Víte, že i droždí je potenciálním zdrojem vitaminu D? Ale…
CZVP-SZÚ za uplynulý rok publikovalo celkem šest aktualit zaměřených na možné zdroje vitaminu D ve stravě. První z nich se týkala vyšších hub obsahující prekurzor vitaminu D (ergosterol), který se může vlivem UVB záření na vitamin D, přesněji na vitamin D 2 (ergokalciferol), přeměnit. V dnešním článku bychom se zaměřili na další potenciální jednobuněčný „houbový“ zdroj vitaminu D 2 , a to na DROŽDÍ. Řada populárních článků na internetu uvádí, že je tato potravina výborným zdrojem jednak vitaminů skupiny B, ale také vitaminu D. To ale není pravda, pokud se nejedná o droždí ošetřené UVB zářením, což se standardně při jeho výrobě (zatím) neděje. Proč? Více informací naleznete v článku níže.
7_Vitamin_D_Drozdi_JR.pdf (359,34 KB 12.07.2018 14:50)
Bischofová, S. – Ruprich, J.
CZVP Brno
Nová informace:
8_Vitamin_D_Leg_nov_EU18.pdf (173,23 KB 08.08.2018 09:09)