SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Výsledky monitoringu dietární expozice v ČR za...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Výsledky monitoringu dietární expozice v ČR za rok 2014

Jako každý rok, i letos SZÚ zveřejnilo zajímavé údaje o dietární expozici populace ČR. Výsledky za rok 2014 zahrnují dvě části. První (NUTRIMON) popisuje odhad obvyklého přívodu důležitých živin (jako je DRASLÍK, FOSFOR, HOŘČÍK, CHRÓM, JÓD, MANGAN, MĚĎ, MOLYBDEN, NIKL, SELEN, SODÍK, VÁPNÍK, ZINEK, ŽELEZO) pro jednotlivé populační skupiny a jejich srovnání s různými dietárními referenčními hodnotami. Často ani odborníci netuší, že takové srovnání v ČR existuje. Výsledky v řadě případů naznačují existující problémy. Druhá část (HYGIMON) shrnuje výsledky sledování "průsaků" GMO potravin na trh v ČR a pilotně mapuje situaci s označováním druhů ryb ve společném stravování, kde běžný spotřebitel většinou nepozná, co mu servírují. Potence ke klamání zákazníků je tedy vysoká a výsledek nutí k zamyšlení, jak dál v této oblasti.


Detailní výsledky v podobě pro širší odbornou veřejnost najdete na stránce:

http://czvp.szu.cz/monitor/tds14c/tds14c.htm

J.Ruprich

7.9.2015

Nahoru