Potravinářská aditiva, aromata a enzymy
Potravinářské aditivní látky (aditiva, „Éčka“) jsou látky, které se záměrně přidávají do potravin za účelem zlepšení vlastností potravin, např.prodloužení údržnosti (konzervační látky), vylepšení barvy nebo textury (barviva, zahušťovadla), snížení energetické hodnoty (sladidla) apod.
Aromata jsou látky působící na čichové a chuťové receptory člověka. Používají se ke zlepšení nebo úpravě vůně nebo chuti ve prospěch spotřebitele.
Potravinářské enzymy (biokatalyzátory) jsou látky urychlující biochemickou reakci, neovlivňují však její výtěžek. Do potravin jsou přidávány zejména z technologických důvodů.
E kódy
Seznam přídatných látek povolených v ČR i EU pro použití do potravin
Celý článek 9. únor 2012 | Ing.Daniela Winklerová, Ing. Jana Vrkoslavová
Platná legislativa
Seznam právních předpisů Evropské unie vztahující se k potravinám
Celý článek 25. leden 2012 | Ing.Daniela Winklerová, Ing. Jana Vrkoslavová
Přídatné látky v potravinách
Legislativní východiska pro hodnocení výrobků z hlediska zdravotní nezávadnosti
Celý článek 15. únor 2012 | Ing.Daniela Winklerová