SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » OMEGA 3 a ZDRAVÍ
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

OMEGA 3 a ZDRAVÍ

omega3.png Význam omega 3 mastných kyselin je zásadní pro naše zdraví. Hlavně ty s dlouhým řetězcem, známé pod zkratkou EPA a DHA. Jsou převážně v tuku ryb ze studených vod. Ovlivňují desítky procesů v našem organizmu na úrovni buněk. Potřebujeme je od narození až do stáří. Je zřejmé, že mohou být součástí prevence řady civilizačních onemocnění. Uplatňují se například při rozvoji a regulaci chronických zánětů. Bohužel jimi trpí většina populace. Správná dieta může předcházet poškození či dokonce může zlepšit stav organizmu. Např. od depresí až po ozdravující spánek. Existuje laboratorní diagnostika z malé kapky kapilární krve z prstu. Z té se dá zjistit, jak na tom tělo je, jaké je složení buněčných membrán a jak se tělo chová. Zda má tendenci k rozvoji prozánětlivých procesů, které vedou k zdravotním problémům. Vhodnou dietou a životosprávou je pak možné stav těla postupně zlepšovat. Zlepšení se obvykle dostaví asi za půl roku. Stojí za to o své tělo pečovat. Léčení bolí víc ...., jestli vůbec zabere.


Upozornění

I když nás těší zájem veřejnosti, CZVP SZÚ, bohužel, z technických důvodů, nenabízí rozbor mastných kyselin v krvi ani interpretaci výsledků pro individuální zájemce, pacienty. Rozbory provádí experimentálně v rámci výzkumu veřejného zdraví na předem určených skupinách osob. Jednotlivec si může rozbor objednat např. u komerčních laboratoří (viz internet). Interpretaci výsledků umožňuje síť komerčních nutričních poraden v ČR, případně se lze poradit s praktickým lékařem.

Navštivte naši facebookovou stránku k intervenční studii omega 3: www.facebook.com/omega3indexintervencnistudieszu (22.1.2020)

Co je to omega 3 index? Prohlédněte si grafiku a lépe pochopíte souvislosti ...  omega3index.jpg omega3index.jpg (99.03 KB 02.09.2019 14:55)

Omega 3 a ryby - často se lidé obávají vysokého obsahu rtuti. Jak to je ve skutečnosti?   Nebojte se rtuti v rybích výrobcích na trhu v ČR. (22.1.2020)

Pohled na problematiku: Záněty a životní styl

 

"Prozánětlivý stav organismu je charakterizovaný zvýšenou hodnotou CRP, která ukazuje na přítomnost zánětu a zánětlivého procesu v organismu. Znáte ho třeba ze situací, kdy praktický lékař z malé kapky krve dokáže pomocí vyšetření v ordinaci zjistit, zda vaše onemocnění vyžaduje léčbu antibiotiky. V případě hodnocení rizikovosti nemocí srdce a cév jde ale o jiný zánět.... ,“ vysvětluje Rudolf Poledne z IKEM.

Správný poměr tuků (omega 6/omega3) v dietě omezuje záněty v těle - "podobně jako aspirin nebo ibuprofen".

Může řepka nahradit zdravý omega 3 rybí tuk - bude Česko velkoproducent EPA - DPA - DHA?

‹‹   Předchozí   1 2 3

Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA snižují riziko různých typů kardiovaskulárních onemocnění

Nová studie publikovaná v Mayo Clinic Proceedings (září 2020) poskytuje dosud nejkomplexnější analýzu role  omega-3 mastných kyselin (MK) v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Meta-analýza 40 klinických studií poskytuje důkaz pro konzumaci většího množství omega-3 MK - EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová). Výzkum dospěl k závěru, že příjem EPA a DHA omega-3 MK je spojen se sníženým rizikem výskytu ischemické choroby srdeční (CHD), která je příčinou 7,4 milionu úmrtí na celém světě každý rok, a sníženým rizikem infarktu myokardu. 


 

Jsou omega-3 mastné kyseliny výživou pro mozek? Tři nové studie říkají - ANO

Ukazuje se, že věda stále dokazuje nová pozitivní spojení mezi omega-3 mastnými kyselinami (MK) a zdravím mozku. A zatímco konzumace omega-3 EPA a DHA s dlouhým řetězcem, které se nacházejí v tučných rybách (a doplňcích stravy), vás nemusí učinit chytřejšími, vědecký výzkum poukazuje na výhody těchto živin pro řadu funkcí mozku. Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA jsou základní živiny, které kromě jiných zdravotních benefitů, pomáhají budovat strukturu mozku a regulovat jeho funkci. Tři studie zveřejněné letos v létě se zaměřily na vztah mezi omega-3 a mozkem. Každá studie se zaměřuje na jinou oblast zdraví mozku: stárnutí mozku, Alzheimerovu chorobu a depresi. Přestože v těchto oblastech ještě nemáme definitivní odpovědi, studie jsou nadějné. Poskytují impuls pro lepší pochopení toho, jak omega-3 prospívají mozku.


 

Dětské příkrmy s rybami mají zdravé mastné kyseliny EPA a DHA a málo nezdravé rtuti

Občas se v médiích objeví zprávy o nadlimitním obsahu rtuti v dětských příkrmech, ve kterých je složkou ryba. Ta přirozeně obsahuje určité množství nezdravé methylrtuti, ale zapomíná se na mocný benefit obsahu omega-3 mastných kyselin (MK) EPA a DHA, které jsou zcela nezbytné pro vývoj dítěte, jeho mozku a očí, ale i dalších částí těla. Po posledním mediálním výstupu („Veterináři nařídili stáhnout 4500 Hamánků kvůli toxické rtuti“, Novinky.cz, 8.11.2019) se snažíme vysvětlit, jaké obsahy mají některé obvyklé dětské příkrmy z hlediska omega-3 a obsahu rtuti. Výsledky jsou pozitivní.


 

Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA jsou vhodné pro všechny sportovce

Nové hodnocení výzkumu použití rybího oleje u sportovců prokázalo pozitivní účinky pro zdraví srdce, regeneraci svalů a imunity. Je to pozitivní zpráva pro všechny sportovce, ať už jsou to víkendoví nebo profesionální sportovci. Omega-3 mastné kyseliny (MK) podporují účinnost svalů, celkový výkon, stavbu a regeneraci svalů, snižuje tělesný tuk a reakční čas.


 

Stárnutí organizmu ovlivňují omega 3 mastné kyseliny

Studie zveřejněná v říjnovém vydání časopisu British Medical Journal z října 2018 zjistila souvislost mezi vyššími hladinami omega-3, tj.  EPA , DPA a DHA v krvi a „zdravým stárnutím“. Omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem jsou potřeba v průběhu celého života v dostatečném množství. Patří mezi základní komponenty primární prevence ve výživě.


 

Děti s vyššími hladinami omega-3 mastných kyselin EPA a DHA v krvi mají menší poškození genetického materiálu (DNK)

Renomovaný časopis Food & Function (IF=3,24) publikoval výzkum, který ukázal, že děti s vyššími hladinami omega-3 mastných kyselin (EPA a DHA) v krvi, měly menší poškození DNK než děti s nižšími hladinami. Vědci se domnívají, že posouzení stavu omega-3 MK by mohlo být způsobem, jak zvýšit ochranu zdraví dětí. Rozhodující jsou dávky omega-3 mastných kyselin.


 

Kolik omega 3 mastných kyselin EPA a DHA je v rybích konzervách?

Omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA, což jsou benefitní polynenasycené mastné kyseliny, nalézáme téměř výhradně v rybách a některých mořských plodech. V rámci studie přívodu omega 3 pro populaci a v rámci intervenční studie "omega 3" na zdravotnících v SZÚ jsme také zhodnotili zdroje EPA a DHA v běžně dostupných rybích konzervách a některých dalších výrobcích s přídavkem ryb nebo rybího oleje. Výsledky jsou opravdu zajímavé. Prohlédněte si grafiku s výsledky. 


 

Vyšší omega-3 index je spojený s lepší kontrolou astmatu

Vyšší hladina omega-3 mastných kyselin v krvi může být spojena s lepší kontrolou astmatu a nižšími dávkami léků, naznačuje nová studie. Nálezy studie ukazují, že při hodnotách omega 3 indexu 8,0 a více se může zlepšit terapeutický benefit u astmatiků. Pokud máte zájem si prostudovat detaily, přidáváme odkaz na zprávu.


 

Intervenční studie SZÚ sleduje zvýšení omega 3 mastných kyselin v těle člověka

V pátek, 15.11.2019 zahájil CZVP SZÚ nerandomizovanou intervenční studii na 28 vlasních zaměstnancích. Studie je schválena nezávislou Etickou komisí SZÚ a respektuje GDPR. Má dokázat možnost zvýšení obsahu omega 3 mastných kyselin (EPA, DHA) v membránách červených krvinek. Jsou indikátorem všech buněk těla. Po dobu 4-6 měsíců budou pokusné osoby přijímat cca 2 g EPA a DHA denně v podobě triglyceridů rybího oleje. Předpokládá se, že se zlepší parametry tzv. omega 3 indexu (O3I), které byly stanoveny na počátku studie. Omega 3 mastné kyseliny mají významný vztah k řadě civilizačních onemocnění (kardiovaskulární onemocnění, mozkové funkce, včetně některých depresí, kloubů, svalů, kůže, atd.), . V principu se účastní procesů spojených s chronickými záněty. Ty jsou podstatou řady chorobných procesů v těle. Postupně Vás seznámíme s dalšími detaily studie a s výsledky v první polovině roku 2020. Rybí olej z tresek k provedení studie věnovala bezplatně firma Orkla Foods Česko a Slovensko (Mollers, Norsko). Podobné intervence, např. v tomto roce v  USA, dokázaly, že se parametry O3I mohou prokazatelně zlepšit a přispět tak k prevenci a ochraně zdraví. Bude to fungovat i v ČR? 


 

Seznamte se se stanovením omega 3 indexu a odvozených parametrů

Zajímá vás, co je to omega 3 index, jak se hodnotí a jaký je vztah ke zdraví? Prohlédněte si naši prezentaci, jako podpůrný studijní materiál pro pochopení výsledků diagnostiky z Vaší kapilární krve.


 

Záněty a životní styl

Povědomí o vztahu mezi zánětem a chronickým onemocněním přineslo nepřeberné množství dietních doporučení, doplňků stravy a programů životního stylu, z nichž mnohé tvrdí, že nabízejí nové způsoby, jak zlepšit vaše zdraví právě potlačením zánětu. I když je pravda, že vědci odkrývají nové souvislosti a rozšiřují své znalosti faktorů, které mohou přispět k rozvoji zánětu nebo mu mohou pomoci čelit, není prakticky nic převratného ve znalostech o samotném zánětu. Stejně tak se i rozsáhlá medializace “protizánětlivého životního stylu” scvrkává na jednoduché zdravotnické doporučení, které vám mohla dát už vaše babička.


 
‹‹   Předchozí   1 2 3

Nahoru