SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Pěstitelské pálenice začínají novou sezonu -...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Pěstitelské pálenice začínají novou sezonu - jak předcházet tvorbě karcinogenního etylkarbamátu

Před časem CZVP SZÚ upozornil na riziko karcinogenního etylkarbamátu v alkoholu. Nejde o žádnou novinku, ale možná, že většina těch, kteří se zabývají produkcí pálenek, zejména v pěstitelských pálenicích, neví o několika jednoduchých zásadách, které pomáhají vzniku etylkarbamátu předcházet. Zveřejňujeme proto stručné a docela praktické doporučení Evropské Komise z tohoto roku (2016/22 ze dne 7.1.2016), o prevenci a snížení kontaminace lihovin z peckovin a lihovin z výlisků peckovin ethylkarbamátem.  


CELEX_32016H0022_CS_TXT.pdf CELEX_32016H0022_CS_TXT.pdf (337,60 KB)

Doporučení jsou docela jasná. Každý jednotlivý producent může udělat něco pro ochranu svého zdraví. Mezi jednoduchá opatření patří vypeckování ovoce, skladování pálenky v temnu a chladu, ale i způsob pálení s užitím "měděného katalyzátoru". Doporučení se vyplatí číst a realizovat v praxi.

V Brně 27.6.2016

J.Ruprich

Nahoru