Tak už nám chtějí omezit i ty glutamáty! Nebolí vás po nich někdy hlava?
Dne 12.7.2017 publikovala EFSA stanovisko ke glutamátům (populární dochucovadlo, dodávající oblíbenou chuť masa „umami“), které jsou často používány jako přídavek do potravin, ale současně se tyto látky přirozeně vyskytují v různých druzích potravin. Podle agentury Mintel GNPD (tuzemská databáze neexistuje) monitorující nové potravinářské výrobky, se na trhu v Evropě objevilo již na 900.000 druhů potravin, z nichž 3,3 % obsahovalo přídatné látky ve formě glutamátů. Jde o poměrně významný podíl. Co nám tedy EFSA doporučuje?
Celý příspěvek lze přečíst zde:
Glutamaty_a_zdravi.pdf (363,55 KB 14.07.2017 09:44)
J.Ruprich, CZVP Brno, 14.7.2017