Víš, co jíš?
13. listopad 2012 | MUDr.Darja Štundlová
Informace o spolupráci SZÚ při realizaci projektu MZe a ÚZEI www.viscojis.cz ( projekt 2007-2009 - SOZ/9981/412/2009/1 , pokračování projektu v r.2010-11). Témata projektu: zdravé stravování a zacházení s potravinami.
Na webových stránkách www,viscojis.cz spotřebitelé naleznou srozumitelně zpracované informace od odborníků z resortů zemědělství a zdravotnictví. Webová aplikace viscojis je rozdělena na čtyři základní části – Zdravé stravování a výživa, Onemocnění související s výživou, Zacházení s potravinami a Jak nakupovat.
Zdravé stravování a výživa - informace o základních živinách v potravinách, a mnoho jiných témat (správná výživa podle věku,důležitost pitného režimu, udržování správné tělesné hmotnosti, alternativní směry ve výživě a další).
Onemocnění související s výživou - informace o chronických neinfekčních onemocněních (nadváha, obezita, nemoci z nedostatku živin, poruchy příjmu potravy, potravinové alergie a intolerance, osteoporóza) a také alimentárních infekcích a otravách.
Zacházení s potravinami - doporučení týkající se hygieny při manipulaci s potravinami v domácnosti, způsobů vhodného skladování a zpracování potravin a také praktické rady o stravování při cestování.
Jak nakupovat - praktický průvodce světem bezpečných potravin doporučuje jak a kde nakupovat, čeho se při nákupu vyvarovat, jak reklamovat závadné potraviny, jak se orientovat ve značení potravin a v přídatných látkách (tzv. éčka) a pod.
Součástí stránek je rovněž webový odkaz na aplikaci určenou teenagerům, která funguje jako informační podpora k novému výukovému programu, primárně určenému pedagogům a žákům 2. stupně základních škol. Výukový program nazvaný Výživa ve výchově ke zdraví vytvořili odborníci (z ministerstev zemědělství, zdravotnictví a školství, 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Ústavu zemědělské ekonomiky a informací a Společnosti pro výživu). Jeho cílem je nabídnout nový podpůrný vzdělávací projekt, který je rozdělen do šesti základních témat: Výživa a voda, Výživová doporučení, Výživa a nemoci, Nákazy z potravin a jejich prevence, Otravy z jídla a Bezpečnost potravin.
Na spuštění inovovaného webu www.viscojis.cz s aplikací www.viscojis.cz/teens ( únor 2011) navazuje spuštění revitalizovaných internetových stránek www.bezpecnostpotravin.cz, které uvedlo do provozu Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství (ICBP) 1.6.2011. Spotřebitelům přináší žádané aktuální informace o závadných potravinách na trhu, o kvalitě a označování potravin, tiskové zprávy dozorových orgánů, týdenní přehledy hlášení ze Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), informace o biopotravinách a geneticky modifikovaných potravinách. Profesionálové ocení přístup k přehledu českých právních předpisů v oblasti potravin.Webové stránky bezpecnostpotravin.cz jsou také oficiálním webem Koordinačního místa pro spolupráci s Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA). Proto je velký prostor věnován právě aktuálním informacím z EFSA a také možnostem spolupráce českých odborníků a odborných pracovišť s tímto nezávislým vědeckým pracovištěm.
Uživatelé internetových stránek mohou zdarma využívat oblíbené služby „e-mail list". Po registraci je jim zasílán souhrn aktuálních informací z oblasti bezpečnosti potraviny a aktuální zprávy o závadných potravinách, které v české tržní síti zachytily dozorové orgány, a to ve frekvenci, kterou si sami určí.
V další nabídce nového webu viscojis je rovněž možnost vyhledávat další podrobné informace v A-Z slovníku bezpečnosti potravin či využít tzv. Infopultu k položení dotazu souvisejícího s danou problematikou