SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Nízká hladina vitaminu D zvyšuje...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Nízká hladina vitaminu D zvyšuje pravděpodobnost demence

Nástup demence může být opožděn nebo může i zabránit, pokud lidé mají dostatek vitamin D. Naznačuje to nová studie. Studie zveřejnil v dubnu 2022 online časopis The American Journal of Clinical Nutrition . 


Studie analyzovala více než 294 000 lidí. Většina z nich byly ženy starších 60 let, žijících ve Spojenem kralovství. Pomocí krevních testů u účastníků a neuro-zobrazovacích nástrojů, vědci hledali souvislosti mezi hladinou vitaminu D a rizikem demence a mrtvicí.

Normální hladina vitaminu D v krvi byla definována jako nejméně 50 nmol/l; nedostatek byl definován jako méně než 25 nmol/l. Nízké hladiny vitaminu D byla spojena se zvýšeným rizikem demence i mozkové mrtvice v průběhu následujících 11 let.

Na základě observační studie bylo zjištěno, že lidé s nízkou hladinou vitaminu D mají 54% pravděpodobnost vzniku demence v porovnání se situací, jejichž hladina by byla v normě.

Výsledky nemusí nedokazovat, že užívání vitaminu D může zabránit demenci, pokud máte nízkou hladinu v krvi.

Zdroj: Harvard Women’s Health Watch; October 2022

prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 8.10.2022

Nahoru