SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Debata spotřebitelské organizace BEUC (EU) o...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Debata spotřebitelské organizace BEUC (EU) o označování potravin pro zdravější výběr: „Směrem k celoevropskému nutričnímu skóre?“

Systém nutričního profilování potravin „Nutri-Score“ - podporované spotřebiteli (BEUC) - je členskými státy stále více podporováno a v některých byl systém již použit. V Evropě však zavádění podnítilo debatu z několika aspektů. Mělo by být označení povinné nebo dobrovolné? Mělo by se uvádět celkové skóre nebo informace o jednotlivých živinách? Které etiketě zákazníci nejlépe rozumí? Diskuse se těmito otázkami zabývala. Německé předsednictví pracuje na závěrech Rady o označování potravin, které mají být přijaty v prosinci 2020.


Celá diskuse je k dispozici na videu. Je to dobrá šance seznámit se s řadou aspektů systému Nutri-Score. V diskusi vystoupili zástupci spotřebitelských organizací NL, IT, D a panelisté z EK, F a UK.

Záznam je zde (https://vimeo.com/476221508/534b5b1e50 )

Několik postřehů z prezentací:

  • Systém sám o sobě nejen dává šanci spotřebitelům vybírat zdravější potraviny, ale ukazuje se, že systém využívají firmy k reformulaci svých produktů.
  • Příklady reformulace uvedly firmy Delvita (B) a Nestlé (CH). Např. firma Nestlé se zavázala reformulovat 7500 produktů do poloviny roku 2022.
  • Jasný a dohodnutý nutriční profil potravin zjednodušuje aktivity firem při reformulacích. Např. změna pizza z D na C, Nesquick z D (2003) na B (2015).
  • V některých zemích začaly obchodní řetězce používat „akce“ na potraviny ve třídách A, B.
  • Vyvíjejí se aplikace hodnocení výběru zdravějších potravin pro osobní potřeby.
  • EK pracuje na strategii zdravotního značení na přední straně obalu. Chce podporovat producenty k reformulaci ke zdravějším potravinám.
  • EK se ještě obrátí na EFSA k hodnocení situace.
  • EK připraví veřejný dokument do konce tohoto roku tak, aby se všichni k problematice mohli vyjádřit tak, aby se značení mohlo schválit v roce 2022.
  • Zástupci spotřebitelů jednoznačně podpořili mandatorní označování, nikoli dobrovolné, protože by to ztratilo smysl.
  • Italský zástupce spotřebitelů podpořil systém Nutri-Score a nikoli „Baterkový systém“, který propaguje země oficiálně. (ČR (SČS a MZe ČR) se zatím přiklání k „baterkovému systému“.
  • Informací a příkladů bylo uvedeno velké množství, i když asi nedošlo na všechny aspekty.
  • Závěr diskuse BEUC = podpora zavedení systému v EU.   

Prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 12.11.2020

Nahoru