Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2023
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Pracovní prostředí a zdraví
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
Očekávané výsledky EHK série 946 – Identifikace herpetických virů
Celý článek 16. listopad 2016 | MUDr. Klára Labská
Nutrivigilance - problémy s homeopatiky obsahujícími rulík zlomocný v USA
I když homeopatika nepatří mezi potraviny, jsou volně prodejná a lidé nám občas hlásí i informace, které do systému NUTRIVIGILANCE nespadají. Přesto považujeme za vhodné se o informaci podělit. V USA se otrávila řada dětí, kterým rodiče aplikovali na prořezávající se zoubky homeopatika s obsahem látek z rulíku zlomocného (obsahuje např. atropin, skopolamin, hyoscyamin). Přípravky sice byly staženy z prodeje, ale mohou se stále objevovat např. i při internetovém prodeji. Další informace obsahuje přiložený materiál.
Celý článek 16. listopad 2016 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Jsme schopni zajistit udržitelnost výživy a produkce potravin? Odpověď načrtne projekt SUSFANS.
Možná si při sledování médií kladete otázku, co má vlastně zemědělství v ČR produkovat. Někdo by chtěl produkci prakticky všechno, jiný by chtěl jen produkci toho nejlepšího. Ale napadne někoho, že jde také o úvahu, zda produkce naplňuje potřebu jednotlivých živin u populace? Není lehké takový odhad udělat a i když existuje strategická koncepce MZe s výhledem až do roku 2030, o vazbě na výživu populace tam mnoho nenajdete. Ekonomický pohled převládá. Možná je situace podobná i v jiných zemích. Proto se konzorcium výzkumníků pustilo do vytváření "modelu udržitelné produkce potravin a výživy". Projekt je financován z EU a má pracovní název SUSFANS. Jsme rádi, že se na něm můžeme podílet. Přečtěte si o čem projekt je.
Celý článek 16. listopad 2016 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Tisková zpráva k Evropskému antibiotickému dni pro rok 2016
Celý článek 15. listopad 2016 | doc. MUDr. Helena Žemličková, Ph.D.
Tisková zpráva Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS - Trendy vývoje a výskyt HIV/AIDS v ČR v roce 2015
V posledních 13 letech je v ČR zaznamenáván výrazný nárůst výskytu infekce HIV.
Celý článek 6. listopad 2016 | Mgr. Marta Marešová
EHK 945-sérologie lymeské borreliózy - očekávané výsledky
Celý článek 3. listopad 2016 | RNDr. Petr Kodym, CSc.
9. aktualizace odhadu rizika epidemie vyvolané virem Zika. ECDC Rapid risk assessment: Zika virus disease epidemic – Ninth update, 28 October 2016.
Epidemie virem Zika zůstává pro veřejné zdravotnictví významným problémem. Dne 31. 10. 2016 vydalo ECDC poslední aktualizovaný odhad rizika epidemie vyvolané virem Zika pro Evropu a evropské občany v souvislosti s posledními epidemiologickými a vědeckými informacemi.
Celý článek 2. listopad 2016 | Mudr. Zdenka Manďáková, Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Mák by při konzumaci neměl obsahovat více než 5 mg morfinu na kg.
A to může přinášet nečekané problémy. Pokračující diskuse o výjimečné kvalitě domácího potravinářského máku opakovaně vyvolává otázku, kolik alkaloidu "morfinu" by měl obsahovat, aby vyhovoval náročným požadavkům na ochranu zdraví spotřebitele. Není to lehká otázka, protože mák obvykle obsahuje směs různých alkaloidů, jejichž společný efekt zatím neumíme odhadnout. Umíme ale odhadnout efekt přítomného morfinu, který působí jako psychoaktivní látka. Na trhu se objevily šarže máku s vysokým obsahem alkaloidů, včetně morfinu. Jedná se často o využití "odpadu" z produkce pro výrobu farmak. Jenomže mák si kupujeme jako potravinu a u té se farmakologický efekt logicky primárně neočekává. Jaký pohled na tuto problematiku, z hlediska ochrany veřejného zdraví, zaujal SZÚ, si můžete přečíst v odborném stanovisku zpracovaném pro organizace odpovědné za řízení zdravotních rizik.
Celý článek 26. říjen 2016 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Výskyt akutní chabé myelitidy ve Velké Británii: lidský enterovirus D68
Ve Velké Británii byl zaznamenán výskyt onemocnění vyvolaných virem podobným viru poliomyelitidy, který může vést k ochrnutí postižených osob.
Celý článek 25. říjen 2016 | Mudr. Zdenka Manďáková, Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Nutrivigilance: o informačním systému se dozví veřejnost i v čekárnách ordinací a lékárnách
Nutrivigilance je systém sběru informací o negativních zdravotních efektech neinfekčního původu po konzumaci potravin. Během letních měsíců byla přípravena informační kampaň, která bude realizována na podzim. Cílem akce je zvýšit povědomí široké veřejnosti o možnosti sdílet nežádoucí zdravotní reakce po konzumaci vybraných druhů potravin, a to prostřednictvím jejich nahlášení do systému Nutrivigilance. Od začátku roku systém zaznamenal 15 nových online hlášení, což je o 4 online hlášení více, než bylo za celý loňský rok. Povědomí o existenci systému roste. Věříme, že díky kampani bude ještě větší.
Celý článek 18. říjen 2016 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Chřipka - prevence
Preventivní materiály pro laickou i odbornou veřejnost naleznete zde:
Celý článek 14. říjen 2016 |
Očkování proti chřipce
Nejlepší prevencí proti onemocnění chřipkou je očkování. Letáky k očkování proti chřipce pro různé cílové skupiny populace vytvořený i s využitím zahraničních odborných materiálů.
Celý článek 14. říjen 2016 | Státní zdravotní ústav