SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Nemoci a jejich prevence » Neinfekční nemoci » Nádorová onemocnění » Doporučení ke snížení rizika vzniku nádorových...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Doporučení ke snížení rizika vzniku nádorových onemocnění

Základní principy prevence


  • Jezte pestrou stravu bohatou na ovoce a zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky.
  • Dopřejte si denně čerstvé ovoce a zeleninu ( 5 porcí, přibližně 500 g).
  • Zařazujte denně do svého jídelníčku celozrnné výrobky a alespoň jedenkrát týdně pokrm z luštěnin.
  • Snižte spotřebu masa a vybírejte libové maso bílé a rybí
  • (spotřeba červeného masa - nejvíce 80 g denně).
  • Potraviny uzené, nasolované a nakládané jezte jen výjimečně.
  • Omezujte příjem tuků, zvláště živočišných. Upřednostňujte rostlinné oleje.
  • Vybírejte mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku.
  • Sůl používejte jen v nezbytném množství (nejvýše 6 g denně).
  • Když už požíváte alkohol, tak velmi umírněně (nejvýše 20 g alkoholu denně).
  • Zvláště se vyvarujte pravidelné konzumace většího množství piva a lihovin.
  • Pro uchovávání potravin využívejte především chlazení a zmrazování.
  • Nekonzumujte potraviny podezřelé, napadené plísní, hnilobou či jinak zkažené.
  • Při přípravě stravy dávejte přednost vaření, dušení a úpravě v mikrovlnné troubě před pečením, smažením a grilováním.

A ještě něco:

  • Udržujte si přiměřenou tělesnou hmotnost.
  • Zvyšujte svou pohybovou aktivitu.
  • Nekuřte.
  • Žijte aktivně, relaxujte a odpočívejte.

Nahoru