Výrobky a materiály určené pro styk s potravinami
Rozsah činností vychází z Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 ve znění následujících předpisů, a § 25 a 26 zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění následujících předpisů .
Informace poskytuje:
Ing. Jitka Sosnovcová, telefon: 26708 2432, e-mail: jitka.sosnovcova@szucz
Ing. Lenka Votavová, telefon: 26708 2337 (2389), e-mail: lenka.votavova@szucz
Nabídka služeb
- kompletní analýzy včetně senzorických zkoušek všech typů materiálů (plastu, keramiky, papíru, pryže, kovových materiálů, nemetalických a metalických povrchových úprav, korku, celofánu), přicházejících do přímého i nepřímého kontaktu s potravinami dle požadavků aktuální legislativy. Výsledky zkoušek jsou plnohodnotně využitelné jako podklady pro vydání Prohlášení o shodě dle Článku 16 Nařízení EP a Rady (ES) č. 1935/2004 ve znění následujících předpisů a Prohlášení o shodě dle Přílohy IV Nařízení Komise (EU) č. 10/2011 ve znění následujících předpisů
- odborné posudky s interpretací výsledků analýz i odborné posudky zpracované na základě relevantní předložené dokumentace, formou a rozsahem odpovídající Prohlášení o shodě
- vystavení oficiálního osvědčení o souladu výrobku s legislativou, v českém, anglickém nebo v německém jazyce,
- fotodokumentace hodnocených výrobků jako součást protokolů a odborných posudků
- specializované analýzy materiálů přicházejících do přímého a nepřímého kontaktu s potravinami, sloužící jako podklad k hodnocení zdravotního rizika
- odborná konzultace problematiky v této oblasti
Legislativa
Nařízení EP a Rady (ES) č. 1935/2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami, v platném znění - rámcová legislativa, která stanovuje základní požadavky na všechny typy materiálů:
- materiály musí být bezpečné,
- nesmí přenášet své složky do potravin v množstvích, která by mohla být nebezpečná pro zdraví,
- nesmí měnit složení potravin,
- nesmí ovlivňovat (zhoršovat) organoleptické vlastnosti potravin (chuť a pach).
Nařízení Komise (ES) č. 10/2011 o materiálech a předmětech z plastů určených pro styk s potravinami, ve znění
Nařízení Komise (EU) č. 321/2011
Nařízení Komise (EU) č. 1282/2011
Nařízení Komise (EU) č. 1183/2012
Nařízení Komise (EU) č. 202/2014
Nařízení Komise (EU) č. 865/2014
Nařízení Komise (EU) č. 2015/174
Nařízení Komise (EU) č. 2016/1416
Nařízení Komise (EU) č. 2017/752
Nařízení Komise (EU) č. 2018/79
Nařízení Komise (EU) č. 2018/213
Nařízení Komise (EU) č. 2018/831
Nařízení Komise (EU) č. 2019/37 - stanovuje konkrétní požadavky na plasty pro přímý i nepřímý styk s potravinami
Nařízení Komise (ES) č. 1895/2005, kterým se omezuje použití určitých epoxiderivátů v materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami
Nařízení Komise (ES) č. 2023/2006 o správné výrobní praxi pro materiály a předměty určené pro styk s potravinami
Nařízení Komise (ES) č. 282/2008 o materiálech a předmětech z recyklovaných plastů určených pro styk s potravinami a o změně nařízení Komise (ES) č. 2023/2006
Nařízení Komise (ES) č. 450/2009 o aktivních a inteligentních materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami
Zákon č. 258/2000 Sb., ve znění následujících předpisů, o ochraně veřejného zdraví, § 25 Vymezení předmětů běžného užívání a § 26 Povinnosti výrobce, dovozce, prodávajícího a distributora předmětů běžného užívání
Vyhláška MZ ČR č. 38/2001 Sb., o hygienických požadavcích na výrobky určené pro styk s potravinami a pokrmy, ve znění následujících předpisů stanovuje požadavky pro přímý i nepřímý styk s potravinami pro tyto materiály: keramika, sklo, pryže, kovy a slitiny, papír a karton, potiskové barvy, regenerovaná celulóza, silikony, korek, textil, laky a povrchové úpravy, vosky, dřevo.
Stránka aktualizována dne: 20.5.2019