SZÚ


Ukrajina a migrace

Mutace Covid-19

corona.jpg

Antibiotická rezistence

NZIP

      

ockovani.png

NUTRIVIGILANCE CZ

Kontaktní údaje


Státní zdravotní ústav
Šrobárova 49/48
Praha 10, 100 00
Tel.: 26708 1111
E-mail pro elektronická podání:
podatelna@szu_cz
E-mail pro elektronickou fakturaci:
fakturace@szu_cz
Běžný tvar e-mailu zaměstnanců SZÚ:
jmeno.prijmeni@szu_cz
Datová schránka: ymkj9r5
IČ: 75010330
DIČ: CZ75010330
Č. účtu: 1730101/0710
Profily zadavatele:
e-Gordion
Tendermarket
NEN
Tisková mluvčí:
Štěpánka Čechová
Tel.: 725 191 383
Home

Aktuality


Jsou kuřáci a uživatelé tabáku vystavení vyššímu riziku infekce COVID-19?


 

Nový koronavirus a pitná voda

Odkaz na stránky Národního referenčního centra pro pitnou vodu, SZÚ.


 

Doporučení SZÚ pro nošení brýlí

Nezapomínejte si v současné době řádně čistit brýle!


 

Nežijeme jenom nemocí COVID-19: Nadbytek soli může snižovat odolnost proti bakteriálním infekcím

Infekce koronaviry ovládá naši mysl. Ale nesmíme zapomínat na další zdravotní problémy. Podle údajů EU (2017) u nás v ČR v souvislostech vysoké spotřeby soli zemře zbytečně předčasně až 6800 osob ročně. Nová vědecká studie prokázala, že sůl ovlivňuje imunitní odpověď těla. Neutrofily od zdravých lidských dobrovolníků byly méně schopné kontrolovat bakterie ex vivo, po konzumaci diety s vysokým obsahem soli. Naše dieta má obvykle 3x větší nadbytek soli, než je maximální doporučení (5g/osobu/den). Zjištění vědců ukazují, že lidé mohou být méně odolní vůči bakteriálním infekcím. A my s tím zatím nic moc neděláme. Proč? Pojďme to společně zkusit zlepšit pro děti ve školních jídelnách!  Čtěte originální publikaci v EN.


 

Pandemie onemocnění vyvolaná novým koronavirem (COVID-19): zvýšený přenos v EU/EEA a ve Velké Británii – sedmá aktualizace RRA ECDC

Coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic: increased transmission in the EU/EEA and the UK – seventh update, 25 March 2020. Stockholm: ECDC; 2020.


 

Aktualizovaný algoritmus a kritéria pro propuštení pacienta ze dne 26.3.2020

Ministerstvo zdravotnictví


 

Používání ochranných rukavic pro nezdravotníky

Instruktážní video, 25.3.2020


 

Stanovisko výboru Společnosti pracovního lékařství ČLS JEP k podmínkám uznání nemoci COVID-19 za nemoc z povolání

Stanovisko výboru Společnosti pracovního lékařství ČLS JEP k podmínkám uznání nemoci COVID-19 za nemoc z povolání ve smyslu nařízení vlády č. 290/1995 Sb. k datu 25. 3. 2020


 

Odborné stanovisko Společnosti pro lékařskou mikrobiologii ČLS JEP

Komentáře k mikrobiologické diagnostice onemocnění COVID-19, vypracované jako odborné stanovisko Společnosti pro lékařskou mikrobiologii ČLS JEP.


 

Stanovisko k možnosti resterilizace antidekubitních polohovacích pomůcek

Národní referenční centrum pro dezinfekci a sterilizaci


 

Připravte se na koronavirus

Doporučení a rady, jak chránit sebe a ostatní, upraveno podle WHO.


 

COVID-19 a koronaviry SARS-CoV-2 – tepelná odolnost v/na potravinách

CZVP SZÚ pravidelně sleduje informace týkající se tepelné odolnosti koronavirů v potravinách nebo na jejich povrchu, případně obalech potravin, které publikují oficiální agentury pro bezpečnost potravin.


 

Jak nasadit, používat, sundat a zlikvidovat ústní roušku

Materiál WHO