Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2023
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Pracovní prostředí a zdraví
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
Vegani měli vyšší riziko celkových i některých specifických zlomenin
Vegetariánská a veganská dieta vedla k vyššímu riziku celkových a místně specifických zlomenin, popisuje nová prospektivní studie EPIC-Oxford. Zveřejnil to nedávno časopis BMC Medicine. Nejlépe na tom nakonec byli konzumenti ryb. Zjištění naznačují, že zdraví kostí u veganů vyžaduje dále zdravotní výzkum a v běžném životě vyšší osobní peči o tyto druhy diety.
Celý článek 1. prosinec 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
Problematika sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí veřejných budov, pracovišť, domů a bytů.
Celý článek 1. prosinec 2020 | RNDr. Bohumil Kotlík
Nutri-Score: hodnocení tuků a olejů - nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu
Nutri-Score je systém, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů. Rozšířil se po západní Evropě a někteří výrobci a prodejci již uvažují o značení i v ČR. Zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Tabulka výživového složení je pro mnoho spotřebitelů složitá a kdo by četl detaily. Není čas. Systém Nutri-Score zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. Už jsme hodnotili hotová jídla a sýry. Nyní jsme se podívali na 60 druhů tuků a olejů, které najdete v obchodech. Jaké logo by se objevilo na přední straně obalu? U tuků je to zřejmé, že rozhodující bude obsah energie a nasycených mastných kyselin.
Celý článek 30. listopad 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutri-Score: hodnocení sýrů - jaké nutričně-zdravotní logo by měly na přední straně obalu?
Systém Nutri-Score, který hodnotí základní parametry složení potravin a pokrmů se šíří Evropou. Zjednodušuje zdravotní kvalitu z hlediska základních živin, které jsou povinně popsány na štítku potravin. Složení je pro rychlou orientaci nepraktické, pokud jde o čas výběru potravin (kdo by četl malinká písmenka na štítku). Systém Nutri-Score zjednodušuje orientaci do 5 tříd (A-E) a používá logo s barevnou škálu od zelené do červené. Už jsme hodnotili hotová jídla, která dopadla překvapivě dobře. Tentokrát jsme se podívali na 129 sýrů. Jaké logo by se objevilo na přední straně obalu? Samozřejmě logicky jinak, než u hotových pokrmů. Je to dáno vysokým obsahem energie, obsahu energie, nasycených mastných kyselin a soli. Ale to není nic alarmujícího, dají se vybrat i sýry s výbornými vlasnostmi, především ze skupiny tvarohů.
Celý článek 27. listopad 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Pertuse a parapertuse v České republice v roce 2019 – epidemiologická situace. Pertussis and parapertussis in the Czech Republic in 2019 – epidemiological situation
V roce 2019 došlo v České republice k dalšímu nárůstu hlášené nemocnosti pertusí. Bylo evidováno 1347 případů pertuse, nemocnost 12,6/100 000 obyvatel. Nejvyšší věkově specifická nemocnost byla registrována ve věkové skupině dětí do jednoho roku života, nicméně onemocnění byla hlášena ze všech věkových skupin. V roce 2019 bylo hlášeno 102 případů onemocnění parapertusí, nemocnost 0,9/100 000 obyvatel. Zprávy CEM (SZÚ, Praha) 2020; 29(10): 402–410
Celý článek 26. listopad 2020 | Kateřina Fabiánová, Jana Zavadilová, Patrik Lenz, Helena Šebestová, Jan Kynčl
Nový průvodní list ke konfirmačnímu vyšetření HIV
Nová verze průvodního listu ke konfirmačnímu vyšetření HIV reaktivních vzorků.
Celý článek 20. listopad 2020 | RNDr. Vratislav Němeček, CSc.
Kampaň 2020
Letošní kampaň je ovlivněna pandemií COVID-19, proto je soustředěna více než kdy jindy na sociální sítě a další elektronické nástroje,které nahrazují běžný kontakt s cílovou skupinou.
Celý článek 18. listopad 2020 | Mgr. Šárka Nováková
ECDC RRA: Detekce nových variant SARS-CoV-2 souvisejících s přenosem SARS-CoV-2 na norky chované v kožešinových farmách
Rychlé hodnocení rizik, 12.11.2020. Rapid Risk Assessment: Detection of new SARS-CoV-2 variants related to mink. Překlad textu ECDC. + Komentář NRL k přenosu SARS-CoV-2 na norky.
Celý článek 16. listopad 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Rybí olej a vitamin D nesnižují prevenci rizika fibrilace srdečních síní, zvěstují média, ale proč, není to všelék
Výzkum představený American Heart Association naznačuje, že vitamin D a omega-3 mastné kyseliny nezabrání rozvoji, prevenci, fibrilace srdečních síní. Je to častá, potenciálně vážná porucha srdečního rytmu. Studie byla provedena na 25000 mužů a žen. Doplňky však nezvyšovaly riziko fibrilace síní, což je dobrá zpráva pro jednotlivce, kteří tyto doplňky užívají pro jiné zdravotní stavy. Ačkoli tyto dva doplňky nezabraňují fibrilaci síní, nedávné studie naznačují, že úpravy životního stylu mohou riziko fibrilace síní snížit.
Celý článek 16. listopad 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Fakta naznačují, že uživatelé oleje z tresčích jater mohou mít nižší riziko COVID-19
Je to proto, že olej z tresčích jater chrání před COVID-19, nebo ti co berou denní dávku, mají jiný životní styl, který snižuje riziko infekce? Podle tiskové zprávy z Fakultní, univerzitní, nemocnice v Oslu se norští vědci chystají zahájit jednu z největších klinických studií v zemi, aby odpověděli na tuto otázku.
Celý článek 14. listopad 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
WHO a CDC doporučení pro uvolnění pacientů s přetrvávající PCR pozitivitou z izolace
Srovnání doporučení WHO a CDC
Celý článek 13. listopad 2020 | NRL pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění
Doba infekčnosti jedinců infikovaných virem SARS-CoV-2
Jak dlouhé je období nakažlivosti u onemocnění covid-19? Jak dlouho může přetrvávat PCR pozitivita? Souhrn současných poznatků.
Celý článek 12. listopad 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Debata spotřebitelské organizace BEUC (EU) o označování potravin pro zdravější výběr: „Směrem k celoevropskému nutričnímu skóre?“
Systém nutričního profilování potravin „Nutri-Score“ - podporované spotřebiteli (BEUC) - je členskými státy stále více podporováno a v některých byl systém již použit. V Evropě však zavádění podnítilo debatu z několika aspektů. Mělo by být označení povinné nebo dobrovolné? Mělo by se uvádět celkové skóre nebo informace o jednotlivých živinách? Které etiketě zákazníci nejlépe rozumí? Diskuse se těmito otázkami zabývala. Německé předsednictví pracuje na závěrech Rady o označování potravin, které mají být přijaty v prosinci 2020.
Celý článek 12. listopad 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Evropský týden testování na HIV a žloutenky
Otestuj se. Dodržuj léčbu. Mysli na prevenci.
Celý článek 10. listopad 2020 | MUDr. Anna Kubátová