SZÚ


Ukrajina a migrace

Mutace Covid-19

corona.jpg

Antibiotická rezistence

NZIP

      

ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home

Aktuality


Vegani měli vyšší riziko celkových i některých specifických zlomenin

Vegetariánská a veganská dieta vedla k vyššímu riziku celkových a místně specifických zlomenin, popisuje nová prospektivní studie EPIC-Oxford. Zveřejnil to nedávno časopis BMC Medicine. Nejlépe na tom nakonec byli konzumenti ryb. Zjištění naznačují, že zdraví kostí u veganů vyžaduje dále zdravotní výzkum a v běžném životě vyšší osobní peči o tyto druhy diety.


 

Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov

Problematika sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí veřejných budov, pracovišť, domů a bytů.


 

Nutri-Score: hodnocení tuků a olejů - nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu

Nutri-Score je systém, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů. Rozšířil se po západní Evropě a někteří výrobci a prodejci již uvažují o značení i v ČR. Zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Tabulka výživového složení je pro mnoho spotřebitelů složitá a kdo by četl detaily. Není čas. Systém Nutri-Score zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. Už jsme hodnotili hotová jídla a sýry. Nyní jsme se podívali na 60 druhů tuků a olejů, které najdete v obchodech. Jaké logo by se objevilo na přední straně obalu?  U tuků je to zřejmé, že rozhodující bude obsah energie a nasycených mastných kyselin. 


 

Nutri-Score: hodnocení sýrů - jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?

Systém Nutri-Score, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů se šíří Evropou. Zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Složení je pro rychlou orientaci nepraktické, pokud jde o čas výběru potravin (kdo by četl malinká písmenka na štítku). Systém Nutri-Score zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. Už jsme hodnotili hotová jídla, která dopadla překvapivě dobře. Tentokrát jsme se podívali na 129 sýrů. Jaké logo by se objevilo na přední straně obalu?  Samozřejmě logicky jinak, než u hotových pokrmů. Je to dáno vysokým obsahem energie, obsahu energie, nasycených mastných kyselin a soli. Ale to není nic alarmujícího, dají se vybrat i sýry s výbornými vlasnostmi, především ze skupiny tvarohů.


 

Pertuse a parapertuse v České republice v roce 2019 – epidemiologická situace. Pertussis and parapertussis in the Czech Republic in 2019 – epidemiological situation

V roce 2019 došlo v České republice k dalšímu nárůstu hlášené nemocnosti pertusí. Bylo evidováno 1347 případů pertuse, nemocnost 12,6/100 000 obyvatel. Nejvyšší věkově specifická nemocnost byla registrována ve věkové skupině dětí do jednoho roku života, nicméně onemocnění byla hlášena ze všech věkových skupin. V roce 2019 bylo hlášeno 102 případů onemocnění parapertusí, nemocnost 0,9/100 000 obyvatel. Zprávy CEM (SZÚ, Praha) 2020; 29(10): 402–410


 

Zprávy CEM 10 - říjen 2020


 

Nový průvodní list ke konfirmačnímu vyšetření HIV

Nová verze průvodního listu ke konfirmačnímu vyšetření HIV reaktivních vzorků.


 

Kampaň 2020

banner_2020.jpg Letošní kampaň je ovlivněna pandemií COVID-19, proto je soustředěna více než kdy jindy na sociální sítě a další elektronické nástroje,které nahrazují běžný kontakt s cílovou skupinou.


 

ECDC RRA: Detekce nových variant SARS-CoV-2 souvisejících s přenosem SARS-CoV-2 na norky chované v kožešinových farmách

Rychlé hodnocení rizik, 12.11.2020. Rapid Risk Assessment: Detection of new SARS-CoV-2 variants related to mink. Překlad textu ECDC. + Komentář NRL k přenosu SARS-CoV-2 na norky.


 

Rybí olej a vitamin D nesnižují prevenci rizika fibrilace srdečních síní, zvěstují média, ale proč, není to všelék

Výzkum představený American Heart Association naznačuje, že vitamin D a omega-3 mastné kyseliny nezabrání rozvoji, prevenci, fibrilace srdečních síní. Je to častá, potenciálně vážná porucha srdečního rytmu. Studie byla provedena na 25000 mužů a žen. Doplňky však nezvyšovaly riziko fibrilace síní, což je dobrá zpráva pro jednotlivce, kteří tyto doplňky užívají pro jiné zdravotní stavy.  Ačkoli tyto dva doplňky nezabraňují fibrilaci síní, nedávné studie naznačují, že úpravy životního stylu mohou riziko fibrilace síní  snížit.


 

Fakta naznačují, že uživatelé oleje z tresčích jater mohou mít nižší riziko COVID-19

Je to proto, že olej z tresčích jater chrání před COVID-19, nebo ti co berou denní dávku, mají jiný životní styl, který snižuje riziko infekce? Podle tiskové zprávy z Fakultní, univerzitní, nemocnice v Oslu se norští vědci chystají zahájit jednu z největších klinických studií v zemi, aby odpověděli na tuto otázku.


 

WHO a CDC doporučení pro uvolnění pacientů s přetrvávající PCR pozitivitou z izolace

Srovnání doporučení WHO a CDC


 

Doba infekčnosti jedinců infikovaných virem SARS-CoV-2

Jak dlouhé je období nakažlivosti u onemocnění covid-19? Jak dlouho může přetrvávat PCR pozitivita? Souhrn současných poznatků.


 

Debata spotřebitelské organizace BEUC (EU) o označování potravin pro zdravější výběr: „Směrem k celoevropskému nutričnímu skóre?“

Systém nutričního profilování potravin „Nutri-Score“ - podporované spotřebiteli (BEUC) - je členskými státy stále více podporováno a v některých byl systém již použit. V Evropě však zavádění podnítilo debatu z několika aspektů. Mělo by být označení povinné nebo dobrovolné? Mělo by se uvádět celkové skóre nebo informace o jednotlivých živinách? Které etiketě zákazníci nejlépe rozumí? Diskuse se těmito otázkami zabývala. Německé předsednictví pracuje na závěrech Rady o označování potravin, které mají být přijaty v prosinci 2020.


 

Evropský týden testování na HIV a žloutenky

Otestuj se. Dodržuj léčbu. Mysli na prevenci.