Výživa a diety
Vláknina, karta - Vydal Státní zdravotní ústav za finanční podpory MZČR 2019
Vitamin C, karta - Vydal Státní zdravotní ústav za finanční podpory MZČR 2019
Celiakie a bezlepková dieta, leták – 1. vydání, Praha 2001. ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Příznaky celiakie ● Bezlepková dieta
Dieta po infekční mononukleóze a infekční žloutence, leták - 1. vydání, Praha 2000, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Příčiny a průběh onemocnění ● Dietní opatření
Dieta při onemocnění jater, žlučníku, pankreatu (slinivky břišní), leták – 1. vydání, Praha 2006, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Rozlišení diet při akutním a chronickém onemocnění
Dieta při vředové chorobě, leták – 1. vydání, Praha 2003, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Onemocnění peptickým vředem ● Životospráva ● Recepty
Jód - informace nejen pro maminky. Jak zajistit dostatek jódu, SZÚ 2014, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ:
Léčebná doporučení pro pacienty po operaci žaludku, leták – 1. vydání, Praha 1997, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Pravidla pro úpravu jednotlivých pokrmů● Pokyny při vzniku dumpingového syndromu ● Recepty
Výživa při léčbě a prevenci nádorových onemocnění, vydal : KHS Liberec 2002, leták - Liberec 2002, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Výživa v prevenci nádorových onemocnění● Doporučení vhodné výživy v průběhu onkologické léčby.
Výživa při onemocnění ledvin, leták – 1. vydání, Praha 2007,©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Prevence onemocnění ledvin ● Dieta u ledvinových kamenů ● Dieta při ledvinové nedostatečnosti
Pitný režim/voda
Pijete vodu z watercooleru? leták - 1. vydání, Praha 2004, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Co je to watercooler ● Plánujete pořídit si watercooler? ● Co byste měli vědět ● Kvalita čepované vody ● Obecné zásady
Pitný režim – jak se vyznat v balených vodách, leták - 1. vydání, Praha 2006, 2. vydání, Praha 2008, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Proč vlastně pít? ● Kolik a co pít? ● Vhodné a nevhodné nápoje ● Jak se vyznat v balených vodách ● Rady spotřebitelům balených vod
Prevence onemocnění
Desatero rad správného uchovávání potravin a pokrmů, leták - 1. vydání, Praha 2002, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Prevence vzniku onemocnění z potravin
Doporučení pro správnou výživu ve vyšším věku, leták – 1. vydání, 2006, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah:
Výživová doporučení pro osoby s nadváhou a obezitou:
Výživová doporučení pro osoby s vysokým krevním tlakem:
Výživová doporučení pro osoby se zažívacími obtížemi:
Výživová doporučení pro osoby s poruchou glukozové tolerance, ohrožené onemocněním cukrovkou:
Grilování, Brno 2013, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Doporučení pro správné grilování
Je to tak snadné! Základy životosprávy rozumné ženy, leták – 1. vydání, Praha 2003, 2. vydání, Praha 2008, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Pravidla správně vyvážené stravy ● Pyramida zdravé výživy
Křížová kontaminace potravin – jak jí předcházet? plakát – 1. vydání, Praha 2003, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Co je křížová kontaminace ● Přímý přenos ● Nepřímý přenos ● Co je důsledkem křížové kontaminace a jak jí zabránit
Nakupovací leták do kapsy, leták, Praha 2015, Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ Obsah: O čem nás informují údaje na etiketě. Značky na potravinách
Prevence onemocnění z potravin při cestách do subtropických a tropických zemí, A leták - 1. vydání, Praha 1999,©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Co udělat před cestou ● Zabezpečení stravování při zahraničních cestách ● Desatero rad k prevenci onemocnění z potravin
Prevence onemocnění z potravin při grilování pokrmů v přírodě, leták -1.vydání, Praha 2000, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Rady jak správně grilovat, co udělat, aby bylo grilování bezpečnější
Prevence plísňových onemocnění, leták – 1. vydání, Praha 2002,©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Jak plísně vypadají a kde se vyskytují ● Jak škodí ● Jak uchránit potraviny před zaplísněním
Onemocnění z potravin (Alimentární nákazy), leták – 1. vydání, Praha 2007, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Kdo je nejvíce ohrožen● Jak se bakterie do potravin dostanou● Jak se chránit před rizikem onemocnění z potravin
Správné uchování potravin a pokrmů v chladničce, Autor: MVDr. Vladimír Ostrý, CSc.; plakát – 1. vydání, Praha 2004, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Prevence vzniku onemocnění z potravin
Správná výživa+dostatečný pohyb =zdraví, MZČR, leták - Praha 2005 Vydáno v rámci dotačního programu NPZ PPZ, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Informační leták – pohybujte se a jezte správně
Sůl v potravinách -metodické pomůcky :
a) sůl- hodiny (1)
b) sůl-pyramida (2)
c) sůl- rozvrh (3)
Manuál jak pracovat s pomůckami (4)
Kolik soli na své cestě naložíte
a) verze pro elektr. použití:
5 b) verze pro plný tisk
Sůl není jed přesto s ní zacházejte opatrně (6)
www.mene-solit.cz (7 a) a (7b) ), Leták:-SZÚ ve spolupráci s MZČR za finanční podpory WHO/BCA/2013-346473,1.vydání, 2013,
7a) elektronická verze:
7b) tisková verze:
Tepelná úprava pokrmů v domácnosti. Jaká je jejich zdravotní bezpečnost (nezávadnost), leták - 1. vydání, Praha 2004, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Definice ● Typy tepelných úprav pokrmů ● Tepelná úprava pokrmů ze zdravotního hlediska ● Ztráty vitamínů ● Teploty potřebné k devitalizaci bakteriálních patogenů ● Vhodné a méně vhodné typy tepelných úprav pokrmů ● Škodlivé látky vznikající v pokrmech při smažení, pečení, grilování ● Bezpečnější tepelná úprava pokrmů – prevence
Vaříme rádi zdravě, chutně, rychle, hospodárně, Příručka pro přípravu pokrmů v každé kuchyni, brožura, SZÚ 2014, NEPRODEJNÉ. Obsah: Jak sestavit zdravý jídelníček, desatero zdravého stavování, správné postupy při přípravě jídel, pyramida zdravé výživy atd.
Výživa jako prevence vzniku nádorových onemocnění, plakát - 1. vydání, SZÚ Praha 2014, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah:
Výživa jako riziko vzniku nádorových onemocnění, plakát - 1. vydání, SZÚ Praha 2014, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah:
Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, MZČR, leták - Praha 2005, NEPRODEJNÉ. Obsah: Vydáno v rámci dotačního programu NPZ ●PPZ: 10 kroků k pevnému zdraví●Pohybová doporučení, pyramida výživy● BMI, aj.
Zdravotně ne-bezpečná kuchyně, Autor: MVDr. Jiří Ruprich, CSc.; leták – 1. vydání, Praha 1997; 2., upravené vydání, Praha 2001,©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Kvíz na téma Vaření a hygiena v kuchyni
Pro budoucí maminky
Co byste měli vědět o rtuti v rybách a rybích výrobcích, leták - 1. vydání, Praha 2006, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Základní rady, týkající se zdravotní bezpečnosti ryb a rybích výrobků z hlediska obsahu rtuti● určené ženám, které chtějí otěhotnět●těhotným a kojícím ženám ●dětem do tří roků
Nízký počet kojených dětí s nadváhou a obezitou ve studii růstu českých dlouhodobě kojených dětí, plakát- 1.vydání, 3. LF UK, SZU, 2013, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah:
Stravování v těhotenství, brožura – 1. vydání, Praha 2006, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Vyvážená pestrá strava ● Energetická hodnota stravy ● Přírůstek hmotnosti v těhotenství ●Nevolnosti a poruchy zažívání v těhotenství ● Alternativní stravování v těhotenství
Výživa kojenců, brožura – 2. vydání, Praha 2007,©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: kojení● techniky kojení● komplikace při kojení● umělá výživa kojenců
Ostatní
Cholesterol, leták – 1. vydání, Praha 2016,NP PPZ č.10680 ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Co způsobuje cholesterol v cévách ● Jak se léčí vysoké hladiny holesterolu
Glykemický index, leták – 1. vydání, Praha 2003, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Glykemický index u různých druhů potravin
Onemocnění z potravin (Alimentární nákazy), leták – 1. vydání, Praha 2007, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Kdo je nejvíce ohrožen● Jak se bakterie do potravin dostanou● Jak se chránit před rizikem onemocnění z potravin
Přídatné látky v potravinách, leták- 1. vydání, Praha 2001,©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Co jsou přídatné (aditivní) látky● Jak se do potravin přidávají● Které potraviny nesmějí obsahovat přídatné látky
Snídáš? Dobře děláš!, plakát- 1. vydání, Praha 2013, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Příklady vyvážené snídaně
Snídáš? Dobře děláš!, leták - 1. vydání, Praha 2015, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Příklady vyvážené snídaně