Oddělení analýzy bezpečnosti potravin
Vedoucí: RNDr. Irena Řehůřková, PhD.
Kontakt: tel. +420515577511, e-mail: rehurkova@chprszucz
Charakteristika činnosti oddělení:
- realizace monitorování dietární expozice obyvatelstva ČR
- chemické analýzy pokrmů pro odhad expozičních dávek
- specializované mikrobiologické a mykologické analýzy
- podíl na hodnocení zdravotních rizik
- odborná podpora systému rychlého varování pro potraviny a krmiva - RASFF
- odborná podpora systému WHO pro bezpečnost potravin - INFOSAN
- referenční činnost pro problematiku listerií
- referenční činnost pro problematiku GMO
- referenční činnost pro problematiku mikroskopických hub a mykotoxinů
- podpora standardizace a normotvorné činnosti v ochraně veřejného zdraví
- výzkumná a výuková činnost v oblasti bezpečnosti potravin
- specializovaná zdravotní výchova obyvatelstva
- zapojení do pracovních skupin EK pro oblast bezpečnosti potravin
- podpora programů na regionální úrovni – teoretické konzultace, poradenství, expertízní činnost