Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2023
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Pracovní prostředí a zdraví
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
Vlastnosti školních obědů důležité pro občany v ČR
Školní obědy jsou věčné téma. Nebude asi nikdy dořešeno, protože co člověk to názor. Dá se ale změřit, čemu většina dává přednost. Nová filosofie péče o školní stravování ze strany státu asi neexistuje, ale je možné vyjít z celoevropských názorů, které jsou naopak poměrně dobře známé. Zeptali jsme se proto občanů, jaké vlastnosti by měl mít školní oběd především. Nabídli jsme jim výběr 6 nejčastěji požadovaných vlastností. Zahrnuta není cena. Má se zato, že ekonomika vychází z platné legislativy v současné době.
Celý článek 16. březen 2017 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Očekávané výsledky EHK-959 - bakteriologická diagnostika
Celý článek 16. březen 2017 | Mgr. Renáta Šafránková
Epidemie spalniček v Rumunsku a Belgii
V období od 1. ledna 2016 do 17. února 2017 bylo v Rumunsku hlášeno 3 071 případů spalniček, včetně 16 úmrtí. Všechny tyto případy jsou buď laboratorně potvrzené nebo mají epidemiologickou souvislost s laboratorně potvrzeným případem. Nejvíce zasaženou skupinou obyvatelstva jsou kojenci a malé děti. V současnosti se došetřuje další případ úmrtí na spalničky. Spalničky v Rumunsku jsou vykazovány z třiceti šesti ze 42 okresů, nejvíce postiženou oblastí je Caras Severin s 703 případy (západní část země, u hranice se Srbskem). Očkování v populaci neustále probíhá, aby byly pokryty komunity se suboptimální proočkovaností.
Celý článek 3. březen 2017 | MUDr. Jana Košťálová
Zdravotní riziko zearalenonu, atropinu a skopolaminu v bylinném čaji Babička Růženka Sedmero bylin s echinaceou
Na základě telefonických dotazů veřejnosti, po zveřejnění identifikace výrobku a obsahu kontaminantů ze strany SZPI, zveřejňuje SZÚ výtah informací týkajících se rychlého hodnocení zdravotního rizika. CZVP SZÚ tento výrobek neoznačil za "zdraví škodlivý" pro spotřebitele, ale v souladu s platnými odbornými poznatky a legislativou označil výrobek za "nevhodný pro lidskou spotřebu" (hygienicky závadný). Nikdy neoznačil výrobek za "potravinu vyvolávající halucinace". Tyto nepravdivé závěry si udělala média a spotřebitelé pouze na základě tiskových prohlášení SZPI.
Celý článek 27. únor 2017 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Méně než 1% osob má dostatek vitaminu D z obvyklé české stravy – v zimě to zakládá na problémy
Možná si myslíte, že vitamin D, rozpustný v tucích, je potřeba jen pro správnou stavbu kostí v mládí (křivice) a lehce si potřebu naplníte tím, že se pohybujete s odkrytou tváří na denním světle. To je ale stará a zkreslená představa. Potřebujetme ho po celý život, s rostoucím věkem snad ještě více. Všichni snad už ví, co znamená osteoporóza (řídnutí kostí) nebo vyšší vnímavost k infekcím. Nové výsledky CZVP SZÚ potvrzují, že méně než 1% osob ve věku 18-90 roků naplní svou potřebu z obvyklé české stravy. A to představuje negativní vliv na zdraví zejména přes podzim a zimu, kdy je nedostatek UV záření.
Celý článek 25. únor 2017 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Virus Zika – přehled posledních vědeckých poznatků z odborné literatury od 9. aktualizované verze Rapid Risk Assessment ECDC za období od 19. října 2016 do 27. ledna 2017
Článek se zabývá tématy: patogeneze; kongenitální Zika syndrom, Guillain-Barré syndrom, jiné komplikace onemocnění virem Zika; epidemiologie; přenos komáry a sexuálním kontaktem; diagnostika; prevence, léčba a vývoj vakcíny a kontrola vektoru.
Celý článek 23. únor 2017 | MUDr. Zdenka Manďáková, Oddělení epidemiologie infekčních nemocí
Nový průzkum SZÚ: přes 80% veřejnosti v ČR podporuje výběr z širší nabídky školních obědů
Reprezentativní sociologický výzkum občanů ČR v závěru roku 2016 položil otázku, zda dotazovaní preferují podávání jednoho druhu oběda ve školních jídelnách či výběr z více druhů. Zcela jednoznačně lze konstatovat, že více než 4/5 (82,5%) občanů ČR preferuje nabídku školního oběda v podobě možnosti vybrat si z více druhů, tedy větší možnosti z hlediska individualizované pestrosti stravy. Pro školní oběd v podobě jednoho druhu se vyjádřilo pouze 17,5% respondentů. Bylo dotazováno celkem 1841 osob. Závěry výzkumu, provedeného Lékařským informačním centrem, s.r.o., jsou reprezentativní pro občany ČR z hlediska jejich pohlaví, věku a regionu (kraje).
Celý článek 21. únor 2017 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Nutrivigilance - souhrn aktivit za rok 2016
Systém Nutrivigilance, jehož podstatou je sběr a analýza informací nežádoucích zdravotních účinků (neinfekčního původu) po konzumaci vybraných druhů potravin, funguje v ČR od roku 2015. Za tu dobu bylo v systému zaznamenáno přes 40 hlášených případů. Podrobnější informace o hlášeních za minulý rok jsou shrnuty ve zprávě za rok 2016.
Celý článek 20. únor 2017 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Smogová situace – co můžeme udělat
Doporučení, jak se chovat v době smogové situace jsou určena především citlivým skupinám obyvatel, pro které může mít delší trvání "smogu" nepříznivé účinky na zdraví.
Celý článek 15. únor 2017 | RNDr. Bohumil Kotlík
Výroční zpráva o výskytu a šíření HIV-AIDS v ČR v roce 2015
V roce 2015 bylo v České republice na základě 1,29 mil. provedených vyšetření nově diagnostikováno 266 případů infekce HIV u občanů ČR a cizinců s dlouhodobým pobytem, což je nejvyšší roční výskyt v historii sledování od r. 1985.
Celý článek 6. únor 2017 | Mgr. Marta Marešová
Nutrivigilance – za řadu obtíží po konzumaci potravin si spotřebitelé mohou sami
Za uplynulé 2 roky existence systému Nutrivigilance, který sbírá a analyzuje hlášení týkající se výskytu zdravotních potíží (primárně neinfekčního charakteru) po konzumaci vybraných druhů potravin a doplňků stravy, bylo zaznamenáno více jak 40 hlášených případů. Při bližším zkoumání se ukázalo, že za některé obtíže, které po vyřazení potraviny vymizely, si spotřebitelé mohou sami. V čem dělají spotřebitelé nejčastější chyby, se můžete dočíst v textu níže.
Celý článek 3. únor 2017 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Tisková zpráva NRL pro HIV-AIDS - Trendy vývoje a výskyt HIV-AIDS v ČR v roce 2016
V roce 2016 opět došlo k nárůstu počtu nově zachycených případů infekce HIV v České republice.
Celý článek 30. leden 2017 | Mgr. Marta Marešová