SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Bdělost nad potravinami (Nutrivigilance) - 2015
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Bdělost nad potravinami (Nutrivigilance) - 2015

Počátkem roku 2015 byla široké veřejnosti zpřístupněna beta verze webového portálu systému Nutrivigilance dostupná na adrese: http://nutrivigilance.szu.cz . Podstatou systému je sběr a analýza informací nežádoucích zdravotních účinků po konzumaci vybraných druhů potravin. Informace o budování systému jsou shrnuty ve zprávě za rok 2015.


Cílem systému je shromáždění dat, které dosud nikdo v ČR neeviduje. Na podkladě analýzy obdržených hlášení lze iniciovat podněty pro preventivní nápravná opatření realizovaná dozorovými orgány, zdravotníky, dalšími odborníky (podpora zdraví, vzdělávání) a vědci (hodnocení zdravotních rizik). V průběhu roku 2015 probíhal prostřednictvím systému Nutrivigilance pokusný sběr hlášení, zpětná komunikace se spotřebiteli, komunikace s veřejností (dotazy, podněty, telefonická hlášení), s médii (veřejnoprávní televize, internetový časopis), OOVZ a kontrolními organizacemi.  Dvě třetiny přijatých hlášení se týkaly potravin, jedna třetina doplňků stravy. Byly zaznamenány reakce typu bolesti hlavy, kloubů, svalů, břicha, alergické reakce (vyrážka, otok hrdla…), nevolnost, průjem/zácpa, zvracení, žaludeční křeče, krvácení do trávicího traktu (světlá krev ve stolici) apod., které po vysazení potraviny vymizely. U nikoho pravděpodobně nedošlo (na základě sebehodnocení) k vážnému, ani nevratnému poškození zdraví.  Ve dvou případech DS obsahujících chlorelu (nebo chlorelu se spirulinou jako pojivo) byla nalezena silná příčinná souvislost (PS pravděpodobná: 66-100 %). V tomto případě, kromě kontaktování OOVZ a SZPI, byla vydána zpráva dostupná na webu SZÚ a také na portálu Nutrivigilance. Specializovaný seminář s pracovníky KHS vedl k závěru, že je potřeba zvýšit informovanost odborné i laické veřejnosti o existenci tohoto systému, např. formou letáků v ordinacích praktických lékařů či lékárnách. Možnosti závisí na dostupných zdrojích financí, např. v systému podpory veřejného zdraví.

Celá zpráva je dostupná zde: Zprava_systemu_Nutrivigilance_2015.pdf Zprava_systemu_Nutrivigilance_2015.pdf (1,34 MB)

J.Ruprich a S. Bischofová

4.2.2016

Nahoru