.

Kučera, J., Bencko, V., Sabbioni, E., van der Venne, M.T.: Review of trace elements in blood, serum and urine for the Czech and Slovak populations and critical evaluation of their possible use as reference values, Sci. Total Environ., 166, 1995, str. 211–234.

Manuál prevence v lékařské praxi, VIII Základy hodnocení zdravotních rizik. Národní program zdraví, SZÚ, 2000.

Nařízení vlády č. 502/2000 Sb.: O ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací.

Nařízení vlády č. 178/2001 Sb.: Stanovení podmínek ochrany zdraví zaměstnanců při práci.

Nařízení vlády č. 350/2002 Sb, kterým se stanoví imisní limity a podmínky a způsob sledování, posuzování, hodnocení a řízení kvality ovzduší

Ralph, A.: Appendix 2: Dietary reference values., In: Garrow, J. S. & James, W. P. T.: Human Nutrition and Dietetics. Churchil Livingstone, 9th edition, Edinburgh, 1993, str. 792, 793.

• Reliable Evaluation of Low – Level Contamination of Food, GEMS/Food – EURO, Kulmbach, May 1995, 47 str.

Safe, S. H.: Polychlorinated Biphenyls (PCBs): Environmant impact, biochemical and toxic responses, and implications for risk assessment, Crit. Rev. Toxicol., 24 (2), 1994, 87–149.

Sbírka zákonů ČR: Vyhláška č. 293/1997 Sb., o způsobu výpočtu a uvádění výživové hodnoty potravin a o značení údaje o možném nepříznivém ovlivnění zdraví., částka 98 ze dne 12. 12. 1997, str. 5419–5427.

• Scientific Committee on Food: Opinion of the SCF on the Risk Assessment of Dioxins and Dioxin – like PCBs in Food, SCF/CS/CNTM/DIOXIN/20 Final, 30. 5. 2001, str. 17.

Směrnice 2002/69/EC, z 26. 7. 2002, OJ L209/5, 6. 8. 2002.

Směrnice EU:
česky: Směrnice Rady 98/83/ES o kvalitě vody určené pro lidskou spotřebu
anglicky: Council directive 98/83/EC on the quality of water intended for human consumption.

Spotřební koš potravin pro ČR, SZÚ Praha, 1993.

Spotřební koš potravin pro ČR 1994, SZÚ Praha, 1997.

Souhrnná zpráva, 1994 – Státní zdravotní ústav (SZÚ): Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Souhrnná zpráva za rok 1994, SZÚ Praha, 1995.

Souhrnná zpráva, 1995 – Státní zdravotní ústav (SZÚ): Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Souhrnná zpráva za rok 1995, SZÚ Praha, 1996.

Souhrnná zpráva, 1996 – Státní zdravotní ústav (SZÚ): Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Souhrnná zpráva za rok 1996, SZÚ Praha, 1997.

Souhrnná zpráva, 1997 – Státní zdravotní ústav (SZÚ): Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Souhrnná zpráva za rok 1997, SZÚ Praha, 1998.

Souhrnná zpráva, 1998 – Státní zdravotní ústav (SZÚ): Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Souhrnná zpráva za rok 1998, SZÚ Praha, 1999.

Souhrnná zpráva, 1999 – Státní zdravotní ústav (SZÚ): Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Souhrnná zpráva za rok 1999, SZÚ Praha, 2000.

Souhrnná zpráva, 2000 – Státní zdravotní ústav (SZÚ): Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Souhrnná zpráva za rok 2000, SZÚ Praha, 2001.

Souhrnná zpráva, 2001 – Státní zdravotní ústav (SZÚ): Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Souhrnná zpráva za rok 2001, SZÚ Praha, 2002.

Souhrnná zpráva, 2002 – Státní zdravotní ústav (SZÚ): Systém monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ve vztahu k životnímu prostředí. Souhrnná zpráva za rok 2002, SZÚ Praha, 2003.

Stratil, P.: A B C zdravé výživy: Nikl (Ni), Pavel Stratil Brno, 1993, str. 269–270.

Tichotová, P.: Úplný přehled právních předpisů o ochraně životního prostředí, ISV Praha, 1995–1999.

Threshold Limit Values for Chemical Substances and Physical Agents, ACGIH 1991.

Usnesení vlády ČR č. 369/1991 Sb.: O realizaci Systému monitorování zdravotního stavu obyvatelstva ČR ve vztahu k životnímu prostředí.

Vyhláška č. 184/1997 Sb.: O požadavcích na zajištění radiační ochrany.

Vyhláška č. 293/1997 Sb.: O způsobu výpočtu a uvádění výživové hodnoty potravin a o značení údaje o možném nepříznivém ovlivnění člověka.

Vyhláška č. 376/2000 Sb.: Požadavky na pitnou vodu a rozsah a četnost její kontroly.

Vyhláška č. 464/2000 Sb.: kterou se stanoví hygienické požadavky na koupaliště, sauny a hygienické limity venkovních hracích ploch

Vyhláška č. 89/2001 Sb.: Stanovení podmínek pro zařazení do kategorií, limitních hodnot ukazatelů expozičních testů a náležitostí hlášení prací s azbestem a biologickými činiteli.

World Health Organization (WHO): Air Quality Guidelines – Second Edition, WHO Copenhagen, Denmark, 2000

World Health Organization (WHO): Environment Health Criteria 155: Biomarkers and Risk Assessment: Concepts and Principles, WHO Geneva, 1993.

World Health Organization (WHO): IPCS, Environmental Health Criteria, Arsenic, Lead, Nickel, Cadmium, WHO Geneva 1981, 1995, 1991, 1992

World Health Organization (WHO): IPCS, Environmental Health Criteria 202, Selected Non- heterocyclic Polycyclic Aromatic Hydrocarbons, WHO Geneva, 1998

World Health Organization (WHO): Guidelines for drinking water quality, 2. vydání, Volume 1, WHO Geneva, 1993.

World Health Organization (WHO): Trace Elements in Human Nutrition and Health. 2. Trace element requirements and safe ranges of population mean intakes, WHO Geneva, 1996.

World Health Organization (WHO): Trace elements in human nutrition and health: A. Essential trace elements: 5. Zinc, WHO Geneva, 1996, str. 72–101.

World Health Organization (WHO): Trace elements in human nutrition and health: Essential trace elements: 7. Copper, WHO Geneva, 1996, str. 123–139.

World Health Organization (WHO): Trace elements in human nutrition and health: Essential trace elements: 6. Selenium, WHO Geneva, 1996, str. 105–120.

World Health Organization (WHO): Trace elements in human nutrition and health: Essential trace elements: 9. Chromium, WHO Genevam, 1996, str. 155–159.

World Health Organization (WHO): Trace elements in human nutrition and health: B. Trace elements that are probably essential: 10. Manganese, WHO Geneva, 1996, str. 163–166.

World Health Organization (WHO): Health for all, Statistical Database, Regional Office Copenhagen, 1998.

Zákon č. 258/2000 Sb.: Ochrana veřejného zdraví.

Zákon č. 101/2000 Sb.: O ochraně osobních údajů. Zákon č. 86/2002 Sb.: o ochraně ovzduší a o změně některých dalších zákonů (zákon o ochraně ovzduší)


Titulní strana

OBSAH

Předchozí strana