SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » OMEGA 3 a ZDRAVÍ » Střevní mikroorganizmy pozitivně ovlivňují...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Střevní mikroorganizmy pozitivně ovlivňují duševní pohodu pomocí omega-3 mastných kyselin

Více než 264 milionů lidí všech věkových skupin po celém světě trpí depresemi a špatnou náladou. Ukazuje se, že nerovnováha ve střevní bakteriální komunitě (mikrobiom) může negativně ovlivnit hladinu metabolitů, tzv. endokanabinoidů (eCB), což vede k depresivnímu chování. eCB vznikají v organizmu z omega-3, ale i omega-6 mastných kyselin. Vážou se na receptory membrán buněk ( CB1 a CB2 ) v celém těle a ovlivňují základní procesy v organizmu. Zjištění ukazuje, že zdravá střevní mikroflóra přispívá k normální funkci mozku a pozitivní regulaci duševní pohody (wellness).


 Text s ilustracemi:

omega_3_and_canabinoids2.pdf omega_3_and_canabinoids2.pdf (742.17 KB 31.12.2020 09:31)

prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 30.12.2020

Nahoru