SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Italský den kuchyně v českých školních...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Italský den kuchyně v českých školních jídelnách 2019 – sůl v pokrmech hodnotíme stříbrnou medailí

Tradiční setkání zájemců o atraktivnější a kvalitní školní stravování v českých školních jídelnách zorganizovala Asociace školních jídelen ČR ve spolupráci s Ambasádou Italské republiky v Praze. Akce v „Makro akademii“ se zúčastnily desítky zájemců, vyzkoušeli si přípravu typických italských pokrmů, vyslechli odborné přednášky a komentáře, diskutovali o různých aspektech stravování dětí, ale i o nám historicky blízké zemi. Společensky akce vyzněla jistě pozitivně. My jsme se ale také nově zaměřili i na obsah soli v připravených pokrmech pro děti.


Akce se zúčastnili i odborní pracovníci ze SZÚ. Setkání nebylo čistě společenské. Organizace těchto akcí by měla být také v souladu s legislativou pro školní stravování, a má také ukázat, jak plnit výživové ukazatele pro děti, což ukládá zákon o ochraně veřejného zdraví.

Koláž obrázků z akce: ital_makro.jpg ital_makro.jpg (291.72 KB 23.11.2019 23:41) GDPR OK

Poprvé jsme se zaměřili na obsah soli v připravovaných pokrmech pro děti.

Vysoký obsah soli ve školních obědech je dlouhodobý problém. A jak dopadlo naše hodnocení velmi chutných a oku lahodících pokrmů pro děti? Udělili jsme sadě pokrmů, připravených pod vedením italských kuchařů, stříbrnou medaili. Většina pokrmů měla výborné parametry z hlediska obsahu soli, dalo se však očekávat, že klasická pizza hodnocení trochu vychýlí.

Připravené pokrmy patří mezi nejlepší.

do Osobně bych však za přístup a výsledek dal medaili zlatou. Pokud výsledek italských pokrmů v průměru srovnáme s nejlepšími českými školními jídelnami, výsledek by byl mezi těmi nejlepšími a lze jej proto směle následovat.

Tabulka výsledků obsahu soli.

Připravili jsme pro vás zajímavou tabulku s jednotlivými pokrmy a hodnocení obsahu soli v kombinaci polévka a hlavní chod. Obsah soli byl stanoven v akreditované laboratoři CZVP SZÚ bezprostředně po akci.

Dnes můžeme v reálném čase změřit obsah soli v pokrmech přímo v kuchyni.

Příště můžeme na podobné akci předvést přímé stanovení na místě. Nová analytická mikro technika nám to již dovoluje. Postup se nyní testuje v praxi ve spolupráci týmu CZVP SZÚ a týmu HDM KHS Zlínského kraje. Je šance, že se postup použije plošně v celé ČR.

Jde hlavně o přirozenou touhu mít lepší výsledky.

Není to "další restrikce ze strany hygieniků", je to transparentní, výchovný postup. Aby si všichni uvědomili, že hra se solí má vážný vliv na zdraví. Stojí velké peníze ve vztahu ke kardio-vaskulárním onemocněním. Je potřeba ji brát opravdu vážně. Nejen o ní jen přednášet ...

Tabulka s výsledky obsahu soli v pokrmech:

italske_pokrmy.jpg italske_pokrmy.jpg (100.66 KB 23.11.2019 14:16)

J.Ruprich, I.Řehůřková, J.Řeháková a kol., CZVP 23.11.2019

 

Nahoru