SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Nejen zdravotní, ale i hygienická závadnost...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Nejen zdravotní, ale i hygienická závadnost potravin je v zájmu zdravotníků

Vzrušené diskuse kolem přesunu kompetencí mezi resortem zdravotnictví a zemědělství dosáhly nebývalé úrovně. Jde totiž o princip, lidi i peníze. Snad se podasří všem zachovat chladnou hlavu pro rozhodnutí při novele zakova o potravinách.


Vzrušená diskuse okolo kompetencí kontrolního systému pro potraviny rozděleného logicky podle epidemiologické závažnosti mezi MZe a MZ ČR nabyla v posledních dnech na významu. Je přitom pochopitelné, že otázky "jakosti" nejsou na žebříčku zdravotníků na prvním místě, protože jak se říká, "zahnutí banánu se sice projeví na jeho ceně, ale ne na zdraví spotřebitele". Zdravotníci ale ze zákona musí kontrolovat nabývací doklady pro zboží ve společném stravování, včetně původu zboží a to i pro tolikrát zmiňovanou zvěřinu. Pokud někdo v TV OOVZ vytýká v tomto směru jejich nečinnost, asi k tomu má nějaký (jasný) důvod, ale bylo by dobré opírat se o data nikoli o prohlášení. Tak jen několik informací z pohledu obecného vztahu hygienické a zdravotní nezávadnosti. Identita surovin je kontrolována nejen papírově, ale běží i nezávislé programy monitoringu opírající se o laboratorní analýzy, zaměřené např. na výskyt GMO, v poslední době i na výskyt odlišných druhů masa v pokrmech, či na některé jiné otázky. Právě tento týden byl dán ze SZÚ podnět OOVZ, aby zasáhly formou dozoru, protože byla "konina" objevena v hotových pokrmech v Brně (kebab). Je jasné, že děravý systém není primárně v restauracích, ale o nějakou tu etáž níž. To co v diskusích o kompetencích dost chybí je fakt, že někde musí vést hranice epidemiologické vigilance. Ta byla před lety položena logicky na úroveň společného stravování. Ve veřejné diskusi je nyní na OOVZ dokázat lepší komunikací s veřejností, že se kontrole hygienické části bezpečnosti potravin běžně věnují. Vyjádření v TV považují někteří pracovníci OOVZ za urážlivé vyjádření k jejich práci, která možná není veřejně tolik vidět, ale je "cítit". Žádné obří aféry se zdravotním či hygienickým dopadem se v této části potravinového řetězce v poslední době nevyskytly. Proč asi? Jistě ne kvůli nečinnosti OOVZ. Nedivme se proto, že se zdravotníci této "obranné linie pro zdraví", nechtějí vzdát pro "kvalitu potravin". Řešením je lepší spolupráce všech, v zájmu spotřebitele.

Nahoru