Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2023
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Pracovní prostředí a zdraví
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
Nejvýznamnější importované nákazy v ČR - posouzení jejich epidemiologického významu
Prezentace shrnující aktuální témata v oblasti imporovaných nákaz, zejména pro laickou veřejnost, která je kompilací informací z celé řady zdrojů pro utvoření obecného přehledu, který má zobrazovat komplexnost a úvod do dané problematiky.
Celý článek 22. listopad 2018 | MUDr. Michaela Špačková
Tisková zpráva k Evropskému antibiotickému dni 2018
Počet infekcí vyvolaných mikroby odolnými vůči antibiotikům se zvyšuje .
Celý článek 21. listopad 2018 | Doc. MUDr. Helena Žemličková, Ph.D.
Tisková konference ku příležitosti Evropského antibiotického dne 2018
Dovolte, abychom Vás jménem České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, z.s. (ČLS JEP) a spolupořadatele Státního zdravotního ústavu pozvali na tiskovou konferenci.
Celý článek 19. listopad 2018 | Mgr. Šárka Nováková
Workshop "Boj proti antimikrobiální rezistenci a infekcím spojených se zdravotní péčí" POZVÁNKA A PROGRAM.
Ministerstvo zdravotnictví ČR, Státní zdravotní ústav a Výkonná agentura EU pro spotřebitele, zdraví, zemědělství a potraviny (Chafea) pořádají dne 26. listopadu 2018 ve velké posluchárně Státního zdravotního ústavu v Praze workshop " Boj proti antimikrobiální rezistenci a infekcím spojených se zdravotní péčí ". POZVÁNKA A PROGRAM.
Celý článek 19. listopad 2018 | MUDr. Barbora Macková
Workshop JAMRAI 26.11.2018 "Boj proti antimikrobiální rezistenci a infekcím spojeným se zdravotní péčí".
Výkonná agentura EU pro spotřebitele, zdraví, zemědělství a potraviny (Chafea), Ministerstvo zdravotnictví ČR a Státní zdravotní ústav pořádají dne 26. listopadu 2018 v Praze workshop " Boj proti antimikrobiální rezistenci a infekcím spojeným se zdravotní péčí ".
Celý článek 5. listopad 2018 | MUDr. Barbora Macková
Lokální (autochtonní) přenos horečky Dengue ve Francii a Španělsku – 2018
Devět případů autochtonního přenosu horečky Dengue bylo potvrzeno v EU začátkem října, z toho tři ve Španělsku a šest ve Francii, ve třech samostatných ohniscích. Jedná se o první autochtonní případy horečky Dengue v kontinentální EU/EEA státech hlášené v letošním roce.
Celý článek 29. říjen 2018 | MUDr. Monika Liptáková, ing. Martin Kulma
WHO Týden informovanosti o chřipce
WHO Týden informovanosti o chřipce je komunikační kampaň, kterou každý rok v říjnu, letos 22. - 26. října 2018, vyhlašuje Evropská centrála WHO.
Celý článek 26. říjen 2018 | M. Havlíčková, J. Kynčl, B. Macková
Cukry v „mléčných výrobcích“ verzus „nová pamlsková vyhláška“
Ve veřejném prostoru se objevila řada různých reakcí na nové znění tzv. „pamlskové vyhlášky“ (vyhláška č.160/2018 Sb.), která upravuje požadavky na potraviny, pro které je přípustná reklama a které lze nabízet k prodeji a prodávat ve školách a školských zařízeních. Jeden z parametrů je také obsah cukrů (celkových) v ochucených a neochucených mléčných výrobcích, které hodnotou 11 g na 100 g nebo ml rozdělují výrobky této skupiny na vyhovující a nevyhovující. Lze očekávat, že se producenti výrobků překračujících limit budou bránit a v praxi to také pozorujeme. Většinou ne přímo, ale přes různé zprostředkovatele, PR agentury, marketingové poradce. Jde možná spíše o vytváření povědomí o „škodlivosti této regulace“. A protože jsme se na diskusi k novele vyhlášky podíleli, považujeme za vhodné sdělit do veřejného prostoru i další informace.
Celý článek 25. říjen 2018 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
24.10. Světový den polia (World polio day)
Tisková zpráva SZÚ k Světovému dnu polia, který je každoročně vyhlašován Světovou zdravotnickou organizací (WHO).
Celý článek 23. říjen 2018 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Nedostatek hořčíku v dietě snižuje využítí vitaminu D
O důležitosti vitaminu D pro zdraví se toho již hodně napsalo. Uplatňuje se nejen při správném metabolismu kostí, ale ovlivňuje i imunitní funkce a jeho nízká hladina je spojována i s vyšším rizikem vzniku metabolického syndromu. Obecně vykazuje pleiotropní efekt na úrovni mnoha procesů v organizmu. Aby ale tělo dokázalo dietou přijatý nebo v kůži vytvořený vitamin D dále využít, musí mít k dispozici optimální množství hořčíku. Dokonce se uvažuje i o snížení tolerovatelných dávek vitaminu D přijímaných v léčivech nebo v doplňcích stravy (ty jsou ale poměrně vysoké, ještě 100 ug/den se toleruje). Pokud je k dispozici dostatek hořčíku, který aktivuje enzymy zahrnuté do metabolismu vitaminu D, zvýší se i hladina biologicky dostupného vitaminu D. To ale při jeho nadměrném přívodu může vést k hyperkalcemii a hyperkalciurii, jejímiž důsledky může být vaskulární kalcifikace tkání (např. ledvin). Dostatek hořčíku tak snižuje reálnou potřebu vitaminu D, protože se v těle lépe využívá v metabolismu. Analýza přívodu hořčíku, kterou provádí CZVP v rámci národního monitoringu dietární expozice ale bohužel naznačuje, že prakticky všechny skupiny populace (s výjimkou dětí 4-6 let) nedosahují svým přívodem z diety doporučených referenčních hodnot. Nejzávažnější situace byla pozorována ve skupině dospívajících dívek ve věku 15-17 let, kde žádná osoba nedosáhla doporučených hodnot přívodu hořčíku (dle ref. hodnoty EAR). Přečtěte si celou informaci.
Celý článek 23. říjen 2018 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Západonilská horečka v Evropě, místní přenos v České republice – aktualizace k 5. říjnu 2018
Ke 4. říjnu 2018 byly hlášeny do evropského hlásícího systému infekčních onemocnění (TESSy) dva případy onemocnění západonilskou horečkou u občanů České republiky.
Celý článek 12. říjen 2018 | Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Vitamin D - okolnosti a vysvětlení pro doporučený přívod dietou v ČR
CZVP opakovaně upozorňuje na zjištění, že přívod vitaminu D dietou je pro populaci v ČR relativně nízký. Je tomu tak i v dalších okolních zemích. Dříve se věřilo, že 5 ug na osobu a den (= 200 IU) dostačuje k pokrytí potřeb organizmu, protože zbytek si tělo vytvoří po ozáření kůže UVB paprsky slunce. Nové poznatky ale ukazují, že k dosažení minimální vhodné koncentrace vitaminu D v krevním séru ( 50 nmol 25-hydroxyvitamínu D / litr) je potřeba přijmout dietou asi 20 ug vitaminu D (= 800 IU), pokud nemáme žádnou nebo minimální endogenní tvorbu (DACH, 2015). Tato situace nastává zejména od podzimu do jara, kdy trávíme venku méně času a kůže je kryta oděvem a často i UVB protektivní kosmetikou. Proto je potřeba věnovat péči přívodu tohoto důležitého vitaminu, který v těle ovlivňuje více než 200 různých funkcí. Více než 95% populace v ČR této hodnoty nedosahuje.
Celý článek 12. říjen 2018 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.