SZÚ


Ukrajina a migrace

Mutace Covid-19

corona.jpg

Antibiotická rezistence

NZIP

      

ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home

Aktuality


Nekrolog - MUDr. Martina Havlíčková, CSc.


 

Mezinárodní den migrantů

Dne 4. prosince 2000 vyhlásilo Valné shromáždění OSN 18. prosinec za Mezinárodní den migrantů v reakci na rostoucí počet migrantů ve světě. Datum bylo zvoleno proto, že v ten den byla v roce 1990  v OSN přijata Mezinárodní úmluva o ochraně práv všech migrujících pracovníků a členů jejich rodin (A/RES/45/158).


 

Sérologický průkaz pertuse a parapertuse

Připomenutí postupu pro sérologický průkaz pertuse a parapertuse podle vyhlášky č. 473/2008 Sb., a podle doporučení NRL pro pertusi a difterii SZÚ.


 

Přemýšleli jste o množství soli v pečivu?

Doporučená maximální dávka soli pro dospělého člověka je 5 g na den, to je asi jedna čajová lžička. 80% soli pochází v naší dietě dnes z potravin (pečivo, uzeniny, sýry, pochutiny, aj.) a jen 20% z přisolování. V ČR se denní dávka pohybuje často v množství až 15 g na den!  Změřili jsme aktuálně 100 různých druhů pečiva v největších řetězcích. Nejvyšší a nejnižší obsah soli má více než 11 násobný rozdíl na 100 g pečiva. Dospělý člověk, pro představu, v průměru konzumuje asi 200 - 300 g pečiva každý den. Podívejte se na infografiku, která obsahuje "dva okraje" měřených hodnot obsahu soli v pečivu.Podle velikosti porce pečiva na obrázku si lehce spočítáte, kolik soli do sebe dostanete ze znázorněných výrobků. Pokuste se přemýšlet při výběru potravin a myslete na své zdraví, prosím. 


 

Nutriční doporučení MZ ČR pro školní jídelny: musíme to opravit

Po diskusi odborníků i veřejnosti zadalo MZ ČR úkol zaměřený na „rekonstrukci tzv. Nutričního doporučení MZ ČR“ (ND). To používají školní jídelny (ŠJ) k sestavování jídelníčku.  Ale také hygienici zaměření na hygienu dětí a mládeže (HDM KHS).  Musí naplnit literu zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví. Ten ukládá, aby „podávané pokrmy měly odpovídající smyslové vlastnosti a splňovaly výživové požadavky podle skupiny spotřebitelů, pro které jsou určeny“. Bohužel se tyto požadavky zákona v řadě případů nedodržují. Stát vkládá do školního stravování asi 8 miliard Kč (na hlavu přispěje každý ročně 800 Kč) a rodiče dětí dalších více než 7 miliard Kč. Jak dlouho se budou nedostatky tolerovat? Chce s tím společnost vůbec pohnout kupředu?


 

Odborná způsobilost POR - témata pro doplňující školení

Po dohodě Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ) a odborníků ze Státního zdravotního ústavu a na základě podnětu z KHS byla stanovena témata pro doplňující školení k prodloužení odborné způsobilosti (OZ) pro nakládání s přípravky na ochranu rostlin (POR), část týkající se ochrany zdraví lidí, na roky další roky 2020-2021 . Jsou podobná tématům na roky 2018-2019 (viz níže).


 

Případy horečky Lassa v Nizozemí importované ze Sierra Leone (Cases of Lassa fever in the Netherlands ex Sierra Leone).

20., resp. 24. 11. 2019 byly v Nizozemí potvrzeny dva importované případy onemocnění horečkou Lassa ze Sierra Leone. V obou případech se jednalo o nizozemské zdravotníky pracující ve venkovské nemocnici v Sierra Leone. Oba se pravděpodobně nakazili během chirurgického výkonu, který prováděli společně u dvou místních pacientů 4. 11. 2019. U obou zdravotníků se projevily první příznaky onemocnění 11. 11. 2019, oba byli evakuováni do Nizozemí, jeden z nich zemřel.


 

Tisková konference ke Světovému dni boje proti AIDS

Dne 29. listopadu 2019 proběhla za účasti ředitele Státního zdravotního ústavu, zástupce Ministerstva zdravotnictví a dalších významných hostů ve Státním zdravotním ústavu tisková konference ke Světovému dni boje proti AIDS.


 

Upozornění na falešné certifikáty


 

Den otevřených dveří ve Státním zdravotním ústavu

Dne 23.11.2019 proběhl historicky první Den otevřených dveří ve Státním zdravotním ústavu, unikátní instituci, která vznikla před 95 lety za podpory Alice Masarykové.


 

Sexuální přenos horečky dengue ve Španělsku

Na konci září byly ve Španělsku potvrzeny dva případy onemocnění dengue u dvou mužů žijících v  Madridu.


 

Žlutá zimnice ve Venezuele

Dne 13. listopadu 2019 byl potvrzen případ onemocnění žlutou zimnicí ve Venezuele, ve státě Bolívar.


 

Italský den kuchyně v českých školních jídelnách 2019 – sůl v pokrmech hodnotíme stříbrnou medailí

Tradiční setkání zájemců o atraktivnější a kvalitní školní stravování v českých školních jídelnách zorganizovala Asociace školních jídelen ČR ve spolupráci s Ambasádou Italské republiky v Praze. Akce v „Makro akademii“ se zúčastnily desítky zájemců, vyzkoušeli si přípravu typických italských pokrmů, vyslechli odborné přednášky a komentáře, diskutovali o různých aspektech stravování dětí, ale i o nám historicky blízké zemi. Společensky akce vyzněla jistě pozitivně. My jsme se ale také nově zaměřili i na obsah soli v připravených pokrmech pro děti.


 

One Health EJP - výroční vědecké setkání 2020

Státní zdravotní ústav společně s Výzkumným ústavem veterinárního lékařství je spoluorganizátorem Výroční vědecké konference One Health European Joint Programme 2020. Konference se uskuteční 27. - 29. 5. 2020 v Praze. Bližší informace budou následovat.


 

Evropský testovací týden na HIV a žloutenky

Ve dnech 22. - 29. listopadu 2019 bude probíhat v České republice Evropský testovací týden na HIV a žloutenky. Akce je určena široké veřejnosti.