SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Témata zdraví a bezpečnosti » Zdraví, výživa, bezpečnost potravin a předmětů... » Vitamin D - potraviny, výživa a zdraví
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Vitamin D - potraviny, výživa a zdraví

vitamin_D_1.png Když před stovkami milionů let naši živí předchůdci opustili oceány, které byly bohaté na minerální látky, a vydali se na osluněnou souš, dala jim příroda do vínku schopnost tvořit 5 různých vitaminů ze skupiny D, které pomáhají resorbci vápníku a fosforu ve střevě. Podílejí se ale i na celé plejádě dalších metabolických funkcí v organizmu. U člověka má kůže schopnost, díky UVB záření ze slunce, tvořit vitamin D3. Jsme ale schopni využít i vitamin D2, který podobně vzniká u rostlin a nižších organizmů. Naše tělo má většinu vitaminu D z vlastní tvorby, ale zejména během měsíců s minimem slunečního svitu, je odkázán na jeho obsah v potravinách.Zdá se, že na to moderní člověk ke své škodě zapomíná. Nabízíme proto veřejnosti některé podpůrné informace, i s obsahem výsledků vlastních měření. K řešení problému nedostatku vitaminu D CZVP přispívá od roku 2008 (projekt EU EURRECA).


Informace jsou určeny k podpoře řešení nedostatku vitaminu D v populaci ČR:

 

Obecné informace

Zdroje v potravinách

Expozice populace

Doporučení pro spotřebitele

Jiné

 Co je vitamin D

Vitamin D ve vybraných potravinách 

1% populace ČR má dostatek viataminu D v zimě Doporučení EFSA 2016 (EU, EN) Studie konzumace vápníku a vitaminu D
Vitamin D z pohledu funkce a výživy Víte, že houby ... Jsou české děti dostatečně zásobeny vitaminem D? Doporučení DACH 2015 (D, GE) Status vitaminu D a přívod v Evropě (2014, EN)
Vitamin D and health 2016 (UK, EN) Víte, že fortifikace... Nedostatek hořčíku snižuje využití vitaminu D Doporučení Mayo clinic 2013 (USA, EN) Měla by se začít diskutovat intervence
Nové poznatky o funkci vitaminu D (Hrdý-Novosad, 2015)  Víte, že ryby ... Dietary intake of vitamin D in the Czech population Doporučení NIH 2011 (USA, EN) Okolnosti a vysvětlivky k vitaminu D
   Víte, že vejce ...   Doporučení pro Skandinávii 2012 (Nordic countries, EN) Nové limity pro UV ozářené houby a kvasnice
   Víte, že mléko ...      
   Víte, že maso ...      
   Víte, že droždí ...      
  Z čeho získáváme vitamin D a jeho potřeba - infografika      

 

Upozornění: obsah citovaných prací nelze korigovat ani oponovat. Za obsah proto odpovídá autor příspěvku. Odkazy příspěvků (link) se mohou časem měnit. Není v našich silách vše korigovat. Doporučujeme hledat na příbuzných web stránkách, informací je velké množství. Děkujeme za pochopení.

© CZVP Brno, SZÚ Praha, J.Ruprich

Nahoru