SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Nemoci a jejich prevence » Infekční nemoci » A - Z infekce » CH » Chřipka » Nový typ chřipky "pandemic (H1N1) 2009" (dříve... » Epidemiologická situace » Informace o počtech nemocných virem "Pandemic... » Aktuálně k výskytu chřipkového viru A/H1N1 -... » Informace o počtech nemocných novým typem...
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Informace o počtech nemocných novým typem chřipky A(H1N1) k 7.6.2009


Podle  informací ECDC uveřejněných 7.6.2009  v 17:00  je k tomuto dni celkem hlášeno

25 643 případů onemocnění novým typem chřipky A(H1N1) 

  • z toho 1056 potvrzených onemocnění z 26 evropských států 
    • z tohoto počtu je 315 případů hlášeno jako sekundární přenos - Rakousko 1, Belgie 4, Dánsko 1, Estonsko 2, Francie 2, Německo 10, Irsko1, Itálie 3, Rumunsko 5, Slovensko 1, Španělsko 127, Velká Británie 158
    • za posledních 24 hodin bylo potvrzeno 26 nových případů onemocnění 
  • a 24 587 potvrzených onemocnění z dalších států mimo evropské území  (včetně 139 potvrzených úmrtí  - Mexiko 106, USA 27, Kosta Rika 1, Chile 1, Dominikánská republika 1, Kanada 3)
    • za posledních 24 hodin bylo potvrzeno 595 nových případů onemocnění, většina z Chile


Podrobné informace lze nalézt na stránkách:

www.mzcr.cz 

www.ecdc.europa.eu

www.cdc.gov

http://www.who.int/en/

WHO ve svých doporučeních neuvádí žádná omezení cestování, dopravy či uzavření hranic. Podle informaci z tiskové konference ze 2.6.2009 se zvažuje se zvýšení pandemického stupně na číslo 6 vzhledem k šíření onemocnění.

Virus se nepřenáší konzumací správně tepelně upraveného vepřového masa a vepřových produktů (virus je usmrcen při běžném způsobu vaření při teplotě 70ºC).

Lidé, kteří jsou nemocní, by měli zvážit  odložení své cesty. Lidé, u kterých se  rozvíjejí příznaky onemocnění po návratu z cesty, by měli vyhledat lékařskou péči.

Doporučuje se mytí rukou mýdlem a vodou a vyhledat lékaře, pokud se objeví jakékoliv příznaky onemocnění chřipkou.

 

Zpracovala MUDr. Kateřina Fabiánová

Nahoru