Obsah cukrů v jogurtech na trhu v ČR je překvapení
Otestovali jsme analyticky obsah celkových cukrů v jogurtech. Nová "pamlsková vyhláška" (č. 160/2018 Sb.) totiž limit upravila na max. 11 g celkových cukrů na 100 g nebo 100 ml. Někteří výrobci nebyli spokojeni. Deklarují i vyšší hodnoty. A jak testování dopadlo? Můžeme většinu výrobců docela pochválit. Přes 75 % testovaných jogurtů se hodí pro děti ve školách. A na chuti se to nejspíš nijak neprojevilo. Za rok se tak u dětí ve věku 4-17 roků v ČR sníží přívod jednoduchých cukrů o více než 800 tun!
Prohlédněne si krátkou prezentaci výsledků. Funguje i na mobilu.
https://spark.adobe.com/page/2pUyHQ7y8wcnY/
J.Ruprich a kol., CZVP Brno, 21.3.2019