SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Televizní varování SZPI před "cukrovinkami s...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Televizní varování SZPI před "cukrovinkami s jedem na krysy"

V souvislosti s masivní kampaní SZPI v médiích, především v TV ve večerních hodinách 22.1.2013, týkající se možné kontaminace některých cukrářských výrobků společnosti Magnolia Sp. z o.o., se sídlem na adrese Transportowa 3, Lubsko 68-300, Polsko, cizorodou látkou nebezpečnou pro lidské zdraví, připomínající jed na hlodavce, se na CZVP SZÚ začala obracet řada občanů s dotazy, co se jim stane, pokud jmenované výrobky konzumovali. V dané situaci nelze jasně na položený dotaz veřejnosti odpovědět. Informace z Polska, kterou SZPI rozšířila v rámci předběžné opatrnosti, ani informace přicházející systémem rychlého varování EU, neobsahují žádné další konkrétní informace o povaze látek, jež by mohly poškodit zdraví ani o jejich koncentracích, což by rozhodovalo o vážnosti zdravotního rizika po případné konzumaci cukrovinek.


 

Pokud by se opravdu jednalo o zbytky látek používaných obvykle jako jed na hlodavce (např. bromadiolon, brodifacoum), pak lze nejspíše předpokládat jejich působení na srážlivost krve, působící po delší době. Výsledkem je obvykle zvýšená krvácivost. Antidotem je v tomto případě vitamin K, rozpustný v tucích. Ten se u člověka tvoří z velké části díky střevní mikroflóře ve střevě. Jeho dobrým zdrojem je ale take  např. listová zelenina (kapusta, špenát, petrželka, ale i rostlinné oleje). V syrovém stavu je asi kapusta nejbohatším zdrojem. Prevencí tedy, máte-li nějakou obavu, je zařadit do jídelníčku tyto nutričně cenné potraviny.

 

V dané chvíli je nutné zopakovat fakt, že přítomnost škodlivých látek zatím nikdo oficiálně nepotřvrdil a neuvedl ani případnou toxickou látku a její koncentraci, jež by mohla ohrožovat zdraví. Proto je doporučení nekonzumovat uvedené výrobky z hlediska opatrnosti na místě až do dalšího objasnění případu. 

 

J.Ruprich

Nahoru