SZÚ


Ukrajina a migrace

Mutace Covid-19

corona.jpg

Antibiotická rezistence

NZIP

      

ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home

Aktuality


Výživa zlepšuje náladu a omezuje stres nejen v éře COVID-19

Pomalu se přibližujeme k normálním zvyklostem, včetně stravování. Pandemie nám připomněla, jak je důležité mít dobrou zdravotní kondici vzhledem k infekcím. V tom my Češi moc světoví nejsme. Možná po řadě týdnů trpíte zvláštním stresem z izolace a vykolejení z běžného stereotypu. Pokusíme se sdílet některé rady, jak výživou zlepšit náladu a omezit stres. A pozor, nejsou to rady jen pro tuto dobu, jsou to rady do života před námi.


 

Onemocnění vyvolané novým koronavirem (COVID-19) v zemích EU/EEA a ve Velké Británii – devátá aktualizace rychlého hodnocení rizik (RRA) ECDC

Coronavirus disease 2019 (COVID-19) in the EU/EEA and the UK – ninth update


 

Optimální nutriční stav pro dobrou funkci imunitního systému je důležitým faktorem ochrany proti virovým infekcím - měl by být součástí strategie veřejného zdraví

CZVP SZÚ v rámci primární prevence řadu roků upozorňuje na význam primární prevence, do které patří i optimální nutriční status. Media často zkreslují význam prevence a pletou si ji s léčbou specifických onemocnění, včetně virových onemocnění, jako je COVID-19. I v rámci současné pandemie jsme upozornili na potřebu "připravit tělo na obranu proti virovým onemocněním". Upozornili jsme zejména na nízký status přívodu omega 3 mastných kyselin (EPA a DHA) a vitaminu D. Mezinárodní tým odborníků nyní zveřejnil pěkný článek o ochraně proti virovým infekcím. Doporučujeme ke studiu. Jeden závěr je docela důležitý. Pro dostatečný efekt jsou často potřebné vyšší dávky, než se obvykle doporučují ve výživových doporučeních. To jsme také demonstrovali v intervenční studii SZÚ, kde jsme měřili hodnoty tzv. omega 3 indexu. 


 

Invazivní meningokokové onemocnění v České republice v roce 2019. Invasive meningococcal disease in the Czech Republic in 2019.

V programu surveillance byl v roce 2019 zjištěn v České republice mírný pokles počtu invazivních meningokokových onemocnění oproti předchozímu roku: celkem 49 případů  oproti 56 v roce 2018. Z 49 onemocnění 3 skončila úmrtím – celková smrtnost v roce 2019 mírně stoupla ve srovnání s předchozím rokem na 6,1 % z 5,3 %. Úmrtí byla způsobena séroskupinami B a C – byla tedy preventabilní očkováním


 

COVID-19 a bezpečnost potravin: Pokyny FAO/WHO pro kompetentní orgány odpovědné za vnitrostátní kontrolu systémů bezpečnosti potravin

Skvělá a obětavá práce pracovníků v potravinářství a při prodeji potravin zasluhuje ocenění. Zejména prodavači potravin, kterých je snad v ČR skoro 40000 stáli a stojí stále v první linii styku se stovkami lidí denně. Bude zajímavé, jestli se někdy dozvíme, kolik z nich se v práci nakazilo. Ale nemůžeme zapomínat ani na organizace systému kontroly bezpečnosti potravin. Pro vnitřní a mezinárodní obchod potravinami je zásadní  důvěryhodnost. Jistě adaptují svou činnost. I CZVP SZÚ, které není kontrolní orgán, nijak nepřerušilo svou činnost vzorkování potravin, aby zdravotně hodnotilo dietární expozici obyvatelstva v ČR (MZSO, TDS). Uvidíme, zda se hodnoty expozic nějak změní. Zveřejňujeme nová doporučení FAO/WHO, která mohou kontrole pomoci s adaptací na současnou dobu.


 

Prevence legionelové infekce - upozornění pro provozovatele hotelů a obdobných ubytovacích objektů

Upozornění pro provozovatele hotelů a obdobných ubytovacích objektů, které musely v důsledku koronavirové pandemie omezit svou činnost - prevence legionelové infekce 


 

Evropský informační portál o očkování (EVIP)

Poznamka_2020_04_22_165504.jpg V úterý 21. dubna 2020 v souvislosti s aktuálně probíhajícím Evropským týdnem očkování byl spuštěn Evropský informační portál o očkování (EVIP).


 

Pravidelná fyzická aktivita a výživa má i v éře COVID-19 zásadní zdravotní význam

Žijeme v podivné době „COVIDu-19“. Pomalu si uvědomujeme (alespoň někteří z nás), že se v životě něco mění. Je to ale současně velká příležitost zamyslet se nad vlastním životem. I když jsme vystaveni novým informacím, se kterými ještě neumíme vždy racionálně pracovat, je dobré si připomenout „stálé pravdy životního stylu“. Ty se ošidit nedají a nemění se. Je vhodná doba se svým tělem začít pracovat. S velkou pravděpodobností se nám pozitivně odmění.


 

Mobilní aplikace Koronavirus COVID-19

Pokud chcete mít o COVID-19 aktuální informace z důvěryhodných zdrojů neustále u sebe, můžete si do svých mobilních zařízení nainstalovat novou aplikaci Koronavirus COVID-19. 


 

Světový a 15. Evropský týden očkování WHO, 20. - 26. dubna 2020

EIW.jpg Evropský týden očkování 2020, European Immunization Week 2020 (EIW), je tradiční součástí Světového týdne očkování 2020, World Immunization Week 2020. Koná se každoročně v dubnu pod záštitou Světové zdravotnické organizace (WHO) s cílem zvýšit obecné povědomí o významu očkování pro zachování dobrého zdraví a životní pohody celé populace.


 

Prevence nákazy COVID – 19 u pracovníků provozů kanalizací a čistíren odpadních vod.

Stanovisko Národního referenčního centra pro hygienu půdy a odpadů


 

Program EU pro odběry a transfuze rekonvalescentní plazmy od dárců po prodělaném onemocnění COVID-19

Dokument Evropské komise. Pokyny pro odběry, testování, zpracování, skladování, distribuci a monitorované použití rekonvalescentní plasmy.


 

Kontakty


 

Doporučení Ministerstva vnitra pro zdravotnické pracovníky v první linii

Pracovníci v první linii jsou pod nejvyšší zátěží, proto mají nárok na podporu! Doporučení psychologů jak podpořit týmy, jak máme mluvit se svými dětmi, jak si můžeme pomoci sami, jak nám mohou pomoci druzí. Kontakty na bezplatnou supervizi, debriefing a jinou podporu.


 

Pravidla pro větrání a používání vzduchotechniky v prostorách restaurací k prevenci nákazy COVID-19

Doporučení SZÚ.