Charakteristika činnosti centra
1. Příprava podkladů pro MZ v oblasti podpory veřejného zdraví
- pro národní a regionální zdravotní politiku
- pro zajištění mezinárodních úkolů a aktivit
- pro legislativní činnost
- podkladů pro správní činnosti
2. Činnost z pověření MZ v oblasti bezpečnosti potravin a výživy
- metodická činnost na úseku ochrany veřejného zdraví ve vztahu k výživě a potravinám
- hodnocení zdravotních rizik
- garance monitorovacího a výzkumného pracoviště pro hodnocení dietární expozice obyvatelstva ČR
- odborná a technická podpora systému rychlého varování pro potraviny a krmiva - RASFF
- odborná a technická podpora systému WHO pro bezpečnost potravin - INFOSAN
- vedení národních databází v souvislosti s hodnocením zdravotních rizik z dietární expozice (např. spotřeba potravin, výskyt chemických látek v potravinách, atd.)
- zdravotní autorizace potravin nového typu (PNT)
- zdravotní autorizace geneticky modifikovaných organizmů (GMO)
- podpora standardizace a normotvorné činnosti v ochraně veřejného zdraví
- referenční činnost pro problematiku listerií
- referenční činnost pro problematiku GMO
- referenční činnost pro problematiku mikroskopických hub a mykotoxinů
- specializovaná zdravotní výchova obyvatelstva
3. Podíl na úkolech a strukturách EU v oblasti bezpečnosti potravin a výživy
- zapojení do pracovních skupin EK pro oblast bezpečnosti potravin a výživy
- odborná podpora při harmonizaci předpisů s EU v bezpečnosti potravin a výživy
- výzkumná činnost ve spolupráci se zeměmi EU – granty a tendry
4. Vlastní činnost v oblasti odborné působnosti
- garance projektu „Hodnocení dietární expozice“, Monitoringu zdravotního stavu ve vztahu k životnímu prostředí – vzorkování, analýza, sběr, zpracování a interpretace dat
- denní expertní a technická podpora systémů RASFF, INFOSAN, PNT, GMO
- vědeckovýzkumná činnost v oblastech odborné působnosti – nutriční epidemiologie, hodnocení zdravotních rizik, tvorba nových instrumentů pro praxi
- metodická a referenční činnost
- pregraduální a postgraduální výchova
- publikační činnost v oblasti odborné působnosti
5. Koncepční podpora ochrany a podpory veřejného zdraví
- podpora tvorby a implementace strategií v oblasti bezpečnosti potravin a výživy
- mezinárodní spolupráce s institucemi EU (EFSA, ECDC,aj.), OECD, WHO a dalšími mezinárodními organizacemi
- podpora programů na regionální úrovni – teoretické konzultace, poradenství