Aktuality
Kontaktní údaje
Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szucz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szucz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szucz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Kontakt pro média:
Štěpánka Čechová
Rychlé odkazy
- Nařízení (ES) č. 1272/2008 o klasifikaci a označování látek a směsí = nařízení CLP
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2023
- Praha, areál SZÚ, pylový monitoring
- Pracovní prostředí a zdraví
- Předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky. Prognosis of tick activity in the Czech Republic.
- Parkování v areálu Státního zdravotního ústavu
- Pesticidy
- Soutěž o titul Podnik podporující zdraví roku 2022
- Aktuality - pracovní prostředí a zdraví
- Doporučení WHO
- Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského
- SARS-CoV-2, nárůst cirkulace variant SARS-CoV-2 vyvolávajících znepokojení a autorizované vakcíny na trhu v EU/EEA, 14. aktualizace
- Potraviny – to není jen jídlo
- Sanitace povrchů a vzduchu ve vnitřním prostředí budov
- ! Opakované varování pro spotřebitele !
- Nové! Krátký průzkum zvládání krizového období
- Hygiena rukou
Pomáhejte dětem zvládat stres během epidemie COVID-19
Doporučení WHO
Celý článek 18. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Zvládání stresu během epidemie onemocnění COVID-19
Doporučení WHO
Celý článek 18. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Mimořádné opatření MZ ČR pro poskytovatelé zdravotních služeb akutní lůžkové péče
Záznam o hospitalizovaném pozitivním nálezu. 17.3.2020
Celý článek 17. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Doporučení pro ordinace a čekárny praktických lékařů pro děti a dorost (PLDD)
Současná situace vyžaduje změnit režim chodu ordinace. Pokyny pro očkování. Aktualizace k 17.3.2020
Celý článek 17. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
SARS koronaviry mohou přežít na nebaleném pečivu (COVID-19) - při 70 stupních jsou ale už v potravinách, podle WHO, termolabilní
Na základě dotazů zveřejňujeme informaci týkající se možnosti kontaminace povrchu nebaleného pečiva v obchodní síti. Na CZVP SZÚ nemáme žádnou informaci o tomto druhu přenosu koronavirů v souvislostí s COVID-19. Původce onemocnění však může zůstávat na rukou a povrchu předmětů několik hodin životaschopný. Lze okamžitě učinit opatření. Zákazníci mají mít zakrytý nos a ústa rouškou, šálou, šátkem a na rukou jednorázové rukavice. Přenos se maximálně sníží. Toto opatření lze realizovat v supermarketech již u vchodu. Podle WHO je virus při teplotě 70 stupňů a více termolabilní - kulinární teploty se proto zatím jeví jako bezpečné.
Celý článek 17. březen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Pozastavení provozu HIV poraden Státního zdravotního ústavu
Celý článek 17. březen 2020 | MUDr. Anna Kubátová
Stanovisko národního referenčního centra pro hygienu půdy a odpadů k prevenci nákazy COVID – 19 u pracovníků provozů kanalizací a čistíren odpadních vod
Pracovníci, kteří nakládají s odpadními vodami, by měli používat standardní postupy pro základní hygienická opatření a používat doporučené osobní ochranné pomůcky. Pro pracovníky čistíren odpadních vod stále platí, že by měli odpovědně dodržovat stávající bezpečnostní a hygienická opatření a tím minimalizovat rizika nákazy z pracovního prostředí.
Celý článek 17. březen 2020 | Národní referenční centrum pro hygienu u půdy a odpadů
Covid-19 a koronaviry - jak správně používat dezinfekční prostředky
Co bychom měli znát dříve než začneme dezinfikovat? Veřejnost se ptá, jak se dá provádět dezinfekce v domovních prostorách, bytech, stravovacích službách. Metodický materiál nám poskytla paní Mgr. I.Lukašíková, ředitelka odboru HDM KHS ZK. Byl připraven v minulém roce. Je velmi názorný, obecný a může účinně pomoci v praxi. Odezva veřejnosti na tento materiál je velmi dobrá. Doporučení je, abychom materiál zveřejnili na webu SZÚ. Rádi ho proto sdílíme.
Celý článek 16. březen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Mimořádné opatření MZ ČR
Povinnost pro poskytovatele zdravotních služeb zajišťujících odběr vzorků na vyšetření nového koroaviru SARS-CoV-2.
Celý článek 16. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Doporučený postup Asociace poskytovatelů sociálních služeb (APSS)
PRŮVODCE pro poskytovatele sociálních služeb v souvislosti se šířením nákazy koronavirem COVID-19.
Celý článek 16. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Doporučení pro očkování dětí v uzavřených oblastech
Platí stále pravidlo, pokud je dítě zdravé, nemělo by se pravidelné očkování odkládat.
Celý článek 16. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ
Připravte nespecificky tělo na možné onemocnění koronaviry COVID-19: dobré tělesné kondici pomohou i omega-3 a vitamin D.
Víte, že fatální případy COVID-19 odhalily, že v plicích proběhla tzv. cytokinová bouře ( CRS ), kterou organizmus nezvládl? Je to vážný stav organizmu zprostředkovaný imunitním systémem. Výživa vás sice v tomto stavu nezachrání, ale v prevenci svého zdraví můžete udělat hodně. Budete-li v dobré kondici, pravděpodobnost mírnějšího průběhu a uzdravení lze očekávat vyšší. Dodejme, že nejde o specifický antivirový efekt, ale o obecnou podporu imunitních funkci těla, aby bylo jasno. Chcete přece přežít infekci s lehčími příznaky nemoci nebo ne? Hovoříme-li obecně o cytokinech a výživě, je zajímavé, že některé omega-3 mastné kyseliny mohou prostřednictvím cytokinů také snižovat zánětlivé procesy v těle. Ke kontrole zánětlivých procesů v organizmu přispívá i vitamin D. Tyto významné živiny naleznete v tučných rybách nebo rybím oleji z tresčích jater (pozor na různé typy rybích olejů).
Celý článek 15. březen 2020 | Prof.MVDr.Jiří Ruprich,CSc.
Přehled situace v ČR: COVID-19
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Celý článek 14. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Pandemie onemocnění vyvolaného novým koronavirem (COVID-19): zvýšený přenos v EU/EEA - šestá aktualizace RRA ECDC
Generální ředitel Světové zdravotnické organizace vyhlásil dne 11. března 2020 onemocnění COVID-19 za globální pandemii.
Celý článek 13. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie
Národní referenční laboratoří pro SARS-CoV-2 je NRL pro chřipku.
NRL prošla úspěšně konfirmační procesem v EU referenční laboratoři (Charité Berlín).
Celý článek 13. březen 2020 | Centrum epidemiologie a mikrobiologie, SZÚ