SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Kebab s fosfáty zachráněn v EP - ale to nic...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Kebab s fosfáty zachráněn v EP - ale to nic nemění na škodlivosti nadbytku fosforu

Dnes EP hlasoval o osudu použití fosfátů v potravinách typu Doner kebab (rožněná masa). K omezení množství fosfátů ("éčka") bylo potřeba většina hlasů, tedy 376. Pro omezení scházely 3 hlasy. Z odborného hlediska jde o podivné řešení. Jde totiž o to, kolik obsahují jiné potraviny. Problém se asi bude dále řešit a lze očekávat úpravy legislativy, i když zájmové strany budou spolu tvrdě bojovat. Jedna věc je ale celkem jasná. V dietě je příliš mnoho fosforu a ten je asociován s řadou zdravotních problémů. Spotřebiteli to možná bude jedno, ale jen do doby, kdy bude řešit své zdravotní problémy. To je ale pozdě, není-liž pravda. Pokud Vás zajímá přívod fosforu pro jednotlivé populační skupiny v ČR a hlavní zdroje v potravinách, přečtěte si náš předchozí příspěvek.


(https://archiv.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/prilis-fosforu-v-potravinach-muze-poskozovat-zdravi-u)

J.Ruprich

Nahoru