SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » OMEGA 3 a ZDRAVÍ » Vztah mezi omega-3 indexem a hyperglykémií v...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Vztah mezi omega-3 indexem a hyperglykémií v závislosti na tělesné hmotnosti

V nové studii v USA řešili polynenasycenými mastnými kyselinami s dlouhým řetězcem n-3, jako je kyselina eikosapentaenová (EPA; 20:5n3) a kyselina dokosahexaenová (DHA; 22:6n3), a rizikem diabetu 2. typu. Cílem studie bylo zjistit souvislost mezi indexem omega-3 (erytrocytární EPA + DHA) a glykemickým stavem v závislosti na indexu tělesné hmotnosti (BMI).


Počet respondentů

Do studie byly zahrnuty vyšetření celkem 100572 osob starších 18 let a BMI ≥ 18,5 kg/m2.

Epidemiologický výpočet

Z celkového počtu pacientů mělo 10 % hyperglykémii (hladina glukózy nalačno ≥ 7 mmol/l) a 24,7 % normální hmotnost, 35,0 % nadváhu a 40,3 % obezitu. Poměr šance (OR) hyperglykemie byl nepřímo úměrný indexu omega-3, ale s rostoucím BMI slábl. OR (95% CI) porovnávající kvantil 5 s kvantilem 1 tak činily 0,54 (0,44-0,66) ve skupině s normální hmotností, 0,70 (0,61-0,79) ve skupině s nadváhou a 0,74 (0,67-0,81) ve skupině obézních. Podobný průběh byl pozorován i u EPA a DHA zvlášť.

Výsledek

Studie naznačila, že nízký index omega-3 je spojen s vyšším rizikem poruchy metabolismu glukózy, a to nezávisle na BMI.

 

SUNYOUNG JO at al.; Nutrients; 2022 Oct 20;14(20):4407. doi: 10.3390/nu14204407.

Literatura

  1. American Diabetes Association 2. Classification and Diagnosis of Diabetes: Standards of Medical Care in Diabetes-2021. Diabetes Care. 2021;44:S15–S33. doi: 10.2337/dc21-S002. - DOI PubMed
  2. Bellou V., Belbasis L., Tzoulaki I., Evangelou E. Risk factors for type 2 diabetes mellitus: An exposure-wide umbrella review of meta-analyses. PLoS ONE. 2018;13:e0194127. doi: 10.1371/journal.pone.0194127. - DOI PMC PubMed
  3. Centers for Disease Control and Prevention . National Diabetes Statistics Report, 2020. Centers for Disease Control and Prevention, U.S. Dept of Health and Human Services; Atlanta, GA, USA: 2020.
  4. Hall R.M., Strong A.P., Krebs J.D. Importance of low carbohydrate diets in diabetes management. Nutr. Diet. Suppl. 2016;8:9–19. doi: 10.2147/NDS.S74719. - DOI
  5. American Diabetes Association 5. Facilitating Behavior Change and Well-being to Improve Health Outcomes: Standards of Medical Care in Diabetes-2021. Diabetes Care. 2021;44:S53–S72. doi: 10.2337/dc21-S005. - DOI PubMed

prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 9.11.2022

Nahoru