SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Aluminium (hliník) v centru pozornosti EFSA
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Aluminium (hliník) v centru pozornosti EFSA

EFSA zveřejnila (15.7.08) nové stanovisko k bezpečnosti dietárního přívodu hliníku. Nově stanovený TWI (tolerovatelný týdenní přívod) byl snížen na 1 mg/kg t.hm./týden. Tato hodnota má význam i v ČR. Podle výsledků monitoringu dietární expozice je tento přívod vyšší než uvedený limit u 1% populace 4-90 roků. V dětské populaci 4-9 roků jde však již o asi 10% jedinců. Zdrojem jsou u dětí především čaj, kakao, čokoláda, ale i další potraviny. Situace bude vyžadovat řešení, které asi bude muset přijmout EK.  V dané chvíli není jednoduchá odpověď na otázku, jak se chránit. Z historie ale dobře víme, že jedním z kroků je i omezení hliníkových materiálů ve styku zejména s kyselými potravinami.


 
 Další materiály:
  1. Výsledky MZSO CHPŘ SZÚ (2009)
  2. Výsledky pravděpodobnostního hodnocení expozičních dávek pro ČR

Nahoru