SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Potravinářská aditiva, aromata a enzymy
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Potravinářská aditiva, aromata a enzymy

p_adivita_01.jpg


Potravinářské aditivní látky (aditiva, „Éčka“) jsou látky, které se záměrně přidávají do potravin za účelem zlepšení vlastností potravin, např.prodloužení údržnosti (konzervační látky), vylepšení barvy nebo textury (barviva, zahušťovadla), snížení energetické hodnoty (sladidla) apod.

Aromata jsou látky působící na čichové a chuťové receptory člověka. Používají se ke zlepšení nebo úpravě vůně nebo chuti ve prospěch spotřebitele.

Potravinářské enzymy (biokatalyzátory) jsou látky urychlující biochemickou reakci, neovlivňují však její výtěžek. Do potravin jsou přidávány zejména z technologických důvodů.

 

Aktuality


 

Aromata


 

E kódy

Seznam přídatných látek povolených v ČR i EU pro použití do potravin


 

Platná legislativa

Seznam právních předpisů Evropské unie vztahující se k potravinám


 

Přídatné látky v potravinách

Legislativní východiska pro hodnocení výrobků z hlediska zdravotní nezávadnosti


 

 

Nahoru