SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Nemoci a jejich prevence » Neinfekční nemoci » Nádorová onemocnění » Strava v prevenci nádorů » Nejčastější nádory, které lze ovlivnit stravou
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Nejčastější nádory, které lze ovlivnit stravou

Vznik mnohých nádorů lze pozitivně ovlivnit vhodnou skladbou stravy. Uveden výčet zaměřený na ochranu a rizika z potravy .


Dodržování obecných zásad vhodného stravování je důležité pro prevenci nejen mnoha druhů nádorů, ale i pro ochranu před nemocemi srdce a cév, cukrovkou, nemocemi pohybového systému a jinými. Mezi nejčastější nádory patří: nádory tlustého střeva a konečníku, plic, prsu a žaludku. Vznik všech těchto nádorů lze pozitivně ovlivnit vhodnou skladbou stravy.

Následující výčet je zaměřen na ochranu a rizika z potravy. Jen okrajově upozorňujeme na jiné souvislosti, kterých je však více.

U každého druhu nádoru jsou v úvodu vyjmenovány zdravotní poruchy nebo zátěže, které znamenají samy o sobě riziko. I když samozřejmě zdaleka neznamená, že by člověk, který je má, onemocněl, měla by být sama o sobě důvodem k tomu, aby se zásadami vhodného stravování řídil.

Nádory tlustého střeva a konečníku

Naše republika již mnoho let obhajuje smutné prvenství v jejich výskytu a nových pacientů je rok od roku více. Ročně nově onemocní přes 6000 lidí. Častěji onemocní muži.

1. Zdravotní rizika vzniku onemocnění:

  • Některé vrozené změny střevní stěny (polyposy) a některé chronické záněty.
  • Výskyt nádoru trávicího ústrojí u blízkých pokrevních příbuzných.

2. Ochrana:

  • Významnou ochrannou složkou je nestravitelná složka potravy vláknina, která chrání střevní stěnu před rakovinotvornými látkami. Důležitý pro ochranu je i vitamin C a E.
  • Aby byl těchto ochranných součástí potravy dostatek, je nutno jíst hodně zeleniny a ovoce. Doporučuje se zejména zelí, kapusta, brokolice, květák česnek, cibule. I houby (mimo žampiónů) jsou dobré. Jablka obsahují další ochranou látku pektin.
  • Významný je i dostatečný příjem luštěnin a celovaného pečiva.
  • Pro prevenci nádorů tlustého střeva a konečníku jsou významné další látky:
  • Vápník - je obsažen v mléku a mléčných výrobcích. Dáváme přednost zejména netučným výrobkům.
  • Lecithin - je obsažen ve vejcích, nerafinovaných rostlinných olejích, sójových bobech, ořechách a semenech. Přidává se do čokolád a margarínů.
  • Cholin - je obsažen ve vejcích, mozečku, játrech, obilných klíčcích, listové zelenině, nerafinovaných rostlinných olejích, kvasnicích.
  • Methionin - je obsažen v mase, mléčných výrobcích
  • Cystein - je obsažen ve vejcích.
  • Fosfolipidy - jsou obsaženy ve vejcích, nerafinovaných rostlinných olejích, sýrech.
  • Významnou součástí ochrany je dostatek pohybu.

3. Rizika z výživy

  • Živočišné tuky.
  • Nadměrný příjem potravy a nadváha.
  • Úprava masa smažením, grilováním, pečením a uzením. Zvlášť rizikové jsou uzeniny.
  • Nadměrná konzumace alkoholu.
  • Nadměrné pití piva ( obsahuje rakovinotvorné nitrosaminy)
  • Zkažené a plesnivé potraviny ( obsahují rakovinotvorný mykotoxin- aflatoxin)

4. Jiná rizika:

  • Kouření.

Nádory žaludku

Výskyt postupně klesá od padesátých let. Přesto ročně přibývá přes 2000 pacientů. Výskyt u mužů je o čtvrtinu vyšší než u žen.

1. Zdravotní rizika vzniku onemocnění:

  • Chronické záněty žaludku.
  • Žaludeční vředy.
  • Jizvy po operaci žaludku.
  • Chudokrevnost (perniciosní anemie).
  • Krevní skupina A.
  • Výskyt nádoru trávícího ústrojí u blízkých pokrevních příbuzných.

2. Ochrana:

  • Syrová zelenina a ovoce pro obsah draslíku, vitaminu C v kombinaci s vitaminem A a E.
  • Ochranně působí mléko. Za zvláštní zmínku stojí významný účinek lékořice.

3. Rizika z výživy:

  • Strava, ve které převažují cukry a škroby
  • Nadměrné solení.
  • Nadměrná konzumace alkoholu.
  • Nadměrné pití piva (obsah nitrosaminů).
  • Úprava masa uzením, smažením, nasolováním.

4. Jiná významná rizika:

  • Významným rizikem je kontakt s niklem, azbestem, gumou.

Nádory plic

Patří k nejčastějším. Ročně přibývá zhruba 6000 nových případů onemocnění, z toho ženy tvoří jednu pětinu. Podíl žen se však postupně stále zvyšuje.

1. Ochrana:

  • Základní výživovou ochranou je zelenina a ovoce pro vysoký obsah vitaminů C a E a některých minerálů (selen, zinek). Zvlášť významná je mrkev, brokolice a špenát pro obsah karotenů a karotenoidů.

1. Významná rizika:

  • Přímá rizika výživová, kromě nedostatku ochranných látek, nejsou zatím známá.
  • Rizikem číslo jedna je kouření !
  • Známá jsou rizika ze zvýšeného styku s některými látkami - azbest, radon, polycyklické aromatické uhlovodíky, chrom, nikl, arsen.

Nádory prsu

Výskyt nádorů prsu stále stoupá. Ročně je zaznamenáno téměř 4000 nových případů.

1. Ochrana:

  • Strava bohatá na zeleninu a ovoce.

2. Rizika z výživy

  • Nadměrná strava s vysokou energetickou hodnotou a s ní související nadváha.
  • Strava s vysokým obsahem živočišných tuků
Image

Nahoru