7. duben Světový den zdraví
Vyhodnocení soutěže O nejošklivější nebezpečnou bakterii
V soutěži O nejošklivější nebezpečnou bakterii, kterou vyhlásil Státní zdravotní ústav získala 1.místo Barbora Stařičná, ZŠ F. Formana, Ostrava – Dubina, 2.místo Jakub Sládeček, ZŠ Starý Jičín a 3.místo Anna Tomášková, ZŠ a MŠ Ostrava.
Děkujeme všem zúčastněným školám a pedagogům a blahopřejeme vítězům.
Eva Uličná
oddělení podpory zdraví, CPVZ
Na 7. dubna připadá Světový den zdraví, který každoročně vyhlašuje Světová zdravotnická organizace. Letos je věnován tématu bezpečnosti potravin.
Cílem je upozornit veřejnost na zásady bezpečného stravování. Podle WHO by každý z nás měl dodržovat 5 jednoduchých pravidel - 5 klíčů k bezpečným potravinám:
- čistota a správné mytí konzumovaných potravin
- oddělování syrových a hotových potravin
- dostatečná tepelná příprava
- skladování potravin při adekvátní teplotě
- používání pitné vody a kvalitních surovin k jejich přípravě.
Státní zdravotní ústav, Centrum podpory veřejného zdraví připravuje a podílí se na několika akcích ke Světovému dni zdraví v Praze a v regionech. Kromě toho bylo vytvořeno krátké instruktážní video s názvem Jak z nezávadných potravin připravit nebezpečné jídlo.
https://archiv.szu.cz/tema/podpora-zdravi/svetovy-den-zdravi-2015
Zdroje: http://www.who.cz/7dubna-svetovy-den-zdravi.html
Video: Jak z nezávadných potravin připravit nebezpečné jídlo a Metodický list