Kolik tuku, soli a trans-mastných kyselin (TFA) přijmete z 1 menu „rychlého občerstvení“?
SZÚ - Centrum zdraví, výživy a potravin v Brně realizovalo projekt nazvaný „Analýza rychlého občerstvení zaměřená na přívod soli, tuku a trans-mastných kyselin“, který navazoval na pilotní studii z roku 2013. Ta mapovala obsah soli v některých pokrmech vybraných řetězců rychlého občerstvení a veřejných jídelnách v Brně. Vzhledem k výsledkům, které u několika pokrmů ukázaly vyšší obsah soli, bylo žádoucí tuto studii v průběhu několika let zopakovat a porovnat se současnou situací, vzhledem ke snahám výrobců a prodejců reformulovat své výrobky tak, aby více odpovídaly tzv. zdravé výživě. Prohlédněte si souhrnnou infografiku se závěry nebo i celkovou zprávu.
Infografika:
Rychle_obcerstveni_infografika.pdf (184,34 KB 14.06.2018 12:23)
Editor:
Jiří Ruprich
Zpracovali:
Lucie Mandelová, Miroslava Krbůšková, Svatava Bischofová, Martina Kalivodová, Jana Procházková, Zuzana Měřínská, Dagmar Ostrovská, Klára Horáková, Lenka Zelníčková, Jana Řeháková, Zuzana Holubová, Jana Hornová, Irena Řehůřková, Jiří Ruprich
Brno 14.6.2018
Rychle_obcerstveni_zprava_2017.pdf (2,13 MB 04.01.2019 12:32)
J.Ruprich, 4.1.2019