Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2023
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Pracovní prostředí a zdraví
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
Stárnutí organizmu ovlivňují omega 3 mastné kyseliny
Studie zveřejněná v říjnovém vydání časopisu British Medical Journal z října 2018 zjistila souvislost mezi vyššími hladinami omega-3, tj. EPA , DPA a DHA v krvi a „zdravým stárnutím“. Omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem jsou potřeba v průběhu celého života v dostatečném množství. Patří mezi základní komponenty primární prevence ve výživě.
Celý článek 8. červen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Děti s vyššími hladinami omega-3 mastných kyselin EPA a DHA v krvi mají menší poškození genetického materiálu (DNK)
Renomovaný časopis Food & Function (IF=3,24) publikoval výzkum, který ukázal, že děti s vyššími hladinami omega-3 mastných kyselin (EPA a DHA) v krvi, měly menší poškození DNK než děti s nižšími hladinami. Vědci se domnívají, že posouzení stavu omega-3 MK by mohlo být způsobem, jak zvýšit ochranu zdraví dětí. Rozhodující jsou dávky omega-3 mastných kyselin.
Celý článek 4. červen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Organizace volají po povinném zavedení nutričního štítku NUTRI-SCORE na potravinách v EU.
28. dubna 2020 téměř 40 různých organizací z celého spektra - včetně skupin spotřebitelů, tvůrců politik, akademiků, potravinářských společností a maloobchodníků - požaduje, aby se nutriční štítek Nutri-Score stal v EU povinným. Tento barevně označený nutriční štítek na přední straně balení slouží k podpoře spotřebitelů při zdravějším výběru potravin, uvádí ve své zprávě Evropská organizace spotřebitelů BEUC. Poslali společný dopis Evropské komisi, v níž žádají legislativní návrh na zavedení Nutri-Score v celé EU. I v ČR o systému diskutujeme. Z hlediska zdravotního se jeví krokem kupředu.
Celý článek 1. červen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Kolik omega 3 mastných kyselin EPA a DHA je v rybích konzervách?
Omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA, což jsou benefitní polynenasycené mastné kyseliny, nalézáme téměř výhradně v rybách a některých mořských plodech. V rámci studie přívodu omega 3 pro populaci a v rámci intervenční studie "omega 3" na zdravotnících v SZÚ jsme také zhodnotili zdroje EPA a DHA v běžně dostupných rybích konzervách a některých dalších výrobcích s přídavkem ryb nebo rybího oleje. Výsledky jsou opravdu zajímavé. Prohlédněte si grafiku s výsledky.
Celý článek 27. květen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Monitorování výskytu západonilské horečky – začátek sezóny 2020
Sezóna sledování výskytu západonilské horečky bude zahájena od 1.6.2020.
Celý článek 27. květen 2020 | MUDr.Hana Orlíková, Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Zánětlivý multisystémový syndrom a infekce SARS-CoV-2 u dětí. Rychlé posouzení rizika, ECDC.
V zemích s vysokým výskytem onemocnění COVID-19 byly hlášeny případy dětí hospitalizovaných pro vzácný zánětlivý multisystémový syndrom dětí. 15.5.2020, ECDC. Kawasaki-like disease - výskyt v Itálii.
Celý článek 19. květen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ
Kolik vitaminu D je v rybích olejích a rybách
O vitaminu D se v posledních týdnech hodně hovoří ve vztahu k imunitě. CZVP se vitaminu D věnuje dlouho a průběžně zveřejňuje zajímavé informace. Také na počátku pandemie COVID-19 už v polovině března na toto téma jasně upozornilo. Na základě dotazů veřejnosti chceme uvést na pravou míru hodnoty obsahu některých vitaminů a omega 3 mastných kyselin, jak jsou obvykle mezinárodně uváděny v nutričních tabulkách. Obsah vitaminu D3 je nejvyšší v oleji z tresčích jater. Jiné rybí oleje ho mají velmi málo. Prohlédněte si naši tabulku pro srovnání.
Celý článek 19. květen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
První kolo externího hodnocení kvality pro detekci viru SARS-Cov-2
TERMÍN VYPLNĚNÍ DOTAZNÍKU JE PONDĚLÍ 18.5.2020
Celý článek 13. květen 2020 | RNDr. Helena Jiřincová, MUDr. Barbora Macková
HIV poradny SZÚ od 12.5.2020 opět v provozu
HIV poradny SZÚ od 12.5.2020 opět v provozu, v Jihlavě je možné se testovat již od 6.5.2020. Informace www.tadyted.com .
Celý článek 6. květen 2020 |
Světový den hygieny rukou
Nabídka zdravotně výchovných materiálů ke stažení nebo zaslání zdarma.
Celý článek 6. květen 2020 | MUDr. Marie Nejedlá
Upozornění na šíření kmenů Acinetobacter baumannii citlivých pouze ke kolistinu a výzva ke spolupráci při posouzení závažnosti situace v Česku
V současné době se v tuzemských nemocnicích i mimo ně šíří extenzivně-rezistentní Acinetobacter baumannii citlivý pouze ke kolistinu. Laboratoř bakteriální genetiky proto zahajuje celorepublikové monitorování výskytu a populačně-genetických vlastností těchto kmenů a prosí diagnostické laboratoře o spolupráci.
Celý článek 5. květen 2020 | prof. RNDr. Alexandr Nemec, Ph.D. et Ph.D.