Školní obědy v ČR jsou dobré z hlediska obsahu trans-tuků, ale potřebovaly by více polynenasycených tuků
Národní studie školního stravování poskytla další pohled na obsah živin v průměrných obědech pro děti ve věku 7-10 roků. Pozitivním nálezem je fakt, že žádný oběd neobsahoval nadlimitní množství nebezpečných trans- mastných kyselin, které mohou být součástí částečně ztužených tuků, ale přirozeně třeba i másla. Poměrně dobrý výsledek byl dosažen i pro nasycené mastné kyseliny. 75% obědů bylo v limitu. Na druhou stranu bylo zjištěno, že ne všechny obědy pokrývají doporučení pro obsah esenciálních mastných kyselin. Očekávané bylo zjištění, že prakticky všechny obědy jsou chudé na omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA), které jsou nejvíce obsažené v tuku ryb, částečně i v obohacených rostlinných tucích. Výsledky jsou podkladem pro další snahy o zkvalitnění nutriční hodnoty školních obědů, který by nyní měly teoreticky krýt až 35% průměrné denní potřeby dětí.
Analýza tuků v obědech poskytla zajímavý pohled na jejich složení. Souhrnně lze konstatovat následující závěry:
- Obsah nebezpečných trans-MK (TFA) byl ve všech případech vyhovující.
- Množství nasycených MK (SFA) vyhovělo u více než 75% průměrných obědů.
- Bylo zjištěno malé zastoupení polynenasycených MK (PUFA).
- Množství PUFA esenciálních MK (kys. linolová, ω-6 a kys. α-linolenové, ω-3) bylo dostačující u cca 50% průměrných obědů.
- Sumární množství PUFA ω-3 s dlouhým řetězcem (kys. eicosapentaenová, EPA a docosahexaenová, DHA) nedosáhlo v žádném průměrném obědu nutričního doporučení. Většinou byl obsah na úrovni pod 10% doporučení. Pouze v jednom případě z 28 testovaných průměrných obědů hodnota dosáhla cca 2/3 doporučení. Většinu sumy těchto MK tvořila DHA.
Detailní informace obsahuje připojená pdf publikace : Tuky_v_pokrmech_skolnich_jidelen.pdf (1,79 MB 26.09.2016 16:12)
© CZVP, Brno, 26.9.2016