Nejčastější nádory, které lze ovlivnit stravou
11. prosinec 2007 | Doc.MUDr.Lumír Komárek,CSc.
Vznik mnohých nádorů lze pozitivně ovlivnit vhodnou skladbou stravy. Uveden výčet zaměřený na ochranu a rizika z potravy .
Dodržování obecných zásad vhodného stravování je důležité pro prevenci nejen mnoha druhů nádorů, ale i pro ochranu před nemocemi srdce a cév, cukrovkou, nemocemi pohybového systému a jinými. Mezi nejčastější nádory patří: nádory tlustého střeva a konečníku, plic, prsu a žaludku. Vznik všech těchto nádorů lze pozitivně ovlivnit vhodnou skladbou stravy.
Následující výčet je zaměřen na ochranu a rizika z potravy. Jen okrajově upozorňujeme na jiné souvislosti, kterých je však více.
U každého druhu nádoru jsou v úvodu vyjmenovány zdravotní poruchy nebo zátěže, které znamenají samy o sobě riziko. I když samozřejmě zdaleka neznamená, že by člověk, který je má, onemocněl, měla by být sama o sobě důvodem k tomu, aby se zásadami vhodného stravování řídil.
Nádory tlustého střeva a konečníku
Naše republika již mnoho let obhajuje smutné prvenství v jejich výskytu a nových pacientů je rok od roku více. Ročně nově onemocní přes 6000 lidí. Častěji onemocní muži.
1. Zdravotní rizika vzniku onemocnění:
- Některé vrozené změny střevní stěny (polyposy) a některé chronické záněty.
- Výskyt nádoru trávicího ústrojí u blízkých pokrevních příbuzných.
2. Ochrana:
- Významnou ochrannou složkou je nestravitelná složka potravy vláknina, která chrání střevní stěnu před rakovinotvornými látkami. Důležitý pro ochranu je i vitamin C a E.
- Aby byl těchto ochranných součástí potravy dostatek, je nutno jíst hodně zeleniny a ovoce. Doporučuje se zejména zelí, kapusta, brokolice, květák česnek, cibule. I houby (mimo žampiónů) jsou dobré. Jablka obsahují další ochranou látku pektin.
- Významný je i dostatečný příjem luštěnin a celovaného pečiva.
- Pro prevenci nádorů tlustého střeva a konečníku jsou významné další látky:
- Vápník - je obsažen v mléku a mléčných výrobcích. Dáváme přednost zejména netučným výrobkům.
- Lecithin - je obsažen ve vejcích, nerafinovaných rostlinných olejích, sójových bobech, ořechách a semenech. Přidává se do čokolád a margarínů.
- Cholin - je obsažen ve vejcích, mozečku, játrech, obilných klíčcích, listové zelenině, nerafinovaných rostlinných olejích, kvasnicích.
- Methionin - je obsažen v mase, mléčných výrobcích
- Cystein - je obsažen ve vejcích.
- Fosfolipidy - jsou obsaženy ve vejcích, nerafinovaných rostlinných olejích, sýrech.
- Významnou součástí ochrany je dostatek pohybu.
3. Rizika z výživy
- Živočišné tuky.
- Nadměrný příjem potravy a nadváha.
- Úprava masa smažením, grilováním, pečením a uzením. Zvlášť rizikové jsou uzeniny.
- Nadměrná konzumace alkoholu.
- Nadměrné pití piva ( obsahuje rakovinotvorné nitrosaminy)
- Zkažené a plesnivé potraviny ( obsahují rakovinotvorný mykotoxin- aflatoxin)
4. Jiná rizika:
- Kouření.
Nádory žaludku
Výskyt postupně klesá od padesátých let. Přesto ročně přibývá přes 2000 pacientů. Výskyt u mužů je o čtvrtinu vyšší než u žen.
1. Zdravotní rizika vzniku onemocnění:
- Chronické záněty žaludku.
- Žaludeční vředy.
- Jizvy po operaci žaludku.
- Chudokrevnost (perniciosní anemie).
- Krevní skupina A.
- Výskyt nádoru trávícího ústrojí u blízkých pokrevních příbuzných.
2. Ochrana:
- Syrová zelenina a ovoce pro obsah draslíku, vitaminu C v kombinaci s vitaminem A a E.
- Ochranně působí mléko. Za zvláštní zmínku stojí významný účinek lékořice.
3. Rizika z výživy:
- Strava, ve které převažují cukry a škroby
- Nadměrné solení.
- Nadměrná konzumace alkoholu.
- Nadměrné pití piva (obsah nitrosaminů).
- Úprava masa uzením, smažením, nasolováním.
4. Jiná významná rizika:
- Významným rizikem je kontakt s niklem, azbestem, gumou.
Nádory plic
Patří k nejčastějším. Ročně přibývá zhruba 6000 nových případů onemocnění, z toho ženy tvoří jednu pětinu. Podíl žen se však postupně stále zvyšuje.
1. Ochrana:
- Základní výživovou ochranou je zelenina a ovoce pro vysoký obsah vitaminů C a E a některých minerálů (selen, zinek). Zvlášť významná je mrkev, brokolice a špenát pro obsah karotenů a karotenoidů.
1. Významná rizika:
- Přímá rizika výživová, kromě nedostatku ochranných látek, nejsou zatím známá.
- Rizikem číslo jedna je kouření !
- Známá jsou rizika ze zvýšeného styku s některými látkami - azbest, radon, polycyklické aromatické uhlovodíky, chrom, nikl, arsen.
Nádory prsu
Výskyt nádorů prsu stále stoupá. Ročně je zaznamenáno téměř 4000 nových případů.
1. Ochrana:
- Strava bohatá na zeleninu a ovoce.
2. Rizika z výživy
- Nadměrná strava s vysokou energetickou hodnotou a s ní související nadváha.
- Strava s vysokým obsahem živočišných tuků