Vitamin D - potraviny, výživa a zdraví
Když před stovkami milionů let naši živí předchůdci opustili oceány, které byly bohaté na minerální látky, a vydali se na osluněnou souš, dala jim příroda do vínku schopnost tvořit 5 různých vitaminů ze skupiny D, které pomáhají resorbci vápníku a fosforu ve střevě. Podílejí se ale i na celé plejádě dalších metabolických funkcí v organizmu. U člověka má kůže schopnost, díky UVB záření ze slunce, tvořit vitamin D3. Jsme ale schopni využít i vitamin D2, který podobně vzniká u rostlin a nižších organizmů. Naše tělo má většinu vitaminu D z vlastní tvorby, ale zejména během měsíců s minimem slunečního svitu, je odkázán na jeho obsah v potravinách.Zdá se, že na to moderní člověk ke své škodě zapomíná. Nabízíme proto veřejnosti některé podpůrné informace, i s obsahem výsledků vlastních měření. K řešení problému nedostatku vitaminu D CZVP přispívá od roku 2008 (projekt EU EURRECA).
Informace jsou určeny k podpoře řešení nedostatku vitaminu D v populaci ČR:
Upozornění: obsah citovaných prací nelze korigovat ani oponovat. Za obsah proto odpovídá autor příspěvku. Odkazy příspěvků (link) se mohou časem měnit. Není v našich silách vše korigovat. Doporučujeme hledat na příbuzných web stránkách, informací je velké množství. Děkujeme za pochopení.
© CZVP Brno, SZÚ Praha, J.Ruprich