SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Příjemné překvapení - nízký obsah...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Příjemné překvapení - nízký obsah trans-mastných kyselin v mateřském mléce v ČR

Jedním z parametrů kvality tuku v dietě je i obsah tzv. trans-mastných kyselin (TFA), které jsou považovány za zdravotně škodlivější než nasycené masné kyseliny známé z živočišných tuků. SZÚ ve spolupráci s hygienickou službou zhodnotil dlouhodobou snahu o výchovu spotřebitelů ke zdravé výživě, ale i snahu výrobců o produkci ztužených tuků (margarinů) na trhu v ČR. Analýzou 69 vzorků mateřského mléka náhodně vybraných kojících žen v celé ČR se podařilo zhodnotit, kolik těchto TFA mají ve své dietě a jak tedy ovlivňují negativně nejen sebe, ale i své malé děti. Industriálně vyrobené, částečně ztužené tuky, obsahují tyto umělé struktury, které tělo neumí využít, protože se  v těle špatně metabolizují. Zatímco se v roce 2002 a 2007 naměřilo v mateřském mléce 4,2 a 3,1-3,8 % TFA z celkového obsahu tuku v mléce, nyní to bylo pouze 0,9%.  Doporučení říká, že by neměl být obsah v tuku potravin vyšší než 2%. Mléčný tuk tyto hodnoty zrcadlí. Výsledek považujeme za výborný. Blahopřejeme hygienické službě i potravinářům. Pomohli podstatně snížit riziko řady onemocnění, od kardiovaskulárních až po problémy třeba s růstem a reprodukcí, ale i rakovinou.


Tento výsledek byl tak trochu očekáván na základě výsledku tzv. monitoringu dietární expozice člověka, který realizuje SZÚ mnoho let. Předpověď byla, že došlo ke snížení zhruba na 1% z obsahu tuku. Nejvyšší naměřená hodnota v tuku mateřského mléka byla 2%. Podle výsledků monitoringu potravin se předpokládá, že TFA pocházejí zejména z oplatků, cukrářských výrobků, másla (zde jsou přirozeně), perníku, listového těsta a ztužených tuků. Je tedy pořád ještě co zlepšovat. Některé země v EU si zavedly národní limity, např. i Rakousko a Maďarsko. Spotřebitel bohužel na štítku potraviny informaci o obsahu TFA nenajde, není povolena. EU by tento podzim měla rozhodnout, jak se k problému bude dále přistupovat. Pokud nestanoví legislativní limit pro maximální obsah TFA v potravinách, navrhuje CZVP SZÚ přijmout obdobný národní limit, jako mají např. v Rakousku. Pro poctivé a aktivní potravináře by to žádný problém být neměl.

J.Ruprich a kol.

Brno, 8.9.2017.

Nahoru