SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Zdraví, výživa a potraviny » Sůl v masných výrobcích - Technická zpráva...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Sůl v masných výrobcích - Technická zpráva publikována v AHEM 1-2021

Chcete vědět kolik soli obsahují masné výrobky v ČR, které jsou tak oblíbené? Nezapomeňte, že konzumujeme obvykle 2-3x více, než je zdrávo. Podívejte se na technickou zprávu, kde je spousta výsledků a pěkná úvodní infografika.


V rámci výzkumné činnosti SZÚ−CZVP bylo analyzováno 109 vzorků masných výrobků (MV). Cílem bylo zjistit, kolik soli jednotlivé MV obsahují, jak se liší vybrané skupiny MV mezi sebou, zda obsah soli v MV odpovídá deklarované hodnotě a jak se mění obsah soli při kulinární úpravě. Dalším cílem bylo také odhadnout, do jaké míry by konzumace vybraných MV (vztaženo na průměrnou spotřebu v obvyklé dietě dle SISP04) přispívala k plnění denního doporučeného přívodu soli v jednotlivých populačních skupinách. Výzkumný záměr navazuje na dlouhodobou snahu SZÚ−CZVP o snižování soli v potravinách a pokrmech.

Všechny detaily k MV a soli naleznete v technické zprávě AHEM: https://archiv.szu.cz/knihovna/ahem

 

prof. J. Ruprich a kol., SZÚ-CZVP, 11. 2. 2021

Nahoru