SZÚ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home » Publikace » Zdravotně výchovné materiály » Publikace tématicky » Výživa a diety
Stáhnout článek jako PDF Vytisknout

Výživa a diety


Vláknina, karta - Vydal Státní zdravotní ústav za finanční podpory MZČR 2019

Vitamin C, karta - Vydal Státní zdravotní ústav za finanční podpory MZČR 2019

Celiakie a bezlepková dieta, leták – 1. vydání, Praha 2001. ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Příznaky celiakie ● Bezlepková dieta

Dieta po infekční mononukleóze a infekční žloutence,  leták - 1. vydání, Praha 2000, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Příčiny a průběh onemocnění ● Dietní opatření

Dieta při onemocnění jater, žlučníku, pankreatu (slinivky břišní), leták – 1. vydání, Praha 2006, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah:   Rozlišení diet při akutním a chronickém onemocnění

Dieta při vředové chorobě,  leták – 1. vydání, Praha 2003, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Onemocnění peptickým vředem ● Životospráva ● Recepty

Jód - informace nejen pro maminky. Jak zajistit dostatek jódu, SZÚ 2014,  ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ: 

Léčebná doporučení pro pacienty po operaci žaludku, leták – 1. vydání, Praha 1997, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Pravidla pro úpravu jednotlivých pokrmů● Pokyny při vzniku dumpingového syndromu ● Recepty

Výživa při léčbě a prevenci nádorových onemocnění, vydal : KHS Liberec 2002, leták  - Liberec 2002, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Výživa v prevenci nádorových onemocnění● Doporučení vhodné výživy v průběhu onkologické léčby.

Výživa při onemocnění ledvin,  leták – 1. vydání, Praha 2007,©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Prevence onemocnění ledvin ● Dieta u ledvinových kamenů ● Dieta při ledvinové nedostatečnosti

Pitný režim/voda

Pijete vodu z watercooleru? leták - 1. vydání, Praha 2004, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Co je to watercooler ● Plánujete pořídit si watercooler? ● Co byste měli vědět ● Kvalita čepované vody ● Obecné zásady

Pitný režim – jak se vyznat v balených vodách, leták - 1. vydání, Praha 2006, 2. vydání, Praha 2008, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Proč vlastně pít? ● Kolik a co pít? ● Vhodné a nevhodné nápoje ● Jak se vyznat v balených vodách ● Rady spotřebitelům balených vod

Prevence onemocnění

Desatero rad správného uchovávání potravin a pokrmů, leták - 1. vydání, Praha 2002, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Prevence vzniku onemocnění z potravin

Doporučení pro správnou výživu ve vyšším věku,  leták – 1. vydání, 2006, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah:

Výživová doporučení pro osoby s nadváhou a obezitou:

Výživová doporučení pro osoby s vysokým krevním tlakem: 

Výživová doporučení pro osoby se zažívacími obtížemi:

Výživová doporučení pro osoby s poruchou glukozové tolerance, ohrožené onemocněním cukrovkou:

Grilování,  Brno 2013, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Doporučení pro správné grilování

Je to tak snadné! Základy životosprávy rozumné ženy,  leták – 1. vydání, Praha 2003, 2. vydání, Praha 2008, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Pravidla správně vyvážené stravy ● Pyramida zdravé výživy

Křížová kontaminace potravin – jak jí předcházet?  plakát – 1. vydání, Praha 2003, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Co je křížová kontaminace ● Přímý přenos ● Nepřímý přenos ● Co je důsledkem křížové kontaminace a jak jí zabránit

Nakupovací leták do kapsy, leták, Praha 2015,  Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ Obsah: O čem nás informují údaje na etiketě. Značky na potravinách 

Prevence onemocnění z potravin při cestách do subtropických a tropických zemí, A leták - 1. vydání, Praha 1999,©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Co udělat před cestou ● Zabezpečení stravování při zahraničních cestách ● Desatero rad k prevenci onemocnění z potravin

Prevence onemocnění z potravin při grilování pokrmů v přírodě, leták -1.vydání, Praha 2000, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Rady jak správně grilovat, co udělat, aby bylo grilování bezpečnější

Prevence plísňových onemocnění, leták – 1. vydání, Praha 2002,©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Jak plísně vypadají a kde se vyskytují ● Jak škodí ● Jak uchránit potraviny před zaplísněním

Onemocnění z potravin (Alimentární nákazy), leták – 1. vydání, Praha 2007, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Kdo je nejvíce ohrožen● Jak se bakterie do potravin dostanou● Jak se chránit před rizikem onemocnění z potravin

Správné uchování potravin a pokrmů v chladničce, Autor: MVDr. Vladimír Ostrý, CSc.; plakát – 1. vydání, Praha 2004, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Prevence vzniku onemocnění z potravin

Správná výživa+dostatečný pohyb =zdraví, MZČR,  leták - Praha 2005 Vydáno v rámci dotačního programu NPZ PPZ, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Informační leták pohybujte se a jezte správně

Sůl v potravinách -metodické pomůcky :

a) sůl- hodiny (1)

b) sůl-pyramida (2)

c) sůl- rozvrh  (3)

Manuál jak pracovat s pomůckami (4)

Kolik soli na své cestě naložíte

a) verze pro elektr. použití:

5 b) verze pro plný tisk

Sůl není jed přesto s ní zacházejte opatrně (6)

 www.mene-solit.cz (7 a) a (7b) ), Leták:-SZÚ ve spolupráci s MZČR za finanční podpory WHO/BCA/2013-346473,1.vydání, 2013,

7a) elektronická verze:

7b) tisková verze:

Tepelná úprava pokrmů v domácnosti. Jaká je jejich zdravotní bezpečnost (nezávadnost), leták - 1. vydání, Praha 2004, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Definice ● Typy tepelných úprav pokrmů ● Tepelná úprava pokrmů ze zdravotního hlediska ● Ztráty vitamínů ● Teploty potřebné k devitalizaci bakteriálních patogenů ● Vhodné a méně vhodné typy tepelných úprav pokrmů ● Škodlivé látky vznikající v pokrmech při smažení, pečení, grilování ● Bezpečnější tepelná úprava pokrmů – prevence

 

Vaříme rádi zdravě, chutně, rychle, hospodárně, Příručka pro přípravu pokrmů v každé kuchyni, brožura, SZÚ 2014, NEPRODEJNÉ. Obsah: Jak sestavit zdravý jídelníček, desatero zdravého stavování, správné postupy při přípravě jídel, pyramida zdravé výživy atd.

Výživa jako prevence vzniku nádorových onemocnění, plakát - 1. vydání, SZÚ Praha 2014, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: 

Výživa jako riziko vzniku nádorových onemocnění, plakát - 1. vydání, SZÚ Praha 2014, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah:

Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR, MZČR,  leták - Praha 2005, NEPRODEJNÉ. Obsah: Vydáno v rámci dotačního programu NPZ PPZ: 10 kroků k pevnému zdravíPohybová doporučení, pyramida výživy BMI, aj.

Zdravotně ne-bezpečná kuchyně, Autor: MVDr. Jiří Ruprich, CSc.; leták – 1. vydání, Praha 1997; 2., upravené vydání, Praha 2001,©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Kvíz na téma Vaření a hygiena v kuchyni

Pro budoucí maminky

Co byste měli vědět o rtuti v rybách a rybích výrobcích,  leták - 1. vydání, Praha 2006, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Základní rady, týkající se zdravotní bezpečnosti ryb a rybích výrobků z hlediska obsahu rtuti● určené ženám, které chtějí otěhotnět●těhotným a kojícím ženám ●dětem do tří roků

Nízký počet kojených dětí s nadváhou a obezitou ve studii růstu českých dlouhodobě kojených dětí, plakát- 1.vydání,  3. LF UK, SZU, 2013, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah:

Stravování v těhotenství,  brožura – 1. vydání, Praha 2006,  ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Vyvážená pestrá strava ● Energetická hodnota stravy ● Přírůstek hmotnosti v těhotenství ●Nevolnosti a poruchy zažívání v těhotenství ● Alternativní stravování v těhotenství

Výživa kojenců, brožura – 2. vydání, Praha 2007,©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: kojení● techniky kojení● komplikace při kojení● umělá výživa kojenců

Ostatní

Cholesterol,  leták – 1. vydání, Praha 2016,NP PPZ č.10680 ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Co způsobuje cholesterol v cévách ● Jak se léčí vysoké hladiny holesterolu

Glykemický index,  leták – 1. vydání, Praha 2003, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Glykemický index u různých druhů potravin

Onemocnění z potravin (Alimentární nákazy),  leták – 1. vydání, Praha 2007, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Kdo je nejvíce ohrožen● Jak se bakterie do potravin dostanou● Jak se chránit před rizikem onemocnění z potravin

Přídatné látky v potravinách,  leták- 1. vydání, Praha 2001,©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Co jsou přídatné (aditivní) látky● Jak se do potravin přidávají● Které potraviny nesmějí obsahovat přídatné látky

Snídáš? Dobře děláš!, plakát- 1. vydání, Praha 2013, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Příklady vyvážené snídaně

Snídáš? Dobře děláš!, leták - 1. vydání, Praha 2015, ©Státní zdravotní ústav, NEPRODEJNÉ. Obsah: Příklady vyvážené snídaně


Nahoru