SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Jsou mořské plody stejně zdravé jako běžné...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Jsou mořské plody stejně zdravé jako běžné mořské ryby?

Obecně platí, že ryby jsou velmi zdravou potravinou. Obsahují kvalitní bílkoviny. Třeba losos nebo jiné tučné ryby obsahují dostatek omega-3 cenné tuky. Jistě nebudete často jíst pravidelně třeba maso mečouna nebo další druhy, o nichž je známo, že obsahují rtuť. Takové ryby jistě často nejíte, ale občas prostě můžete. Platí to i pro měkkýše a korýše, jako jsou třeba chobotnice nebo krevety. Běžně se prodávají mořské mušle (třeba slávky). Možná občas ochutnáte i humra. Pro snadnější srovnání jsme se rozhodli sjednotit množství ryb a mořských plodů na porci 85 gramů.  Je to malá velikost porce, spíše pro děti. Dospělí mají porce 2-3x větší. 


Omega-3 mastné kyseliny a měkkýši, korýši, krabi

Pokud jíte studenovodní ryby, jako je losos, kvůli omega-3, pak měkkýši a korýši nemusí být jejich obsah z hlediska omega-3 mastných kyselin menší. Krevety a třeba slávky obsahují jen velmi málo omega-3. Kalamáři, krabi a ústřice mají obvykle asi čtvrtinový obsah omega-3 oproti lososu z akvakultury. Středně velká porce mořských plodů o velikosti 170 g vám dodá asi gram omega-3, což není vůbec špatné.

Bílkoviny v jídelníčku

Pokud hledáte bílkoviny, pak si vystačíte s krevetami nebo různými mořskými škeblemi. V přepočtu na gramy jsou na tom skoro stejně jako losos (škeble jsou na tom trochu hůř). Pokud to ale s bílkovinami myslíte opravdu vážně, dejte si třeba chobotnici. Má dostatek bílkovin, jako běžné ryby.

Cholesterol

Nasycené tuky mají na hladinu cholesterolu v krvi větší vliv než samotný cholesterol, který si organizmus sám i vytváří. V živočišných potravinách je běžně cholesterol. Přesto jsou někteří lidé, kteří snědí velké množství živočišného tuku a s ním také cholesterolu. To výrazně ovlivňuje jejich hladinu cholesterolu v krvi. Problémem by mohla být častá konzumace krevet, které mají často okolo 170 mg cholesterolu, u kalamárů dokonce často 220 mg na 85 g malou porci. Ale pozor, škeble, krabi, mušle nebo ústřice mohou hladinu cholesterolu i trochu snížit. Částečně proto, že obsahují sloučeniny zvané steroly, které brání vstřebávání cholesterolu.

Energetická hodnota jídla - počítání kalorií

Počet kalorií se samozřejmě zvyšuje u všeho, co je obalené v mouce, ve strouhance a pak smažené. Většina korýšů a měkkýšů je poměrně nízkokalorická. Například u vařených krevet je na porci 85 g asi 90 kcal. V nutričních tabulkách si jednoduše srovnáte kalorické hodnoty (viz internet).

Zajímavosti z výživy

Mezi mořskými plody se vyskytují některé nutriční zajímavosti. Ústřice jsou pravděpodobně nejlepším zdrojem zinku, který můžete v potravinách najít. Někteří mlži obsahují velké množství železa a vitaminu B12. Korýši jsou přeborníci v dodávkách cholinu, který urychluje syntézu acetylcholinu, neurotransmiteru důležitého pro paměť a ovládání svalů.

Pozor na toxiny

Kromě nutričních kladů a záporů mají mořské plody i další problémy. Problémem mohou být toxiny. Červenohnědé mořské organismy, zvané dinoflageláty, vytvářejí toxiny. Hromadí se pak v mnoha různých mořských druzích, včetně škeblí, mušlí a hřebenatek, ale i dalších, včetně krabů. Pokud sníte některé měkkýše obsahující vysokou koncentraci toxinu, onemocníte paralytickou otravou. Toto onemocnění může být i smrtelné. Způsobuje stav nazývaný „neurotoxická otrava měkkýši“. Příznaky paralytické otravy z měkkýšů jsou ale v praxi obvykle mírné. Příznaky jsou často necitlivost, brnění, které mohou být následovány bolestí hlavy, závratěmi nebo podivným pocitem vznášení. Toho se asi u nás doma moc nebojíme. Spíše se můžete setkat s otravou v zahraničí. Podobně druh mikroskopické řasy zvané Pseudo-nitzschia (EN) produkují toxiny, které také mohou způsobovat podobnou otravu z měkkýšů.

Informace o alergiích

Lidé mohou onemocnět i z konzumace mořských plodů také kvůli alergiím. Předpokládá se, že asi 2 % dospělých osob trpí potravinovými alergiemi, přičemž alergie na korýše a měkkýše patří mezi nejčastější. Reakce se liší. Bývají spíše závažné. V lékařských časopisech se objevují zprávy o případech, kdy korýši způsobili anafylaktický šok a dokonce známe i určitých počet úmrtí. Někteří lidé jsou alergičtí na krevety a další korýše, ale ne na měkkýše a naopak. Existuje však i značné překrývání u různých osob. Z praktického hlediska se lidem, kteří jsou alergičtí na jeden druh měkkýšů nebo korýšů, se doporučuje, aby se vyhýbali preventivně všem.

Zdroj: Harvard Medical School, 2022; Wikipedia; Wiky; (pozn. korekce textu)

prof.J.Ruprich, CZVP SZÚ, 2.8.2022

Nahoru