SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Odborné ohlédnutí NRC za rokem 2021: prevence...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Odborné ohlédnutí NRC za rokem 2021: prevence kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny

Německý spolkový institut pro hodnocení rizik (Bundesinstitut für Risikobewertung -BfR) vydal v loňském roce vzdělávací materiál s názvem „ 17 zlatých pravidel k prevenci kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny“, který úzce souvisí s odbornou a výzkumnou činností Národního referenčního centra (NRC) pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně. 


Pracovníci NRC v roce 1997 řešili v rámci Národního programu zdraví MZ ČR – HH výzkumný projekt č. 307 „Ochrana zdraví občanů před významnými mykotoxiny a toxinogenními mikroskopickými houbami v domácnostech“, který se zabýval již mnohem dříve obdobnou problematikou jako BfR. Pracovníci NRC se tímto tématem i nadále zabývají v rámci podpory a ochrany veřejného zdraví a publikovali celou řadu populárně naučných a odborných článků na toto téma např. v časopisu Moje zdraví článek s názvem „10 rad jak se chránit před plísněmi a mykotoxiny“ 

Dovolte, abychom Vás s uvedeným vzdělávacím materiálem BfR „17 zlatých pravidel k prevenci kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny“ a populárně naučným článkem „10 rad jak se chránit před plísněmi a mykotoxiny“ pracovníků NRC seznámili.

Ostrý, V., Kýrová V, Ruprich, J.

Podklady:

1_Prevence_.pdf Prevence kontaminace potravin plísněmi a mykotoxiny (720.16 KB 12.01.2022 15:13)

2_Sch.pdf Schimmelpilzgifte-in-lebensmitteln-so-koennen-sie-sich-schuetzen 2021 (3.30 MB 12.01.2022 15:14)

3_Casopis.pdf Časopis Moje zdraví (5.77 MB)

Prof. J. Ruprich, CZVP SZÚ Brno, 12. 1. 2022

Nahoru