Zdraví, výživa a potraviny
Tato sekce se týká vztahů mezi zdravím, výživou a potrainami. Neobsahuje všechna témata, ale zabývá se zejména hodnocením dietární expozice, charakterizací zdravotních rizik chemických agens a aplikovanou výživou. Z mikrobiologických agens zahrnuje problematiku mikroskopických hub (plísní) a jejich toxinů.
Bdělost nad potravinami (Nutrivigilance) - 2015
Počátkem roku 2015 byla široké veřejnosti zpřístupněna beta verze webového portálu systému Nutrivigilance dostupná na adrese: http://nutrivigilance.szu.cz . Podstatou systému je sběr a analýza informací nežádoucích zdravotních účinků po konzumaci vybraných druhů potravin. Informace o budování systému jsou shrnuty ve zprávě za rok 2015.
Celý článek 4. únor 2016 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Reklama by neměla překračovat národní vodítka pro střídmou konzumaci alkoholu
„Už si měl dnes své tři kousky?“, občas slýchám v regionálním vysílání. Míní se tím 3 piva bez udání obsahu alkoholu a objemu. Mazané. Laik si pod tím zřídka představí nealkoholické pivo a méně než tři půllitry. Podobné rozhovory zní ve veřejném prostoru i na téma víno či tvrdý alkohol. Zvláště na sklonku roku, kdy nejeden z nás překročí „maximální dávky pro nárazové pití“. Členské země v EU se na zasedání Rady EPSCO 7. 12. 2015 shodly na potřebě nové strategie EU pro alkohol, a to směrem ke snížení nadměrné konzumace, ve které ČR vyniká. Prohibice je nesmysl, alkoholické nápoje jsou součástí naší historie, současnosti i budoucnosti. Cílem naší práce proto bylo srovnání dostupných národních vodítek pro střídmou „nízko-rizikovou“ konzumaci alkoholických nápojů. Národní vodítka v ČR existují. Jsou kvantitativně srovnatelná např. s Německem a Rakouskem.
Celý článek 22. prosinec 2015 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutrivigilance – problémy s doplňky stravy obsahující chlorelu a spirulinu
Systém Nutrivigilance obdržel dvě hlášení týkající se nežádoucí zdravotní reakce po konzumaci doplňků stravy obsahující chlorelu, nebo chlorelu se spirulinou jako pojivo. V obou případech se jednalo o dospělé osoby, u kterých se objevily potíže v oblasti trávicího traktu, které po vysazení přípravku vymizely bez subjektivních následků. Jednotlivé případy spolu nesouvisely. V obou případech bylo provedeno hodnocení příčinné souvislosti. V jednom případě byl vzhledem k závažnějšímu efektu kontaktován i výrobce doplňku stravy. Některé doplňky stravy jsou známé svými vedlejšími negativními účinky. Z případů plyne poučení pro spotřebitele i kontrolní orgány.
Celý článek 15. prosinec 2015 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Masné výrobky, červené maso a rakovina
Většina veřejnosti zaznamenala zprávu IARC FAO/WHO o „definitivní“ klasifikaci masných výrobků jako příčiny rakoviny a červeného masa jako pravděpodobné příčiny rakoviny. Přestože není k dispozici monografie s detaily hodnocení (nebo snad i proto), vyjádřilo se k tématu mnoho odborníků i laiků. Některé současné pohledy na věc zasluhují komentář. Přečtěte si stanoviska CZVP k diskutovaným otázkám. Z grafů se dozvíte nejen řadu zajímavých informací o situaci v ČR, jak ji průběžně monitorujeme, ale i doporučení pro spotřebitele, které jsou dávno známe, jen se na ně možná trochu zapomíná nebo snad i chce zapomínat. .
Celý článek 15. prosinec 2015 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Riziko nádorových onemocnění a konzumace masných výrobků a „červeného masa“
IARC WHO zveřejnila dne 26.10.2015 dlouho očekávanou informaci o výsledku posuzování karcinogenity spojené s konzumací „červeného“ masa a masných výrobků. Protože šlo o událost plánovanou, byla média připravena okamžitě závěr práce skupiny 22 expertů z 10 zemí rozšířit. V odpoledních hodinách 26.10. se tak většina médií vrhla na šíření, často až katastrofických informací, o potvrzení vztahu mezi konzumací červeného masa/masných výrobků a nádorovými onemocněními. Co se za vším tím skrývá, naznačujeme v našem příspěvku.
Celý článek 27. říjen 2015 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutrivigilance: okurková sezóna bez mimořádných hlášení
V období letních prázdnin CZVP obdrželo dvě nová online hlášení veřejnosti týkající se výskytu nežádoucí reakce po konzumaci potraviny. Jednalo se o přímé spotřebitele dospělého věku, jednotlivé případy spolu nesouvisely. Hodnocení příčinné souvislosti (= určení míry pravděpodobnosti, s jakou daná potravina zapříčinila nežádoucí reakci) nenaznačilo riziko poškození zdraví pro širší populaci.
Celý článek 11. září 2015 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Podpora varovného systému EU pro potraviny a krmiva (RASFF) ze SZÚ v roce 2014
Tak jako jiné země EU i ČR je zapojena do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva známého pod zkratkou RASFF. Nedávno zveřejnila EK výroční zprávu za rok 2014. MZe ČR nyní zveřejnilo i zprávu specifickou pro ČR a rok 2014. Nedočtete se v ní ale o aktivitách SZÚ, potažmo OOVZ v rámci tohoto systému. Proto Vám nabízíme několik údajů z neveřejné zprávy Centra pro zdraví, výživu a potraviny SZÚ, které zajišťuje technickou podporu činnosti OOVZ v rámci systému RASFF a provádí ze zákona zhodnocení zdravotních rizik pro spotřebitele potravin v ČR (Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách..., ve znění zákona č. 139/2014 Sb.).
Celý článek 8. září 2015 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Výsledky monitoringu dietární expozice v ČR za rok 2014
Jako každý rok, i letos SZÚ zveřejnilo zajímavé údaje o dietární expozici populace ČR. Výsledky za rok 2014 zahrnují dvě části. První (NUTRIMON) popisuje odhad obvyklého přívodu důležitých živin (jako je DRASLÍK, FOSFOR, HOŘČÍK, CHRÓM, JÓD, MANGAN, MĚĎ, MOLYBDEN, NIKL, SELEN, SODÍK, VÁPNÍK, ZINEK, ŽELEZO) pro jednotlivé populační skupiny a jejich srovnání s různými dietárními referenčními hodnotami. Často ani odborníci netuší, že takové srovnání v ČR existuje. Výsledky v řadě případů naznačují existující problémy. Druhá část (HYGIMON) shrnuje výsledky sledování "průsaků" GMO potravin na trh v ČR a pilotně mapuje situaci s označováním druhů ryb ve společném stravování, kde běžný spotřebitel většinou nepozná, co mu servírují. Potence ke klamání zákazníků je tedy vysoká a výsledek nutí k zamyšlení, jak dál v této oblasti.
Celý článek 7. září 2015 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Školní stravování 2015/16: studie obsahu nutrientů v obědech dětí
Se začátkem nového školního roku 2015/16 spustí MZ ČR a OOVZ, ve spolupráci se SZÚ, novou studii, která by měla objektivně posoudit, zda školní obědy odpovídají příslušným legislativním předpisům. Ty jsou sestaveny tak, aby byly v souladu se výživovými požadavky pro jednotlivé kategorie dětí. Studie již zapadá mezi cíle plánované v připravovaných Akčních plánech pro implementaci "Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí - ZDRAVÍ 2020", který projednala vláda ČR na svém zasedání dne 20.8.2015 (bod 999/15).
Celý článek 21. srpen 2015 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutrivigilance - hlášení problémů po konzumaci potravin za polovinu roku 2015
Počet hlášení spotřebitelů, že měli zdravotní problémy po požití potravin (neinfekčního charakteru) je od „zkušebního“ spuštění portálu, tedy za první pololetí 2015, očekávaně nízký, tj. kolem 12 případů. Vyplněných online formulářů obdrželo CZVP celkem 5. Je to málo nebo moc? Kdož ví, čas ukáže celou situaci ve více realistickém světle.
Celý článek 7. červenec 2015 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nežádoucí zdravotní reakce po konzumaci potravin – webový portál Nutrivigilance CZ
Centrum zdraví, výživy a potravin obdrželo během uplynulého měsíce 5 nových hlášení od spotřebitelů, kteří se setkali s nežádoucí zdravotní reakcí po konzumaci potravin. Nahlášeny byly z odlišných částí ČR celkem 4 různé potraviny. V jednom případě byla nahlášena reakce po konzumaci doplňku stravy. Ve všech případech šlo o výskyt obtíží u jednotlivých osob (4 dospělé osoby, 1 dítě). S některými konzumenty byl navázán zpětný kontakt s cílem doplnit poskytnuté informace pro následnou analýzu a hodnocení souvislosti, kterým se nyní pracovníci CZVP zabývají.
Celý článek 26. květen 2015 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Odborníci navrhli MZ ČR nový „Akční plán bezpečnosti potravin pro ČR“.
K 30.3.2015 byl skupinou odborníků navržen nový „Akční plán bezpečnosti potravin pro ČR“, v rámci implementace Národní strategie Zdraví 2020 (vládní usnesení č. 23/2014). V současné době plán prochází vnitřní opnenturou, podobně jako řada dalších Akčních plánů. Otevřenou otázkou zústává, z čeho budou případné nové aktivity hrazeny, protože stávající rozpočty a kapacity vše pokrýt nemohou. Snad se nějak podaří vyřešit i tuto klíčovou otázku.
Celý článek 1. květen 2015 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutrivigilance – zdravotní bdělost nad potravinami – první přijatá hlášení
Od února 2015 je zpřístupněna široké veřejnosti beta verze webového portálu Nutrivigilance CZ pro hlášení nežádoucích zdravotních reakcích po konzumaci vybraných druhů potravin. Centrum zdraví, výživy a potravin obdrželo od spotřebitelů první hlášení týkající se nežádoucích účinků, které se po konzumaci potravin objevily. Jistě to souviselo s představením systému v televizi a dalších médiích. V současnosti se CZVP zabývá jejich analýzou, hodnocením souvislostí a případnou zpětnou komunikací s cílem vyjasnit poskytnuté informace. V nejbližší době chce Centrum požádat další státní organizace o umístění odkazu na tento systém na svých stránkách.
Celý článek 30. duben 2015 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Plán kontroly pesticidů v potravinách pro ČR
Víceletý kontrolní plán pro rezidua pesticidů v potravinách pro ČR je schvalován a aktualizován hlavním hygienikem. Plán je připraven v souladu nařízením (ES) č. 396/2005, projednán a doporučen meziresortní pracovní skupinou pro rezidua pesticidů. Určuje druhy komodit a minimální počty vzorků, které musí být odebrány, analyzovány a výsledky budou sloužit nejen pro kontrolu v ČR, ale i na úrovni EU. Takový plán totiž připravuje každá země a ze statistického hlediska pak počet vzorků odráží předem stanovená výběrová kriteria, která doporučila EFSA.
Celý článek 29. duben 2015 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Web portál Nutrivigilance – nová cesta spolupráce zdravotníků a spotřebitelů potravin
Máte zdravotní problémy (neinfekční) po konzumaci potravin? Svěřte se nám. Budeme nad Vašimi problémy přemýšlet a pokusíme se, je-li to možné, situaci zlepšit. Vyzkoušejte, propagujte! Domovská stránka tvořeného portálu NUTRIVIGILANCE: http://nutrivigilance.szu.cz/
Celý článek 9. duben 2015 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.