Centrum zdraví, výživy a potravin
Centrum zdraví, výživy a potravin (CZVP) je zřízeno jako základní pracoviště SZÚ se zaměřením na plnění úkolů resortu zdravotnictví v souvislosti s ochranou/podporou veřejného zdraví při naplňování výživové a potravinové politiky země. Toto centrum sídlí v Brně.
Vedoucí centra: Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc.
Kontakt na sekretariát centra:
-
telefon: +420515577511
-
fax: +420541211764
-
e-mail: sekretariat@chprszucz
Cíle práce centra
Cílem práce je vytvoření odborného zázemí v oblasti vztahů mezi zdravím - výživou a potravinami, zejména prostřednictvím analýzy zdravotních rizik/benefitu. Centrum slouží pro státní správě (včetně EU), ale i širší podnikatelské a spotřebitelské veřejnosti (spolupráce se „stakeholdry“).
Odborné činnosti
Centrum zabezpečuje následující odborné činnosti:
-
průběžné monitorování dietární expozice populace chemickým agens v souladu s národními a mezinárodními předpisy (nařízení EPR č.178/2002) - verifikace efektivity kontroly potravin
-
nutriční epidemiologie se zaměřením na národní studie spotřeby potravin
-
příprava vědecky podložených hodnocení zdravotních rizik
-
formulace doporučení k ochraně a podpoře zdraví
-
vzdělávací aktivity pro Orgány ochrany veřejného zdraví, ale i další partnery
-
komunikace zdravotních rizik s širší veřejností a vědecká spolupráce na mezinárodní úrovni, zejména v rámci EU
Organizace centra
Centrum je organizováno do dvo odborných skupin (Analýza bezpečnosti potravin a Hodnocení zdravotních rizik a aplikovaná výživa). Počet pracovníků centra se pohybuje okolo 30 osob.
Viz rovněž výroční zprávy SZÚ.